30 jaar darmfalenzorg in Amsterdam

Integratie van kennis en kunde in een multidisciplinair expertisecentrum voor kinderen en volwassenen
Darmfalenbuikklachtenbuikpijndarmfalenzorg

De zorg van patiënten met darmfalen wordt veelal opgestart in niet-expertise centra, waarna de zorg wordt overgedragen naar een expertisecentrum. Specifieke kennis over de behandeling van type 2 en type 3 darmfalen is nodig om patiënten tot aan de overdracht veilig en effectief te kunnen behandelen. Het doel van dit symposium is om kennis en kunde over darmfalen en de behandeling hiervan op grotere schaal te delen. De leerdoelen bestaan uit kennis vergaren over de pathofysiologie van darmfalen, de diagnostiek van motiliteitsstoornissen, de indicaties voor en complicaties van parenterale voeding, kennis over centraal veneuze katheters, kennis over chirurgische aspecten van type 2 darmfalen en de complexe buik en een update over lopend onderzoek.

05 nov. 2024
09:30 - 16:45
25
0-5 Punten
Fysieke bijeenkomst
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 25

Datum en locatie

05 nov. 2024
09:30
16:45
Meibergdreef 9, 1105AZ, Amsterdam

Beroepen

Arts Infectieziekten
5 Punten
NIV
Chirurg
5 Punten
NVvH
Diëtist
Accreditation in aanvraag
ADAP
Endocrinoloog
5 Punten
NIV
Ergotherapeut
Accreditation in aanvraag
ADAP

Competenties

Medische handelen 40 %
Kennis en wetenschap 40 %
Maatschappelijk handelen en preventie 20 %
Omschrijving

Behandeling van type 2 en type 3 darmfalen omvat complexe multidisciplinaire zorg en wordt vooral in expertisecentra uitgevoerd. De expertisecentra in Nederland zijn het Amsterdam UMC (volwassenen en kinderen met type 2 en 3 darmfalen) UMCN (volwassenen en kinderen met type 3 darmfalen), UMCG (volwassenen met type 2 en type 3 darmfalen) en Sophia kinderziekenhuis (kinderen met darmfalen).

De zorg van patiënten met darmfalen wordt veelal opgestart in niet-expertise centra, waarna de zorg wordt overgedragen naar een expertisecentrum. Specifieke kennis over de behandeling van type 2 en type 3 darmfalen is nodig om patiënten tot aan de overdracht veilig en effectief te kunnen behandelen. Het doel van dit symposium is om kennis en kunde over darmfalen en de behandeling hiervan op grotere schaal te delen. De leerdoelen bestaan uit kennis vergaren over de pathofysiologie van darmfalen, de diagnostiek van motiliteitsstoornissen, de indicaties voor en complicaties van parenterale voeding, kennis over centraal veneuze katheters, kennis over chirurgische aspecten van type 2 darmfalen en de complexe buik en een update over lopend onderzoek.

In de ochtend wordt de behandeling van patiënten (kinderen en volwassenen) met type 2 en 3 darmfalen besproken. Veel patiënten worden behandeld met parenterale voeding (PV) om de voedings- en vochttoestand te behouden of te verbeteren. Er wordt ingegaan op de veilige toepassing van PV en het voorkomen van complicaties. De chirurgische behandeling van de complexe buik en de problematiek van motiliteitsstoornissen van de maag en darmen worden eveneens besproken. In het tweede deel van de ochtend zal lopend onderzoek gepresenteerd worden. Ook zal een terugblik op de ontwikkelingen binnen 30 jaar behandeling van darmfalen gegeven worden. In de middag kunnen deelnemers aansluiten bij workshops over de praktijk van TPV behandeling, de optimale toedieningsweg voor TPV, behandeling van darmfalen met enterale en orale voeding en afbouwen intraveneuze voeding en de chirugische opties bij de behandeling van de complexe buik.