Hoe ga je als professional om met diversiteit in gezinssituaties?

gezinssituatiediversiteit in gezinssituatiesgezinsvormengender-identiteit

Er ontstaan steeds meer gezinnen in niet-traditionele vormen, bijvoorbeeld een single vrouw of een lesbisch stel dat een kind krijgt dankzij een donor, een homostel dat een co-ouderschap aangaat met een single vrouw, een vrouw die als draagmoeder een kindje ter wereld brengt voor een heterostel met vruchtbaarheidsproblemen of voor een homostel. Of een kind dat geboren wordt dankzij eiceldonatie of embryodonatie, of een transpersoon die een kind krijgt. En zo zijn er nog vele andere mogelijkheden van andere gezinsvormen, dit zijn slechts een paar voorbeelden.

01 dec. 2024
19:00 - 21:00
39
0-2 Punten
Online
Webinar
Webinar

Prijzen

Regulier € 39

Datum en locatie

01 dec. 2024
19:00
21:00
Online

Beroepen

Kraamverzorgende
Accreditation in aanvraag
KCKZ
Verloskundigen
23 Apr 2024
22 Apr 2027
2 Punten
KNOV

Competenties

Medische handelen 20 %
Communicatie 40 %
Professionaliteit en kwaliteit 40 %
Omschrijving

Er ontstaan steeds meer gezinnen in niet-traditionele vormen, bijvoorbeeld een single vrouw of een lesbisch stel dat een kind krijgt dankzij een donor, een homostel dat een co-ouderschap aangaat met een single vrouw, een vrouw die als draagmoeder een kindje ter wereld brengt voor een heterostel met vruchtbaarheidsproblemen of voor een homostel. Of een kind dat geboren wordt dankzij eiceldonatie of embryodonatie, of een transpersoon die een kind krijgt. En zo zijn er nog vele andere mogelijkheden van andere gezinsvormen, dit zijn slechts een paar voorbeelden.


Het is belangrijk om als zorgprofessional meer te weten over deze gezinsvormen, wat is er anders, waar lopen deze mensen tegenaan, welke problematiek kan er spelen, hoe kun je hier als professional goed mee omgaan? Wat zijn do's en dont's, wat is van belang om te vragen en hoe stel je die vraag dan het beste en hoe stel je die vraag vooral niet?

In deze nascholing wordt er informatie gegeven over diverse aspecten van verschillende gezinsvormen. Tevens is er aandacht voor de gender-identiteit van de ouders. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en anekdotes zullen er veel tips worden gegeven.


Deelnemers zullen na deze nascholing beter beslagen ten ijs komen, betere vragen stellen, en zich bewuster zijn van dingen die in deze constructies anders zijn dan in 'traditionele' gezinnen.

Het zal voor de (wens)ouders in deze 'nieuwe' gezinsvormen fijn zijn als ze merken dat de zorgprofessional al kennis van zaken heeft over hun gezinsvorm, en als deze professional op een prettige manier met hen communiceert.


De nascholing wordt gegeven door kinderwenscoach Sara Coster. Zij is expert op het gebied van Diversiteit in Gezinsvormen. Ze werkt als counselor en begeleidt sinds 2009 mensen die een andere gezinsvorm hebben of wensen.

Zij geeft individuele begeleiding, workshops, lezingen, gastcolleges, nascholingen en informatie-bijeenkomsten over diversiteit in gezinsvormen.


Ze is auteur van het boek De Wens en de Vaders, en mede-auteur van de Handreiking Regenboogouderschap van Movisie en van de Kraamsupport special over Andere Gezinsvormen.

Ze is lid van Durf (het register voor Rainbowfamily-professionals), POINT (netwerk van fertiliteitscounselors), bestuurslid van Meer dan Gewenst (de Nederlandse stichting voor regenboogouderschap), redactieraadlid van de landelijke informatiepunten Donorconceptie en Draagmoederschap.

Sara Coster

Sara Coster werkt als counselor "andere gezinsvormen" en begeleidt sinds 2009 mensen die een andere gezinsvorm hebben of wensen. Zij is expert in niet-traditionele gezinsvormen, en geeft individuele begeleiding, workshops, lezingen, gastcolleges, nascholingen en informatie-bijeenkomsten over andere ouderschapsvormen.
info@saracoster.nl
0641004566
105, De Ruijterkade, Amsterdam, 1011AA