Deze cursus is verlopen

Begeleiding van verminderd ziekte-inzicht bij volwassenen en ouderen met hersenletsel

hersenletselverminderd ziekte-inzicht

Het erkennen en herkennen van de onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel is vaak moeilijk voor zowel de persoon zelf als zijn omgeving. Dit leidt regelmatig tot problemen op cognitief, communicatief, gedragsmatig en emotioneel gebied. Deze cursus geeft je inzicht in onder meer de diagnostische instrumenten, het interpreteren van neuropsychologisch onderzoek, de te gebruiken tactiek en interventies, en het ondersteunen van de omgeving.

795
0-18 Punten
(Meerdaagse) Nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 795
Inclusief : Lunch en digitale literatuur, excl. boeken
Exclusief : Boeken (ongeveer € 60)

Beroepen

Cliëntenvertrouwenspersonen WZD
Accreditation in aanvraag
Registerpl
Cliëntondersteuner
Accreditation in aanvraag
Registerpl
Gezinshuisouder
Accreditation in aanvraag
Registerpl
GGZ-agogen
Accreditation in aanvraag
Registerpl
Jeugdzorgwerker
Accreditation in aanvraag
Registerpl

Sprekers

Arno Prinsen

Neuro­psycho­loog (Gz-psycho­loog)
Drs. Arno Prinsen is neuro­psycho­loog (Gz-psycho­loog). Naast zijn werk als psycho­loog en docent is hij schrijver. Hij is auteur van de boeken 'Heb ik een probleem dan?' en 'Ga toch weg!'. Daarnaast heeft hij samen met Mariëlle Zwaga een hoofdstuk geschreven in het boek 'Communicatie bij hersenletsel'. Met Hans van Dam en Peter Vrancken schreef hij het boek 'Omgaan met gedragsveran­de­ring na hersenletsel'. Samen met de Maastricht University (Rudolf Ponds, Caroline van Heugten en Ieke Winkens) voert hij onder­zoek uit naar verminderd inzicht bij mensen met hersenletsel.

Doelen

Je kan cliënten indelen in de mate van inzicht met behulp van de SADL-3.
Je kan cliënten indelen in de mate van inzicht met behulp van de SADL-3.
Je kan uitleggen aan collega’s welke interventies adequaat zijn bij cliënten met verminderd inzicht.
Je kan aan naasten uitleggen welke impact het verminderd inzicht heeft op hun interactie met de cliënt en wat naasten zouden kunnen gaan doen.
Je kan in kaart brengen welke ondersteuning naasten eventueel nodig hebben en ze helpen de juiste begeleiding/behandeling te vinden.
Omschrijving

Niet-aangeboren hersenletsel (hierna hersenletsel) heeft vaak blijvende gevolgen. Deze gevolgen kunnen zichtbaar en onzichtbaar zijn. De zichtbare, lichamelijke, functionele beperkingen vallen vaak direct op. Men heeft in de gaten dat er iets aan de hand is en met hulp van arts, fysiotherapeut en andere professionals wordt gewerkt aan herstel en acceptatie.

 

Bij de onzichtbare gevolgen verloopt het proces ingewikkelder. Dit kunnen gevolgen zijn op cognitief gebied (o.a. geheugen-, aandachts-, plannings- of taalbeperkingen), op emotioneel gebied (o.a. stemmingsproblemen of angstproblemen) of op gedragsmatig gebied (o.a. niet kunnen leren van ervaringen, verstoorde controle ven je eigen gedrag of apathie). De herkenning en erkenning van de onzichtbare gevolgen is regelmatig een probleem voor de persoon zelf en ook voor zijn omgeving. Dit proces gaat door nadat de revalidatiefase is afgesloten en het 'gewone' leven wordt opgepakt.


Volwassenen en ouderen met hersenletsel hebben daardoor moeite met het formuleren van een hulpvraag. 'Heb ik een probleem dan?', is een vaak gestelde vraag. Ook voor de naasten is het niet altijd duidelijk wat de gevolgen zijn van het hersenletsel en hebben regelmatig een vage hulpvraag (Help, ik heb een andere partner gekregen).

RINO Groep Utrecht

infodesk@rinogroep.nl
0302308450
6, Oudenoord, Utrecht, 3511BS