Aan de grens - teksten lezen van Dag Hammarskjöld

pas op de grenstolerantiegrensgrensonmachtvertwijfeling
Hoe vaak verkeren we in ons werk met patiënten en cliënten niet ‘aan de grens’? En hoe vaak staan we in dat alles niet ook zelf aan de grens: in onmacht of vertwijfeling, in verwondering of besef van het onnoembare.
400
1.5 Punten
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 400

Beroepen

Geestelijk verzorger
1.5 Punten
SKGV
Omschrijving

Hoe vaak verkeren we in ons werk met patiënten en cliënten niet ‘aan de grens’? De grens van wat iemand nog dragen kan, de grens van verzet naar overgave, de grens van het wonder boven wonder, de grens van leven en sterven. En hoe vaak staan we in dat alles niet ook zelf aan de grens: in onmacht of vertwijfeling, in verwondering of besef van het onnoembare.


Gelukkig zijn zij en wij niet de eersten die een weg zoeken ‘aan de grens’. Schrijvers, mystici, dichters en denkers gingen ons voor en kunnen onze gidsen zijn. In deze cursus gaan we te rade bij de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld (1905-1961). Hij was secretaris-generaal van de Verenigde Naties toen hij bij een nooit opgehelderd vliegtuigongeluk om het leven kwam. Hij liet een manuscript met mystiek geïnspireerde dagboeknotities na, ‘Merkstenen’. In poëtische taal onderzoekt hij de grenservaringen in zijn leven: ingaan op het onvermijdelijke en alles overstijgende, een langzaam toegroeien naar belangeloze liefde en inzet, voorbij de grens van eigen kunnen. Al 60 jaar inspireert het boek wereldwijd talloze zoekers op de levensweg.


In de cursus vormen zijn teksten het uitgangspunt. Via aandachtige lezing verkennen we de woorden en dynamieken in de teksten, om contact te maken met de ervaringen waar Hammarskjöld woorden aan geeft. Natuurlijk gaan we ook te rade bij de weerklank ervan in ons eigen leven, in wie wij zijn en wat wij meemaken.

Radboudumc Health Academy

continueprofessioneleontwikkeling.rha@radboudumc.nl
3611111
2, Gerard van Swietenlaan, Nijmegen, 6525GB

Gerelateerde cursussen

CME-Online

E-learning
2
Uitbraken in de langdurige zorg kunnen onder andere worden veroorzaakt door (resistente) bacteriën, virussen, schimmels en mijten. De COVID-19-pandemie heeft duidelijk gemaakt welke enorme effecten uitbraken op instellingen voor langdurige zorg kunnen hebben. Het is daarom essentieel om op de hoogte te zijn van actuele bedreigingen. Kwetsbare patiënten zijn immers zeer vatbaar voor infecties door veroudering van het immuunapparaat.
Op aanvraag