Training Existentiële Zorg
Een training voor mensen die binnen de oncologie werken en stil willen staan bij wat dit werk van hen vraagt en wat hen daarin steunt. Letterlijk en figuurlijk ‘stil staan’. De diagnose kanker heeft grote impact op de mensen. Zij worden geconfronteerd met vragen over leven en dood, met onzekerheid en pijn. Hun leven wankelt als het ware. Als zorgverlener word je ook geconfronteerd met allerlei zingevingsvragen en geraakt door de gevoelens die daarbij naar boven komen. Hoe ga je hiermee om vanuit zowel je persoonlijke als je professionele betrokkenheid?
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Sprekers
Greta Antuma
Trainer
Greta Antuma geeft voor Kairos bij Kanker sinds 2018 meerdere retraites en trainingen per jaar. Existentiële vragen vormen daarin de rode draad. Greta heeft meer dan 20 jaar ervaring in de zenmeditatie en is jarenlang getraind door Irène Bakker in het werk rond leven en sterven. In het UMCG leidt zij mediatiegroepen en 'spiegelgesprekken', en geeft workshops compassie en mindfulness aan medewerkers. Verder geeft zij online meditaties voor mensen werkzaam in de gezondheidszorg bij BFC Compassionate Care & Mindful Medicine.
Waarom deze training
Het omgaan met kanker en alles wat dat kan oproepen betekent vaak een existentiële crisis voor alle betrokkenen. Als zorgverlener word je daardoor zelf ook geconfronteerd met allerlei zingevingsvragen en wat dat bij jou oproept. Hoe ga je daar mee om vanuit zowel je menselijke als professionele betrokkenheid? Tijdens deze 3-daagse is er aandacht voor vragen die de grond van het leven raken en vaak niet ‘oplosbaar’ zijn. Zo lastig als je wilt helpen en lijden wilt verlichten! Werkelijk aanwezig zijn bij existentiële nood vraagt om een basishouding van ‘niet weten’, die ruimte geeft en vertrouwen heeft in de unieke weg van ieder mens. Dit vraagt tevens om een respectvolle reflectie op je eigen functioneren, kracht en kwetsbaarheid.
Deze 3-daagse training draagt bij aan het ontwikkelen van de grondhouding die dit werk van jou als persoon én professional vraagt. Er is aandacht voor de therapeutische relatie die ook ruimte geeft aan levensvragen die niet oplosbaar zijn. Dit vraagt om reflectie op je eigen functioneren, je kracht en ook gevoelens van onmacht en kwetsbaarheid. De training is een combinatie van theorie en ervaringsgerichte uitwisseling.
Inhoud training
Er wordt tijdens de training o.a. gewerkt met het door dr. Joan Halifax ontwikkelde G.R.A.C.E. model 3. Waarmee we zullen oefenen om vanuit innerlijke kracht, een helder hoofd en een open hart werkelijk nabij te kunnen zijn.
Ook wordt gebruik gemaakt van inzichten en technieken uit de MBSR4 en compassie trainingen.
Verder is er aandacht voor goede zelfzorg, omdat dit intensieve werk veel van ons vraagt. Wat kan helpen in het omgaan met zo veel intens lijden en hoe kun je voorkomen dat je niet opgebrand raakt en evenmin emotioneel afstompt?
Er is ook ruim tijd voor stilte, natuur en bezinning, waardoor dit weekend een mooie combinatie biedt van deskundigheidsbevordering en weer ‘op adem te komen’.
De ervaring leert dat deze dagen bijdragen aan inspiratie, rust en gezonde zelfzorg, om van daaruit weer met hernieuwde zin dit belangrijke werk te doen.
Globaal programma
Vrijdag: kennismaking, inleiding existentiële vragen theorie en ervaringsgerichte oefening, wandelen en persoonlijke tijd, meditatieve beoefening.
Zaterdag: theorie en toepasbaarheid van o.a GRACE model, luister- en compassie theorie en beoefening (o.a schrijfoefeningen), wandelen, meditatieve beoefening.
Zondag: theorie existentiële zorg vanuit verschillende perspectieven, zelfzorg, communicatie, meditatieve beoefening.