Manu Keirse: hoogleraar rouw en pionier binnen de palliatieve zorg, zal tijdens dit webinar ingaan op de omgang met verlies en verdriet. Hij heeft eerder voor ons gesproken en zal dit keer zijn programma aanpassen met een focus op rouw en de (voor- en) nazorg hiervan. Zoals altijd belooft dit een avond vol pakkende verhalen te worden, met voldoende ruimte voor vragen, maar ook met het besef dat er bij verlies vaak geen eenduidige antwoorden zijn.
Reanimatie is het geheel van handelingen voor het herstel van spontane circulatie en ademhaling. Om de circulatie op gang te brengen woorden doorgaans borstcompressies, mond-op-mondbeademing en een AED gebruikt. Wie niet gereanimeerd wordt, loopt onomkeerbare schade op en overlijdt.
Maar wat als iemand niet gereanimeerd wil worden? Of als daar discussie over is? Is goede reanimatiezorg, soms ook niet terughoudend zijn in het handelen wat je doet? Hoe maak je een goede afweging tussen het belang van goed hulpverlenerschap en het respecteren van de wil van de patiënt?
Reliëf, christelijke vereniging van zorgaanbieders
Physical course - single
Utrecht
5-23
Heeft jouw organisatie regelmatig behoefte aan een Moreel Beraad? Is er behoefte in de organisatie aan gespreksleiders die verschillende posities en standpunten kunnen onderzoeken en verhelderen? Is het onderzoeken van morele dilemma’s en verantwoorde besluiten in de zorg voor jullie essentieel? Leidt dan mensen op tot Gespreksleider Moreel Beraad in één van onze trainingen.
€ 1375 - 1600
19-03-2025
Reliëf, christelijke vereniging van zorgaanbieders
13-05-2025
Reliëf, christelijke vereniging van zorgaanbieders
08-09-2025
Reliëf, christelijke vereniging van zorgaanbieders
08-10-2025
Reliëf, christelijke vereniging van zorgaanbieders
Dit webinar gaat over alle ins en outs van werken met een IVA-uitkering in de palliatieve fase.
Het ervaren van een gevoel van toegevoegde waarde is essentieel voor iedereen. Ook als je ongeneeslijk ziek bent, kun je de wens hebben om bij te dragen aan de maatschappij. Dit kan niet alleen de kwaliteit van leven verbeteren, maar ook een gevoel van zingeving bieden in uitdagende tijden.
Hartfalen is een ernstige, progressieve aandoening die vaak gepaard gaat met verminderde inspanningscapaciteit, vermoeidheid en periodes van benauwdheid door vochtophoping. Deze ziekte heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van patiënten, en goede zorg is cruciaal om dit te verbeteren.
Moreel beraad is een praktijkgerichte vorm van ethiek op de werkvloer; en dit is dan ook een heel praktische, op vaardigheid gerichte training: learningbydoing. Voor wie zelf gespreksleider bij moreel beraad wil worden, heeft Delibera een stevige basistraining.
Hoe help je iemand die rouw of verlies slecht verwerkt? In deze cursus leer je technieken waarmee je het rouwproces kunt verdiepen, intensiveren of bijsturen. Je gaat daarvoor uit van het natuurlijke, zelfgenezende proces van rouw, dat je leert herkennen en ondersteunen. Zo kun je je cliënten helpen hun gevoelens op een gezonde manier te verwerken en uiteindelijk de draad van het leven weer op te pakken.
De ziekte van Parkinson is een veelvoorkomende aandoening en na de ziekte van Alzheimer is het zelfs de meest frequente neurodegeneratieve aandoening. Het is een complexe en invaliderende aandoening met veel verschillende uitingen en symptomen: niet alleen motorische klachten zoals stijfheid, traagheid en tremoren, maar ook cognitieve achteruitgang, stemmingsklachten en autonome dysfunctie. Daarnaast heeft de ziekte veel impact op het werk, op naasten en op hobby’s en sociale activiteiten.
Ondersteuning voor patiënten en zorgverleners
Palliatieve zorg is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met een ongeneeslijke ziekte. Naast medische behandeling en symptoommanagement, spelen hulpmiddelen een belangrijke rol in het bieden van comfort en ondersteuning aan zowel patiënten als hun naasten. Deze hulpmiddelen kunnen variëren van praktische zorgbenodigdheden tot hulpmiddelen die emotionele steun bieden.
Angstklachten na ziekte komt voor bij een op de drie kankerpatiënten. In deze cursus leer je angsten herkennen en behandelstrategieën toepassen, aan de hand van het acroniem HOPPA: Herkennen, Onderzoeken, Praten, Proberen en Accepteren. Dankzij een combinatie van theorie en praktische oefeningen heb jij straks meer inzicht in de ondersteuning van kankerpatiënten met angsten.
Als zorgprofessional is de zorg voor de gerontopsychiatrische bewoner niet eenvoudig. Het aantal cliënten met een psychiatrische aandoening in thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen neemt toe. Het gedrag van deze cliënten leidt regelmatig tot irritatie, stress en onzekerheid. Niet alleen bij u als zorgverlener, maar ook bij de cliënt en zijn omgeving. Hoe creëert u een prettige werk- en leefomgeving voor uzelf en deze buitengewoon boeiende, maar zeer complexe doelgroep?
Dit evenement biedt artsen, apothekers, verpleegkundigen, vrijwilligers, studenten en alle geïnteresseerden de kans om alles te leren over zowel formele als informele zorg in de laatste levensfase. Het congres belicht nadrukkelijk alle vier de domeinen van palliatieve zorg.
Zorgvuldigheidseisen voor (intermitterende) sedatie, STED en euthanasie
De terminale fase bij mensen die wilsonbekwaam zijn vraagt om zeer nauwlettend en zorgvuldig handelen. In deze interactieve cursus wordt er uitvoerig ingegaan op de behandelmogelijkheden zoals: stoppen met eten en drinken (STED), palliatieve sedatie en euthanasie.
Dementie is een progressief ziektebeeld, waarbij iemand dus steeds verder achteruitgaat. Uiteindelijk zal een patiënt met dementie door, of in ieder geval mét dementie sterven. Wanneer iemand de diagnose dementie krijgt, start de palliatieve fase. De gemiddelde tijd tussen diagnose en overlijden is zes tot acht jaar.
Tijdens dit webinar gaan we dieper in op dementie en het progressieve beloop ervan. Hoe herken je dementie? Welke verschillende vormen van dementie zijn er? Is er een behandeling voor? Wat is de prognose?
Bent u als vrijwilliger, mantelzorger of zorgverlener betrokken bij de zorg voor een ernstig ziek kind? Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg heeft in samenwerking met het Internationale Netwerk Kinderpalliatieve Zorg (ICPCN) een e-learning programma ontwikkeld, waarbij u in drie cursussen de belangrijkste basiskennis van de kinderpalliatieve zorg eigen kunt maken.