Existentiële dimensie - Deel 2

palliatieve zorgpalliatieve levensfasecommunicatieexistentiële dimensie

Tweeluik over de existentiële dimensie - Deel 2: Hoop We nodigen alle zorgverleners uit voor het eerste deel van ons Tweeluik over de existentiële dimensie in de palliatieve zorg, met als onderwerp 'Hoop'. Dit webinar biedt waardevolle inzichten voor iedereen die in zijn werk met ongeneeslijk zieke patiënten te maken heeft. Ondanks een prognose van een ongeneeslijke ziekte, houden veel patiënten hoop en maken ze toekomstplannen zoals: 'Volgend jaar ga ik een verre reis maken' of 'Ik kan niet wachten om mijn kleinkind te ontmoeten'. Als zorgverlener kan dit moeilijk zijn om mee om te gaan. De patiënt weet toch dat hij dit waarschijnlijk niet meer zal meemaken? Ontkent hij zijn prognose en moet je hem dan niet beter informeren?

22 okt. 2024
20:00 - 22:00
49
0.5-2 Punten
Online
Webinar
E-learning

Prijzen

Regulier € 49
Opmerking :Voor niet-zorgprofessionals: 15,-. Voor studenten: 7,50.

Datum en locatie

22 okt. 2024
20:00
22:00
Online

Beroepen

Anesthesioloog
22 Oct 2024
22 Oct 2024
2 Punten
ABAN
Arts
22 Oct 2024
22 Oct 2024
2 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
22 Oct 2024
22 Oct 2024
2 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
22 Oct 2024
22 Oct 2024
2 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
22 Oct 2024
22 Oct 2024
2 Punten
ABAN

Sprekers

Marc Rietveld

Geestelijk verzorger

Programma

Omschrijving

Hoop is een belangrijk aspect in de palliatieve fase, maar het communiceren hierover kan complex zijn. Zorgverleners hebben vaak een andere kijk op hoop dan patiënten. Voor zorgverleners draait het vaak om de realiteit van de situatie, terwijl patiënten hun hoop richten op belangrijke uitkomsten, zoals het zien opgroeien van hun kinderen. Dit functionele perspectief op hoop kan het welzijn van de patiënt bevorderen, zelfs als de hoop niet realistisch is. Tegelijkertijd kan hoop ook de acceptatie van het naderende overlijden in de weg staan, wat voor zorgverleners een dilemma kan creëren: hoe confronteer je de patiënt met de waarheid terwijl je diens hoop in stand houdt?


Tijdens dit webinar zal Marc Rietveld, geestelijk verzorger, ingaan op de vraag of er nog hoop is voor iemand die weet dat hij zal sterven. Marc zal, aan de hand van casuïstiek en praktische handvatten, verschillende perspectieven op hoop bespreken, hoe hoop kan verschuiven bij patiënten, en hoe zorgverleners hierop kunnen inspelen om het contact met de patiënt te verstevigen.


Dit webinar is bedoeld voor zorgverleners uit de eerste, tweede en derde lijn, maar ook toegankelijk voor naasten en patiënten zelf, ongeacht hun culturele achtergrond. Het webinar is geaccrediteerd voor zorgverleners, maar iedereen met interesse in dit onderwerp is van harte welkom.

Carend

Carend is een jonge organisatie die volledig bestaat uit zorgverleners en wil dat de palliatieve zorg in de spotlights staat. Ons slogan is 'Ook als je niet meer beter wordt, verdien je de beste zorg'. Carend wil de palliatieve zorg bekender maken.