WAA-ledenbijeenkomst 2
Onderwerp: Enkelfracturen, waar houd je rekening mee qua behandelingen en (dus) herstel & De Rotterdamse SchaalPrijzen
Beroepen
Pre-existentie of predispositie en dan een trauma
Als iemand een trauma heeft gehad blijkt de medische voorgeschiedenis niet altijd blanco. Hoe moeten eerdere afwijkingen en/of klachten en beperkingen worden meegewogen.
Voor zowel de medisch adviseur als voor de letselschadeadvocaten is het van groot belang om bekend te zijn met deze termen en goed onderscheid te kunnen maken tussen predispositie en pre-existentie. Deze vragen staan in de lezing van mr. E. Bosch centraal. In zijn advies dient de medisch adviseur deze aspecten te behandelen.
In letselschadeprocedures wordt schade afgewikkeld door een vergelijking te maken tussen de situatie waarin het slachtoffer daadwerkelijk verkeert na het ongeval (huidige situatie) en de situatie waarin het slachtoffer zou hebben verkeerd als het ongeval niet had plaatsgevonden (hypothetische situatie). Predispositie en pre-existentie hebben beiden invloed hierop omdat ze ervoor zorgen dat het slachtoffer er in de huidige situatie erger aan toe is dan iemand zonder predispositie of pre-existentie zou zijn geweest. Mr. Bosch zal het verschil tussen beide thermen bespreken en doornemen hoe de schadeberekening met pre-existentie en predispositie verloopt. Dit zal hij doen aan de hand van de actuele rechtspraak.
Orthopedisch chirurg Van der Hoeven van de Bergman Clinics zal specifiek pre-existentie van de schouder bespreken. Schouderletsel en daarmee samenhangende klachten en beperkingen komen veelvuldig voor na een trauma.