Deze cursus is verlopen

Wijkgericht Samenwerken - Ken je wijk

samenwerkingwijken

Hoe draag jij bij aan vitaliteit-, preventie-, zorg- en welzijnsvraagstukken van burgers in de wijk?

30 aug. 2024
09:00 - 16:00
2495
88 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 2495

Datum en locatie

30 aug. 2024
09:00
20 dec. 2024
16:00
Zernikedreef 11, 2333CK, Leiden

Beroepen

Fysiotherapeut
88 Punten
KNGF

Doelen

De professional:

Inventariseert en analyseert dominante behoefte ten aanzien van beweeg-vraagstukken in de wijk van een specifieke populatie (actueel en proactief).
Levert een bijdrage aan een leergemeenschap van verschillende professionals in de wijk.
Participeert in een (intersectoraal) samenwerkingsverband of netwerk dat focust op openheid, integriteit en verantwoordelijkheid tussen betrokken organisaties en stakeholders.
Coördineert zorg (casemanager) bij individuele hulpvragen van burgers met een hoog risicoprofiel.
Formuleert vanuit praktijkvragen een onderzoekbare vraag en doet systematisch bronnenonderzoek en interpreteert het beschikbare bewijs en/of best practices.
Reflecteert op het eigen handelen en verantwoordt dit. Stelt reflectieve en onderzoekende vragen over het handelen van professionals waarmee wordt samengewerkt.
Omschrijving

Maatschappelijke ontwikkelingen als vergrijzing, het toenemend aantal chronisch zieken en kwetsbare doelgroepen die langer thuis wonen vragen om nieuwe oplossingen. Veel burgers verwachten in toenemende mate zorg die rekening houdt met hun eigen wensen en omstandigheden. De zorg voor deze specifieke doelgroepen vraagt een proactieve, gestructureerde benadering, met een persoonsgericht karakter. Naast het fysiek functioneren wordt de brede context inclusief het sociaal en psychisch functioneren in de eigen leefomgeving belangrijk. Deze zorg zal plaatsvinden in het directe netwerk van de burger: de wijk.


Met deze post-HBO leer je wijkgericht te handelen door op systematische en grondige wijze een wijkscan en stakeholdersinventarisatie te maken. Op basis van deze uitkomsten ben je in staat om een uitspraak te doen over welke veranderingen noodzakelijk zijn om als professionals in te spelen op wijkgerichte gezondheidsvraagstukken. 


Voor wie is deze cursus bedoeld?

Deze cursus is onderdeel 1 van een drieluik (2 Ken je inwoner; 3. Ken je organisatie) en bestemd voor alle hulpverleners met beroepen als fysiotherapeut, wijkverpleegkundige, paramedicus of werkzaam in sportkunde en het sociaal domein.

De afronding van de cursus vindt plaats in de vorm van een ontwikkelgesprek op basis van het portfolio van de deelnemer in relatie tot de leeruitkomsten. Bij succesvolle afronding ontvangt de deelnemer Edubadges en het certificaat ‘Wijkgericht Samenwerken (1) met een overzicht van de behaalde leeruitkomsten.


Hogeschool Leiden

Hogeschool Leiden is een open en toegankelijke hogeschool waar studenten de ruimte hebben eigen keuzes te maken. Bij onze hogeschool staan we voor kwaliteit en bieden we goed en inspirerend onderwijs. Centraal in onze aanpak staat het binden en boeien van studenten, om te zorgen dat studenten gaan leren en blijven leren. In onze opleidingen besteden we aandacht aan persoonsvorming, het stimuleren van maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid en de ontwikkeling van interculturele en internationale en multiculturele competenties.
info@hsleiden.nl
0715188800
11, Zernikedreef, Leiden, 2333 CK