Arrestantenzorg – basisscholing forensische geneeskunde
Heb je als basisarts of anios forensische geneeskunde te maken met arrestantenzorg? Wil jij een bijdrage leveren aan het opvangen van het tekort aan forensisch artsen? Volg de module arrestantenzorg, die je alleen kunt volgen in combinatie met de module "lijkschouw".Prijzen
Beroepen
Competenties
Doelen
Maak kennis met het vak forensische geneeskunde
Tijdens deze basisscholing verwerf je kennis en leer je vaardigheden die nodig zijn om een aantal afgebakende taken binnen de forensische geneeskunde onder supervisie uit te kunnen voeren. De afgebakende taken vormen een beperkt deel van het totale takenpakket van de forensisch arts.
De basisscholing is opgesplitst in twee modules: de module lijkschouw en deze module arrestantenzorg.
De eerste dag van deze module arrestantenzorg begint het juridische kader rondom de arrestantenzorg met vragen als:
- Wat is het belang van dossiervorming?
- Wat is het doel?
- Wat zijn de valkuilen?
- Wat doe je wel en wat niet?
Je leert waarom iemand arrestant is en hoe aanhouden en inverzekeringstelling werkt in het Nederlandse proces. Je krijgt informatie over de WGBO en het concept ‘insluitbaarheid’.
De tweede dag staat in het teken van psychiatrie en verslaving. Je leert over ernstige, acute psychiatrische ziektebeelden en de meest voorkomende persoonlijkheidsstoornissen binnen de arrestantenzorg. Denk hierbij aan borderline, narcistische en antisociale persoonlijkheidsstoornissen. Als arts met zorg voor deze patiënten wil je kenmerken van verschillende persoonlijkheidsstoornissen herkennen zodat je je communicatie en handelen hierop kunt aanpassen. Tijdens het onderdeel verslavingszorg leer je meer over verslaving en intoxicatie bij arrestanten. Word je geconfronteerd met arrestanten waarbij er sprake is van onthouding dan wel van intoxicatie? Dan zorgen deze factoren er soms voor dat een arrestant niet insluitbaar is. Hoe maak je een goede risicotaxatie om levensbedreigende situaties zoveel mogelijk te voorkomen?