Seksualiteit bij chronische ziektebeelden
Vele patiënten met chronische aandoeningen passeren onze spreekuren. Dit zijn patiënten met diabetes mellitus, hart en vaatziekten, COPD patiënten. Vakinhoudelijk weet men goed wat voor effect medicatie/het ziektebeeld heeft op seksualiteit. Het gesprek wordt aangegaan met mannen, vaak in de vorm van een praktische tip qua medicatie. Maar hoe zit het nu met vrouwen? Hoe kun je de behoefte aan intimiteit en seksualiteit van patiënten bespreekbaar maken? Welke invloeden hebben effect op de zin in intimiteit. Hoe ga je om met ongewenste situaties of met je eigen drempel om dit onderwerp te bespreken.Prijzen
Beroepen
Competenties
Sprekers
Marlise Aarts
consulent seksuele gezondheid
Vele patiënten met chronische aandoeningen passeren onze spreekuren. Dit zijn patiënten met diabetes mellitus, hart en vaatziekten, COPD patiënten. Vakinhoudelijk weet men goed wat voor effect medicatie/het ziektebeeld heeft op seksualiteit. Het gesprek wordt aangegaan met mannen, vaak in de vorm van een praktische tip qua medicatie. Maar hoe zit het nu met vrouwen? Hoe kun je de behoefte aan intimiteit en seksualiteit van patiënten bespreekbaar maken? Welke invloeden hebben effect op de zin in intimiteit. Hoe ga je om met ongewenste situaties of met je eigen drempel om dit onderwerp te bespreken.
Marlise Aarts, consulent seksuele gezondheid, en Marga IJland, gynaecoloog en seksuoloog, nemen jullie mee in een praktische scholing om seksualiteit te kunnen bespreken tijdens de consulten. Persoonsgerichte zorg is van belang om aan te sluiten bij de wensen van uw patiënt.
Tijdens de eerste avond worden basisprincipes van seksualiteit besproken . M.b.v. casussen worden vaardigheden en concrete handvatten geboden bij het bespreekbaar maken van seksualiteit in de spreekkamer. Verduidelijking van de rol van de POH m.b.t. seksuele problemen bij chronische ziekten. Met deze informatie ga je zelf aan de slag in de praktijk. Deze ervaring en evaluatiepunten neem je mee naar de tweede, verdiepingsavond. De tweede avond bevat verdieping over seksualiteit en chronische ziekte/ seksualiteit en medicijngebruik. Daarnaast zorgen casussen, stellingen, mythes en je eigen ervaringen uit de praktijk voor uitdiepen van dit onderwerp.