Congres Palliatieve Zorg en Dementie

dementiepalliatieve zorg
Hierbij willen we je van harte uitnodigen voor het congres 'Palliatieve Zorg en Dementie' dat Carend op 24 september organiseert in Vianen, vlak onder Utrecht. Dementie is een dodelijk verlopende ziekte. Gelukkig komt er ook bij deze ziekte steeds meer aandacht voor de palliatieve zorg. Op deze dag zetten we in op nog meer kennisdeling en verdieping in de unieke uitdagingen van deze zorg bij dit ziektebeeld. Dit congres biedt een platform waar zorgverleners (artsen, verpleegkundigen, verzorgende, paramedici), mantelzorgers, mensen met dementie en experts elkaar ontmoeten om de laatste inzichten, praktische handvatten en persoonlijke ervaringen te delen. Dementie raakt niet alleen degene die het treft, maar ook de mensen om hen heen. Het is een proces vol vragen, keuzes en uitdagingen – zowel in praktische zin als op emotioneel vlak.
09:00 - 12:00
159
4 Punten
Classroom

Prijzen

Regulier € 159
Opmerking : tot 1 jui 144,50

Datum en locatie

24 sep. 2025
09:00
12:00
Houtveste 22, 3992DH, Houten

Beroepen

Anesthesioloog
24 Sep 2025
25 Sep 2025
4 Punten
ABAN
Arts
24 Sep 2025
25 Sep 2025
4 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
24 Sep 2025
25 Sep 2025
4 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
24 Sep 2025
25 Sep 2025
4 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
24 Sep 2025
25 Sep 2025
4 Punten
ABAN

Programma

Omschrijving

Het programma is samengesteld om je concrete handvatten, inzichten en inspiratie te bieden. Met lezingen van onder andere Sander de Hosson, specialist ouderengeneeskunde Maartje Klapwijk, rouwexpert Manu Keirse, geestelijk verzorger Marc Rietveld, verpleegkundige Saskia Danen, en workshops met ervaringsdeskundigen waarin praktijk en ervaring centraal staan, hopen we u nieuwe perspectieven mee te geven.

We hopen niet alleen op kennisdeling, maar bieden ook ruimte voor reflectie en ontmoeting. Want palliatieve zorg is teamwork: samen met collega’s, naasten en de betrokkenen zelf proberen we steeds weer de best mogelijke zorg te bieden.

De dag wordt gekenmerkt door praktijkgerichte sessies over thema's als proactieve zorgplanning, morele dilemma’s, en zorg in de laatste levensfase. Daarnaast is er ruimte voor reflectie en het delen van persoonlijke ervaringen. Samen onderzoeken we hoe we de zorg kunnen blijven verbeteren in een tijd waarin dementie steeds meer mensen raakt.

We hopen dat je deze dag zult ervaren als een bron van inspiratie en concrete inzichten, en dat het u ondersteunt in uw belangrijke werk. Inschrijven kan hier.

Namens de organisatie, wensen wij je een leerzaam en waardevol congres toe!

De congresorganisatie,

Saskia Danen, Sander de Hosson en Inge van Drongelen.


congres%20vianen.webp

Congresruimte Vianen

Programma in het kort

12:15 - 13:00 Ontvangst met koffie en thee

13:00 - 13:10 Plenaire opening door dagvoorzitter - Sander de Hosson, longarts

13:15 - 13:45 Plenaire lezing "Palliatieve zorg bij dementie" - Maartje Klapwijk, specialist ouderengeneeskunde

13:55 - 14:35 Plenaire lezing: "Proactieve zorg bij dementie" - Sasia Danen

14:55 - 15:40 Workshopronde 1

a. Dokter Kees: Film en nabespreking met Jesse van Venrooij, documentairemaker en Founding Director Ethics Filmservice and FilmMoment

b. Zorg in de laatste levensfase bij dementie met Eefje Sizoo, specialist ouderengeneeskunde en onderzoeker Universitair Netwerk Ouderenzorg van Amsterdam UMC.

15:45 - 16:30 Workshopronde 2

a. Ervaringsverhalen: In gesprek met mensen met dementie en mantelzorgers Begeleiding: Saskia Danen Met: Anita Linskens (diagnose Alzheimer op haar 54e), Ton in ’t Veen (zorgde thuis voor zijn vrouw Hester) en Margreet Mantel (verzorgde haar man Jan Willem, die FTD had).

b. Existentiële levensvragen en dementie met Marc Rietveld, geestelijk verzorger

16:35 - 17:05 Plenaire Slotlezing: Levend verlies bij dementie met professor Manu Keirse

Volledig programma van het Congres

12:15 - 13:00 Ontvangst met koffie en thee

13:00 - 13:10 Opening door dagvoorzitter

Sander de Hosson, longarts

Sander de Hosson is auteur en columnist over palliatieve zorg en schreef de boeken Slotcouplet en Leven toevoegen aan de dagen. Ook is hij mede-oprichter van het palliatieve zorgplatform Carend.

sander.jpg

13:15 - 13:45 Palliatieve zorg bij dementie

Spreker: Maartje Klapwijk

Maartje Klapwijk is specialist ouderengeneeskunde en expert op het gebied van palliatieve zorg bij kwetsbare ouderen.

Onderwerpen:

  • Uitdagingen in de palliatieve fasen en stervensfase bij dementie.
  • Het vroegtijdig herkennen van signalen van achteruitgang.
  • Praktische handvatten voor communicatie met naasten en zorgteams.

Beschrijving:

De palliatieve zorg voor ouderen met dementie vereist een zorgvuldige en multidisciplinaire benadering, waarin kwaliteit van leven centraal staat. Maartje Klapwijk, specialist ouderengeneeskunde en expert in palliatieve zorg, bespreekt de complexe zorgvragen die ontstaan in de laatste levensfase bij dementie.

Tijdens deze sessie geeft ze inzicht in het tijdig herkennen van subtiele signalen van achteruitgang en hoe daarop te anticiperen. Daarnaast gaat ze in op de uitdagingen in communicatie, zowel met naasten die vaak emotioneel betrokken zijn, als met zorgteams die te maken hebben met moeilijke beslissingen en coördinatie van zorg.

Key Takeaway:

Een praktisch en helder overzicht van hoe palliatieve zorg bij dementie effectief kan worden ingezet, met de nadruk op behoud van comfort en kwaliteit van leven, zowel voor de patiënt als voor de betrokkenen.


maartje%20klapwijk.png

13:55 - 14:35 Proactieve zorg bij dementie

Spreker: Saskia Danen

Saskia Danen is verpleegkundige (niet-praktiserend) en gespecialiseerd in dementie en proactieve zorgplanning.

Onderwerpen:

  • Wat is proactieve zorgplanning en waarom is het bij dementie extra belangrijk?
  • Het betrekken van mensen met dementie en naasten bij toekomstige zorgwensen en behandelgrenzen.
  • Concrete tools en voorbeelden bij het voeren van gesprekken.

Beschrijving van de lezing:

Proactieve zorgplanning is een essentieel onderdeel van goede zorg bij dementie. Het biedt patiënten en hun naasten de kans om zorgwensen en grenzen vast te leggen, nog voordat de communicatie lastiger wordt. Saskia Danen, verpleegkundige (niet-praktiserend) en expert op dit gebied, laat zien hoe zorgverleners met een tijdige en sensitieve aanpak rust en regie kunnen creëren voor alle betrokkenen.

Tijdens deze sessie bespreekt Saskia de kernprincipes van proactieve zorgplanning en waarom dit juist bij dementie van onschatbare waarde is. Ze gaat in op het betrekken van mensen met dementie en hun families in deze gesprekken, met respect voor hun waarden en behoeften. Met behulp van concrete tools, praktische voorbeelden en casuïstiek biedt ze een inspirerende en toepasbare aanpak.

Key Takeaway:

Proactieve zorgplanning biedt regie en rust bij alle fases van dementie.

saskia%20danen.png

14:35 - 14:55 Pauze

14:55 - 15:40 Workshopronde 1

1. Dokter Kees: Film en nabespreking

Dokter Kees is specialist ouderengeneeskunde en werkt in het verpleeghuis waar Willy al ruim een jaar woont. Willy heeft dementie. De familie van Willy heeft aangegeven dat hij een euthanasieverklaring heeft en vraagt zich af of dit dan het moment is voor Willy om euthanasie te krijgen. Documentairemaker Jesse van Venrooij volgt dokter Kees, Willy en zijn familie in deze zoektocht.

Workshopleider: Jesse van Venrooij, documentairemaker en Founding Director Ethics Filmservice and FilmMoment

Centrale vragen:

  • Is Willy nog in staat om zelfstandig te beslissen over zijn levenseinde?
  • Hoe ga je om met ethische dilemma’s en juridische kaders?

Interactieve nabespreking:

  • We bespreken de film na en leggen de focus op morele vragen en professionele verantwoordelijkheid van de zorgverlener samen met de documentairemaker Jesse van Venrooij.
  • Lees meer: Film Dokter Kees

cid85544_dokterKees.jpg


B. Zorg in de laatste levensfase bij dementie

Spreker: Eefje Sizoo, specialist ouderengeneeskunde en onderzoeker Universitair Netwerk Ouderenzorg van Amsterdam UMC.

Onderwerpen:

Beschrijving:

De zorg in de laatste levensfase bij dementie vraagt om een delicate balans tussen medische zorg, comfort en emotionele ondersteuning. Eefje Sizoo, specialist ouderengeneeskunde en onderzoeker, brengt haar uitgebreide expertise en praktijkervaring samen in deze sessie.

Ze bespreekt het verloop van dementie in de laatste levensfase, inclusief de uitdagingen en veranderingen waarmee zorgverleners en naasten worden geconfronteerd. Het bieden van comfort en verlichting van lijden staat hierbij centraal, met een focus op palliatieve interventies die bijdragen aan de kwaliteit van leven in deze moeilijke fase.

Daarnaast behandelt Eefje praktische vraagstukken en dilemma’s, zoals het omgaan met voedingsproblemen, medische behandelingen en communicatie met naasten. Aan de hand van inzichten uit de Gids Zorg rond Levenseinde Dementie biedt ze concrete handvatten om deze complexe situaties te benaderen.

eefje%20sizoo.jpeg

15:45 - 16:30 Workshopronde 2

A. Ervaringsverhalen: In gesprek met mensen met dementie en mantelzorgers

Begeleiding: Saskia Danen

Met: Anita Linskens (zij kreeg zelf de diagnose Alzheimer op haar 54e en zet zich sindsdien in om meer aandacht te vragen voor dit onderwerp), Ton in ’t Veen (zorgde thuis voor zijn vrouw Hester) en Margreet Mantel (verzorgde haar man Jan Willem, die frontotemporale dementie had).

Doel:

We gaan in deze workshop onder leiding van Saskia Danen dieper in op de emotionele en praktische uitdagingen van dementie in de laatste levensfase aan de hand van ervaringen van mensen die daar direct bij betrokken zijn of zijn geweest.

anita%20linskens%20brain%20research%20center.jpeg

Anita Linskens (foto Brain Research Centre)

ton%20in%20t%20veen.jpeg

Foto: Linked-In

margreet%20mantel.jpg

Foto: Inzet met Zorg

B. Existentiële levensvragen en dementie

Spreker: Marc Rietveld, geestelijk verzorger

Onderwerpen:

  • Zingeving, verlies en identiteit.
  • Handvatten voor hoop en betekenis.
  • Casuïstiek en praktijkvoorbeelden.

In de palliatieve fase van dementie komen existentiële vragen naar voren, zowel bij de persoon met dementie als bij hun naasten. Deze vragen kunnen betrekking hebben op identiteit ("Wie ben ik nog?"), verlies ("Wat ben ik allemaal kwijtgeraakt?"), en zingeving ("Heeft mijn leven nog betekenis?").

Marc Rietveld, een ervaren geestelijk verzorger, neemt ons mee in de cruciale rol van geestelijke verzorging bij deze thema's. Hij biedt praktische handvatten om hoop en betekenis te vinden en te geven in deze moeilijke levensfase. Daarnaast deelt hij inspirerende praktijkvoorbeelden en casuïstiek om de vertaling naar de dagelijkse praktijk te vergemakkelijken.

Doel:

Deelnemers leren hoe zij vanuit hun eigen rol ondersteuning kunnen bieden bij existentiële vragen en omgaan met zingeving en verlies bij mensen met dementie en hun naasten. Deze workshop geeft inzicht in hoe geestelijke verzorging een waardevolle bijdrage levert aan palliatieve zorg bij dementie.

marc%20rietveld.png

16:35 - 17:05 Plenaire Slotlezing: Levend verlies bij dementie (Manu Keirse)

Spreker: Manu Keirse

Manu Keirse, expert in rouw en verlies, bespreekt het geleidelijke afscheid bij dementie.

Onderwerpen:

  • Hoe naasten het voortdurende afscheid ervaren.
  • De impact op families en zorgverleners.
  • Praktische tips voor omgaan met rouw en verdriet.

Beschrijving:

Levend verlies is het verdriet dat ontstaat bij een geleidelijk afscheid, zoals bij dementie. Het is een rouwproces dat vaak niet als zodanig wordt erkend, maar dat diepe sporen nalaat bij naasten en zorgverleners. In deze inspirerende slotlezing deelt Manu Keirse zijn uitgebreide kennis en inzichten over hoe dit verlies families en zorgteams raakt.

Hij bespreekt de unieke uitdagingen waarmee naasten worden geconfronteerd, zoals het gevoel iemand stukje bij beetje te verliezen, en de praktische en emotionele belasting die dat met zich meebrengt. Daarnaast richt hij zich op de belangrijke rol van zorgverleners en hoe zij steun kunnen bieden aan families én zichzelf.

Key Takeaway:

Een verdiepend inzicht in hoe levend verlies families en zorgverleners raakt.

Manu-Kierse-header-1170x680.jpg

17:05 - 17:15 Afsluiting door dagvoorzitter

Sander de Hosson

Sander de Hosson sluit de dag af met een inspirerende reflectie op de besproken thema’s en inzichten. Hij kijkt terug op de hoogtepunten van het congres en legt de verbinding tussen de gedeelde kennis en de dagelijkse praktijk van zorgverleners.

Praktische informatie

Datum: 24 september 2025

Locatie: Van der Valk Vianen

Prijs: €159,00 (vroegboekkorting tot 1 juni: €144,50)

Inschrijving: via de website

Congres%20Palliatieve%20Zorg%20en%20Dementie%20-%20poster_upd3.png

Carend

Carend is een jonge organisatie die volledig bestaat uit zorgverleners en wil dat de palliatieve zorg in de spotlights staat. Ons slogan is 'Ook als je niet meer beter wordt, verdien je de beste zorg'. Carend wil de palliatieve zorg bekender maken.

Gerelateerde cursussen

€ 34.95

Carend

E-learning
2
Tijdens dit webinar, dat u on demand kan terugkijken, krijgt u brede informatie over palliatieve zorg bij het dementieel syndroom. U krijgt informatie en kennis over alle domeinen van de palliatieve zorg bij patiënten met dementie. Maartje Klapwijk is gepromoveerd op onderzoek naar kwaliteit van leven bij dementie.
€ 34.95

CME-Online

E-learning
3
Dat palliatieve zorg ook voordelen biedt bij dementie, is niet bij iedereen bekend. Daarbij verstaan zorgverleners verschillende zaken onder palliatieve zorg – bijvoorbeeld – dat het hetzelfde is als terminale zorg of, in het verpleeghuis, dat iedereen er ‘palliatief is’ waardoor het onderscheid en signaleren van veranderingen in conditie of behoeften wellicht niet steeds aandacht krijgen. Palliatieve zorg bij dementie is echter een sterk anticiperende vorm van dementiezorg. Het is ook anders dan palliatieve zorg voor mensen met ongeneeslijke kanker, alleen al vanwege de veranderende communicatie met de patiënt, de familie die daarom nog meer rollen krijgt, en het onzekere beloop van de dementie. De belangrijkste domeinen van palliatieve zorg bij dementie zijn echter universeel: het bieden van optimale symptoombehandeling en comfort, en persoonsgerichte zorg waarbij een goede communicatie hoort en het gezamenlijk maken van keuzes, en daarbij is bij dementie proactieve zorgplanning en het betrekken van familie daarbij, extra van belang. De elementen en werkzaamheid van interventies die geschikt zijn voor verpleeghuizen en die zich richten op deze domeinen worden in deze cursus geïllustreerd.
Op aanvraag
03 Jun
Jun
20:00
€ 49

Carend

Live Webinar
Online
2
Dementie is een progressief ziektebeeld, waarbij iemand dus steeds verder achteruitgaat. Uiteindelijk zal een patiënt met dementie door, of in ieder geval mét dementie sterven. Wanneer iemand de diagnose dementie krijgt, start de palliatieve fase. De gemiddelde tijd tussen diagnose en overlijden is zes tot acht jaar. Tijdens dit webinar gaan we dieper in op dementie en het progressieve beloop ervan. Hoe herken je dementie? Welke verschillende vormen van dementie zijn er? Is er een behandeling voor? Wat is de prognose?
€ 49

SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy

Incompany
7.5
Een Farmabuddy is een vaste contactpersoon in de apotheek voor patiënten, mantelzorgers en andere zorgverleners. Zij brengt de persoonlijke situatie van een patiënt in kaart, is laagdrempelig bereikbaar, houdt vinger aan de pols en signaleert proactief eventuele problemen. Zo wordt de Farmabuddy een vertrouwd gezicht voor de persoon met dementie.
€ 350
08 Oct
Oct
10:00

PAO Psychologie

Physical course - series
La Vie, Utrecht
32-62
In deze cursus doe je kennis op over het dementiesyndroom en ontwikkel je je expertise voor de diagnostiek.
€ 1565
06 Nov
Nov
09:30

Pro Education BV

Physical course - series
Den Bosch
12
Meer betekenen voor cliënten met dementie
Door vergrijzing en een stijgende levensverwachting wonen ouderen met dementie steeds langer zelfstandig thuis. Als mantelzorger, professional en dus ook ergotherapeut, vraagt dit veel van je. Wil jij bijdragen aan het verbeteren van het dagelijks functioneren van cliënten met dementie? Met de cursus Dementie en Ergotherapie doe je de kennis en vaardigheden op om deze doelgroep te begeleiden en behandelen.
€ 855
€ 27.5

SDB groep B.V.

E-learning
1
Beter leren omgaan met mensen met dementie, onder andere door een aantal verschijnselen van dementie te leren begrijpen en inzicht te krijgen in communiceren met mensen met dementie.
€ 27.5

Pro Education BV

E-learning
6
Specifieke kennis over dementiehulpvragen
Deze cursus is ontwikkeld voor eerste- en tweedelijnsgeriatrie-, fysio-, oefen- en ergotherapeuten die de basiskennis over dementie willen beheersen. Deze e-learning geldt ook als voorkennis voor de cursus Beweeginterventie Dementie.
€ 75

CME-Online

E-learning
2
Hoe kunt u als specialist ouderengeneeskunde vandaag al het verschil maken in de zorg van morgen? In een tijd waarin de zorg steeds complexer wordt en patiënten vaker kampen met chronische aandoeningen en kwetsbaarheid, is proactieve zorgplanning (PZP) geen luxe maar een noodzaak. Dit is een continu proces van communicatie met patiënten voor wie regieverlies dreigt en naasten die zich zorgen maken. Behandelvoorkeuren, waarden en doelen staan hierbij centraal.
Op aanvraag
26 Jun
Jun
13:00
€ 275

Leids Congres Bureau B.V.

Classroom
Aristo Utrecht
3
Dementiepatiënten kunnen tijdens het proces van toenemend cognitief verval te maken krijgen met depressie, angststoornissen, psychosen en persoonlijkheidsveranderingen. Niet zelden resulteert dit in complexe problematiek waarbij de zorg voor en behandeling van de patiënt diverse uitdagingen kent. In de praktijk betekent dit dat het zorgprofessionals nog wel eens ontbreekt aan ervaring om de theoretische kennis achter deze problematiek om te zetten naar de juiste aanpak. Tijdens deze bijeenkomst leer je de opgedane kennis om te zetten naar de praktijk: Turning research into practice! Hierbij gaan we aan de hand van praktijkvoorbeelden aan de slag met vraagstukken binnen deze complexe problematiek. Daarbij wordt van de deelnemers een actieve houding verwacht waarbij volop gelegenheid zal zijn om eigen casuïstiek in te brengen. Ook zal de docent putten uit zijn jarenlange (o.a. CCE-)ervaring met complexe neuropsychiatrische problematiek bij dementieziekten.
€ 275