Sikkelcelziekte (SCD) en thalassemie

thalassemiesikkelcelziektescdbloedarmoedeerfelijkhemoglobinehematologie
Zowel sikkelcelziekte (SCD) als thalassemie zijn erfelijke ziektes waarbij bloedarmoede optreedt. Aandacht voor deze erfelijke vormen van bloedarmoede - die in verband staat met de hemoglobine - is er nog te weinig, mede doordat het zeldzame ziektes zijn waar artsen dus in de praktijk weinig mee te maken krijgen. Tijd dus om hier aandacht te besteden. Dat doet MEDtalks tijdens deze on demand nascholing.
Gratis
1 Punten
E-learning

Prijzen

Gratis

Beroepen

Arts Infectieziekten
01 May 2025
05 Dec 2026
1 Punten
NIV
Endocrinoloog
01 May 2025
05 Dec 2026
1 Punten
NIV
Gastro-enteroloog
01 May 2025
05 Dec 2026
1 Punten
NIV
Hematoloog
01 May 2025
05 Dec 2026
1 Punten
NIV
Intensive care
01 May 2025
05 Dec 2026
1 Punten
NIV

Sprekers

prof. dr. Bart Biemond

Internist-hematoloog Amsterdam UMC

dr. Anita Rijneveld

Internist-hematoloog Erasmus MC Rotterdam

dr. Charlotte van Tuijn

Verpleegkundig specialist hemoglobinopathieën Amsterdam UMC
Omschrijving

Zowel sikkelcelziekte (SCD) als thalassemie zijn erfelijke ziektes waarbij bloedarmoede optreedt. Aandacht voor deze erfelijke vormen van bloedarmoede - die in verband staat met de hemoglobine - is er nog te weinig, mede doordat het zeldzame ziektes zijn waar artsen dus in de praktijk weinig mee te maken krijgen. Tijd dus om hier aandacht te besteden. Dat doet MEDtalks tijdens deze on demand nascholing. 


Het expert panel bespreekt daar onder andere wat de huidige behandelingen zijn en of er veranderingen gaan plaatsvinden in het behandel landschap. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij beide ziektes. 


Wist u bijvoorbeeld dat thalassemie en SCD vooral mensen treft met een Afrikaanse, mediterrane of zuid-oost Aziatische achtergrond, omdat het dragen hiervan beschermt tegen malaria in landen uit deze regio's?


Expert panel

  • Prof. dr. Bart Biemond - internist-hematoloog Amsterdam UMC
  • Dr. Anita Rijneveld - internist-hematoloog Erasmus MC Rotterdam
  • Dr. Charlotte van Tuijn - verpleegkundig specialist hemoglobinopathieën Amsterdam UMC


Doelgroep & accreditatie 

Dit programma is hoofdzakelijk bedoelt voor internist-hematologen (i.o.) en verpleegkundig specialisten (i.o.).

Accreditatie zal worden aangevraagd bij de NIV en VSR.

MEDtalks.nl

info@medtalks.nl
29, Arendstraat, Hilversum, 1223RE

Gerelateerde cursussen

Boerhaave Nascholing

E-learning
2
Vergroot uw kennis met deze unieke e-learning over hemoglobinopathieën. Werkt u als huisarts in één van de grote steden of hebt u patiënten in één van de asielzoekerscentra? Dan is de kans groot dat u in contact komt met patiënten met hemoglobinopathieën. Het is daarom belangrijk dat u de klachten goed kunt identificeren en dragers kunt herkennen. Naast dat patiënten zelf klachten kunnen ervaren, lopen patiënten en dragers van hemoglobinopathieën ook risico om een ernstig ziek kind te krijgen.
€ 35

MEDtalks.nl

E-learning
In mei 2018 vond het World Federation of Hemophilia Congress (WFH), in Glasgow, Schotland, plaats. Precentatrice Inge Diepman licht samen met een panel van deskundige gasten het belangrijkste nieuws toe en maakt hierbij een vertaalslag naar de Nederlandse praktijk.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
1
Laat u bijpraten over het EHA-nieuws door prof. dr. Gerwin Huls (UMCG), dr. Elly Lugtenburg (Erasmus MC), dr. Mark-David Levin (ASZ) en dr. Inger Nijhof (VUmc).
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
De afgelopen maanden bracht HematologieTV u updates op het gebied van het Hodgkin lymfoom, multipel myeloom, ALL en CLL. Uiteraard mag Chronische Myeloïde Leukemie (CML) niet ontbreken in dit rijtje. Ook voor CML wordt de richtlijn namelijk vernieuwd. Deze zal naar verwachting begin 2018 worden uitgebracht.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Nu on-demand: een deskundig panel, o.l.v. presentatrice Sabine Uitslag, zal in de nascholing acute lymfatische leukemie (ALL), toelichting geven op de nieuwe richtlijn. De ontwikkelingen rondom ALL zullen zij bespreken en becommentariëren.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
1
Steeds meer ALL-patiënten zullen te maken gaan krijgen met de nieuwste vormen van therapie zoals blinatumomab, inotuzumab ozogamicine en CAR T-celtherapie. in deze nascholing staat het omgaan met de toxiciteit van deze nieuwste ALL-behandelingen centraal.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Auteur prof. dr. Mark Levis wordt in deze nascholing ondervraagd door een Nederlands expertpanel, aangevoerd door prof. dr. Gerwin Huls. Ze gaan in gesprek over de ADMIRAL-trial bij recidief/refractaire acute myeloïde leukemie.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Kijk nu naar het eerste deel van het tweeluik over multipel myeloom. In deze nascholing bespreekt presentator Ruben Terlou samen met een panel van experts de belangrijkste ontwikkelingen voor de behandeling van nieuw gediagnosticeerd multipel myeloom.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
0.5
Inge Diepman gaat in dit journaal in gesprek met prof. dr. Menno Huisman en dr. Michiel Coppens over de meest relevante ontwikkelingen, zoals die op de ISTH 2020 zijn gepresenteerd, op het gebied van trombose en antistolling.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Eerder dit jaar maakte MEDtalks al een nascholing over de nieuwe CLL-richtlijn die medio 2020 is gepubliceerd. Inmiddels is het tijd voor een nieuwe en praktisch ingestelde e-learning waarin relevante klinische vraagstukken aan de hand van casuïstiek worden belicht.
Gratis