Ouderenmishandeling
In deze cursus leer je hoe je ouderenmishandeling kunt signaleren en wat de vervolgstappen zijn die je kunt zetten om eventueel misbruik tegen te gaan. Hierbij komen zowel de juridische kanten van de situatie aan bod als de normatieve, ethische en persoonlijke kant.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Competenties
Sprekers
Kees Blankman
Spreker
Kees Blankman heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en in 1976 is hij aan het werk gegaan bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de VU. Daar promoveerde hij in 1994 op het onderwerp 'Curatele voor personen met een geestelijke stoornis en bescherming op maat'. Tijdens zijn werk als onderzoeker en universitair docent heeft hij veel aandacht besteed aan de rechtsbescherming van wilsonbekwame meerderjarigen. Sinds oktober 2019 is Kees Blankman bijzonder hoogleraar Juridische Bescherming van Ouderen en Meerderjarigen met Beperkingen aan de VU.
Kirsten Regtop
Spreker
In 2008 kwam Kirsten Regtop als hulpverlener voor het eerst in aanraking met huiselijk geweld en geeft eerlijk toe: zij voelde zich - net als veel collega’s - onbekwaam om in contact te treden met de betrokkenen. Dit was reden voor haar om zich in het onderwerp vast te bijten. Zo coördineerde Kirsten in Utrecht de aanpak van huiselijk geweld voor wijkteams en werkte zij een aantal jaren bij Veilig Thuis Noord Oost Gelderland. In die tijd is zij ook gaan bloggen over de aanpak van huiselijk geweld. Op haar blog deelt zij onder andere tips, ervaringen van hulpverleners, inzichten uit onderzoeken en verhalen van ervaringsdeskundigen (zowel plegers als slachtoffers). Sinds 2015 heeft Kirsten een eigen bedrijf, waarbij zij professionals traint om huiselijk geweld te signaleren, het bespreekbaar te maken en passende hulp te bieden.
Ouderenmishandeling treft ongeveer 1 op de 50 thuiswonende ouderen jaarlijks. Vormen van ouderenmishandeling zijn financieel misbruik, psychisch geweld, fysiek geweld, verwaarlozing en seksueel geweld. Plegers zijn naaste familieleden, vrienden of bekenden en ook verzorgers.
Als zorgprofessional is het soms lastig om ouderenmishandeling te signaleren. Juist omdat deze groep mensen het soms lastig vindt erover te spreken vanwege de relatie of de afhankelijkheid van de mishandelaar. Ook al woont iemand in een instelling of verblijft iemand tijdelijk op een verpleegplek, er bestaat nog steeds de mogelijkheid dat mishandeling doorgaat.
In deze cursus leer je hoe je ouderenmishandeling kunt signaleren en wat de vervolgstappen zijn die je kunt zetten om eventueel misbruik tegen te gaan. Hierbij komen zowel de juridische kanten van de situatie aan bod als de normatieve, ethische en persoonlijke kant.
Je leert wat jezelf kunr doen en hoe je over dit thema gesprekken voert die de kans op het stoppen van ouderenmishandeling vergroten.
Thema’s in de cursus:
- Wat is ouderenmishandeling en hoe vaak komt het voor?
- Wat zijn signalen van ouderenmishandeling?
- Welke mogelijkheden heb je om een oudere in veiligheid te brengen?
- Hoe vind je de balans tussen zelfbeschikking versus het ingrijpen hierop?
- Welke juridische aspecten zijn er verbonden aan ouderenmishandeling?
- Hoe handel je professioneel en adequaat?
- Hoe voer je een gesprek over jouw zorgen met de betrokkenen?
- Hoe maak je een correcte melding en hoe verhoudt zich dit tot de wet Meldcode?
Tijdens deze cursus is er veel ruimte voor interactie, casuÏstiek en oefeningen.