Leergang Justitiële Geneeskunde

Justitiële GeneeskundeDJI
In deze leergang wordt u opgeleid tot justitieel geneeskundige.
6037
In aanvraag
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 6037

Beroepen

Anesthesioloog
Accreditatie in aanvraag
ABAN
Arts
Accreditatie in aanvraag
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
Accreditatie in aanvraag
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
Accreditatie in aanvraag
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
Accreditatie in aanvraag
ABAN

Competenties

Samenwerken40 %
Communicatie20 %
Professionaliteit en kwaliteit40 %
Omschrijving

In deze leergang wordt u opgeleid tot justitieel geneeskundige. U ontwikkelt aanvullende en verdiepende competenties op uw vakgebied als huisarts waarna u zelfstandig, efficiënt en doelmatig kan werken binnen justitiële instellingen. Bij aanvang van de leergang verricht u als huisarts reguliere werkzaamheden binnen een inrichting van de Dienst Justitiële Instellingen (DJI).De opleiding wordt in samenwerking met DJI aangeboden en is onder meer gebaseerd op het competentieprofiel van de justitieel geneeskundige zoals dat door de LHV en LPG op 18 oktober 2007 is vastgesteld. Na succesvolle afronding beschikt u over specifieke competenties op het gebied van justitiële geneeskunde.


Overzicht

Justitiële huisartsenzorg is zorg voor een bijzondere groep patiënten. Justitiabelen hebben gezondheidsproblematiek met specifieke kenmerken waardoor ze afwijken van de gemiddelde populatie in de reguliere huisartsenpraktijk. Patiënten met verslavings- en psychiatrische problematiek zijn oververtegenwoordigd. Bovendien is de aard van de aandoeningen veelal ernstiger en hebben patiënten meerdere aandoeningen tegelijk. 


Patiënten en huisartsen functioneren binnen een justitiële inrichting in een bepaald juridisch kader en moeten hierin een relatie met elkaar opbouwen. De juridische context heeft zowel invloed op de gezondheid en het gedrag van de justitiabelen, als het professionele handelen van de huisarts. Daarnaast werkt de huisarts samen in een multidisciplinaire setting, zo kenmerkend voor deze werkomgeving. 


Programma

De leergang bestaat uit 8 werkbijeenkomsten met de volgende thema’s: 

  1. Kennismaking en introductie 
  2. Verantwoorde zorg/juridische context
  3. Veiligheid en ethiek 
  4. De keten van zorg 
  5. Toegeleiding
  6. Verslaving en infectie 
  7. Gedrag in detentie
  8. Eindopdracht – presentatie


In de digitale leeromgeving wordt - per thema gebundeld - de theorie en andere achtergrondmaterialen bij de leergang aangeboden. Zo zijn er 'Toets-je-kennis' vragen, waarmee u kunt vaststellen welke stof u beheerst en waar u nog nader aandacht aan wilt besteden. Ook vindt u er filmpjes en kennisclips die de theoretische achtergronden visueel inzichtelijk maken, of een ervaringsdeskundige aan het woord laten. Daarnaast zijn er opdrachten en oefeningen om u voor te bereiden op de bijeenkomsten. 


Tijdens de leergang werkt u aan de eindopdracht, waarbij u een verbeterplan beschrijft en uitvoert en de resultaten in de laatste bijeenkomst presenteert. In de werkbijeenkomsten staan het uitwisselen van ervaringen, het verkennen van handelingsalternatieven en het reflecteren op eigen handelen en gedrag centraal. Wij gebruiken hierbij verschillende werkvormen zoals: een interactieve inleiding door een expert, rollenspel met acteurs, reflectie-opdrachten, moreel beraad en een werkbezoek.

Amsterdam UMC locatie VUmc / Amstel- VUmcAcademie

facturen@vumc.nl