ADHD in de eerste lijn
In deze cursus leer je over ADHD in de eerste lijn. Aan de hand van een casus bespreken we de diagnostiek, behandeling en evaluatie van ADHD. Ook gaan we in op aandachtspunten bij ADHD rondom de overgang van kind naar volwassene. Hierdoor kun je je patiënten met ADHD nog beter begeleiden.Prijzen
Beroepen
Competenties
Doelen
Na afloop van deze cursus kun je:
Uit onderzoek blijkt dat sommige studenten ADHD-medicatie oneigenlijk (zonder voorschrift) gebruiken omdat ze hiermee denken hun studieprestaties te verbeteren (Trimbos, GGD GHOR, RIVM, 2023). Studenten komen via bekenden, vrienden en familie aan de ADHD-medicatie. Vaak zijn dit mensen die zelf de diagnose ADHD hebben en hun medicatie deels weggeven of verkopen.
Het is dus van belang om bij het voorschrijven en afleveren van ADHD-medicatie rekening te houden met oneigenlijk gebruik. Hierbij is aandacht nodig bij het voorschrijven, afleveren en evalueren van ADHD-medicatie. In deze e-learning bespreken we aan de hand van de NHG-Standaard ADHD bij kinderen (2014), de Zorgstandaard ADHD (Akwa GGZ, 2019) en de Bijlage ADHD-middelen bij volwassenen van het NHG-Standpunt Herhalen specialistische medicatie (2023) de diagnostiek, behandeling en evaluatie rondom ADHD. Hierdoor kunnen huisartsen, praktijkondersteuners en apothekers nog zorgvuldiger omgaan met deze medicatie. Dit leidt tot betere zorg voor de ADHD-patiënt en draagt bij aan het beperken van de beschikbaarheid van ADHD-medicatie voor oneigenlijk gebruik.