
Diagnostiek autismespectrumstoornissen bij volwassenen
Hoe stel je bij normaal intelligente volwassenen met een autismespectrumstoornis (ASS) een goede diagnose? In deze cursus leer je passende gesprekstechnieken te hanteren, screeningsinstrumenten in te zetten en testuitslagen te interpreteren. Daarnaast krijg je de meest actuele wetenschappelijke inzichten over deze doelgroep.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Competenties
Sprekers
dr. Annelies Spek
Docent
Annelies Spek is klinisch psycholoog. Zij is werkzaam als hoofd van het autisme expertisecentrum in Eemnes. Daarnaast is zij directeur van de Autisme academy en als consulent verbonden aan het CCE en het Pieter Baan Centrum. Tevens was Annelies als voorzitter verbonden aan het ontwikkelen van de zorgstandaard Autismespectrumstoornissen en is ze redactielid van de Psycholoog en het wetenschappelijk tijdschrift autisme (WTA).
De aandacht voor autismespectrumstoornissen (ASS) bij normaal intelligente volwassenen is de laatste jaren sterk toegenomen. Binnen de behandeling en diagnostiek neemt deze groep een bijzondere plaats in. Door de cognitieve en gedragsmatige bijzonderheden van mensen met ASS zijn specifieke gesprekstechnieken vereist en zijn testuitslagen niet altijd op de gangbare manier te interpreteren.
De cursus behandelt de volgende onderwerpen:
- Screeningsinstrumenten bij ASS
- Intelligentieprofielen bij volwassenen met ASS
- Theory of mind problemen bij ASS
- Executieve functies bij ASS
- Persoonlijkheidstesten bij ASS
- Co-morbiditeit bij ASS
- Werkadviezen bij ASS
- Behandeling bij ASS