Leefstijlgeneeskunde IV: Stressmanagement, zingeving en spiritualteit
Tijdens deze dag neemt u kennis van de wetenschappelijke onderbouwing van stressmanagement, zingeving en spiritualiteit binnen de geneeskunst.Prijzen
Beroepen
Programma
Tijdens dit lesblok neemt u kennis van de wetenschappelijke onderbouwing van stressmanagement, zingeving en spiritualiteit binnen de geneeskunst. De huidige stand van zaken op het gebied van onderzoek en de mitsen en maren voor gebruik van compassie, mindfulness- en zingevingstechnieken worden besproken. De wetenschap maakt grote ontwikkelingen door in het verkennen van het belang van deze technieken voor gezondheid en ziekte. Aan het einde van 2018 is als gevolg hiervan een richtlijn uitgebracht door het IKNL genaamd: zingeving en spiritualiteit binnen de palliatieve zorg.
Ons diagnostisch handelen heeft tot nu toe vooral aandacht gehad voor de symptomen en we zijn niet goed in staat om inzicht te verwerven in de kracht van mensen. Binnen de GGZ is het concept Positieve Gezondheid ontstaan als mogelijkheid voor een andere benadering. We denken vaak dat we op een empathische manier zorg verlenen maar in de realiteit blijkt dat dit in veel gevallen niet zo wordt ervaren door de patiënt. De verarming van het patiëntcontact binnen de gezondheidzorg en het hoge percentage artsen met burn-out klachten geeft reden om eveneens te kijken naar wat compassie voor onszelf en de geneeskunst te betekenen heeft.
Naast de wetenschappelijke onderbouwing van stressmanagement, zingeving en spiritualiteit en de mogelijkheid om hierover met elkaar in gesprek te gaan, worden er tijdens deze dag verschillende mindfulness- en compassietechnieken beoefend ter bevordering van stressreductie en (zelf)compassie. Door zelf te ervaren en te reflecteren op deze ervaring kan er door u worden ingeschat wat de mogelijkheden en beperkingen van deze technieken zijn.