Grip op (aanhoudende) pijn en vermoeidheid
Binnen het NPi-scholingsaanbod maakt de cursus ‘Grip op (aanhoudende) pijn en vermoeidheid’ onderdeel uit van een leerlijn betreffende aanhoudende pijn en vermoeidheid. Zie de bovenstaande visuele weergave van deze leerlijn.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Sprekers
Annemarieke Fleming-Wubs MA
Post MSc, gezondheidszorgpsycholoog BIG
Eva Grein MSc
Fysiotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog BIG
Leerlijn ‘Aanhoudende pijn en vermoeidheid’
Binnen het NPi-scholingsaanbod maakt de cursus ‘Grip op (aanhoudende) pijn en vermoeidheid’ onderdeel uit van een leerlijn betreffende aanhoudende pijn en vermoeidheid. Zie de bovenstaande visuele weergave van deze leerlijn.
De cursus ‘Grip op (aanhoudende) pijn en vermoeidheid’ is een voornamelijk theoretische scholing waarin de meest recente concepten en inzichten met betrekking tot de complexe fenomenen (aanhoudende) pijn en vermoeidheid en de beïnvloeding daarvan worden gepresenteerd.
In de cursus ‘Aanhoudende pijn en vermoeidheid: opbouw van energiereserves en beweegactiviteiten’ wordt de vertaalslag van deze concepten naar de concrete begeleiding volgens gedragsgeoriënteerde principes van cliënten met medisch onvoldoende verklaarde aanhoudende pijn en vermoeidheid praktisch geoefend. Bij onvoldoende bekendheid met de laatste inzichten m.b.t. medisch onvoldoende verklaarde aanhoudende pijn en vermoeidheid adviseren we om eerst de cursus ‘Grip op (aanhoudende) pijn en vermoeidheid’ te volgen.
Cursusinhoud
Patiënten met somatisch onvoldoende verklaarde klachten als aanhoudende pijn en vermoeidheid stuiten haast zonder uitzondering op onbegrip in hun omgeving. Fysiotherapeuten en andere behandelaars maken deel uit van deze omgeving; men zit vaak met de handen in het haar bij deze omvangrijke patiëntencategorie. Deze cursus heeft tot doel het ‘onvoldoende verklaarde’ begrijpelijk te maken. Het verklaringsmodel dat medisch onvoldoende verklaarde pijn min of meer gelijkstelt aan ingebeelde pijn is achterhaald. Jawel, medisch onvoldoende verklaarde pijn blijkt ‘tussen de oren’ te zitten, maar dan in de zin dat het centrale zenuwstelsel (ruggenmerg + brein) ontregeld is geraakt, en de pijnmatrix overwaakzaam is geworden. Ook bij aanhoudende vermoeidheid, overigens de meest voorkomende comorbiditeit bij aanhoudende pijn, blijkt ontregeling van het centrale zenuwstelsel betrokken.
De volgende onderdelen komen in de cursus aan de orde:
- neurobiologie van (aanhoudende) pijn en vermoeidheid
- verklaringsmodellen: centrale sensitisatie en een overactief stressresponssysteem
- patiënteducatie op grond van cognitive change theory
- cognities over pijn en vermoeidheid
- predisponerende, uitlokkende en instandhoudende factoren
- voorkomen van chroniciteit
- het herziene gevolgenmodel; uitzicht op klachtenvermindering
- patiëntprofielen: overbelasting, onderbelasting of een combinatie
- meest voorkomende psychopathologische comorbiditeiten (therapiebelemmeraars)
- mono- of multidisciplinair, individueel of groepsgewijs; wanneer doorverwijzen?