Smiles op Ibiza met Erik Nout Maandag 12 september - Zaterdag 17 september 2022
Prijzen
Beroepen
Na het aanleren van een goede anamnese zal aandacht worden besteed aan het medicatiegebruik van patiënten. Immers, veel patiënten gebruiken medicatie voor diverse aandoeningen en tegenwoordig neemt het aantal polyfarmacie patiënten fors toe. Tijdens het onderwijs komen dan ook verschillende grote medicatiegroepen aan bod en worden handvatten aangereikt omtrent consequenties alsook voorzorgsmaatregelen om behandelingen veilig te laten verlopen.
In een andere workshop hebben we aandacht voor de laaggeletterde patiënt. Laaggeletterdheid is een fors onderschat probleem door de zorgverlener. In deze workshop leert u de patiënt met laaggeletterdheid te herkennen en krijgt u handvatten hoe hiermee om te gaan. Middels rollenspel zult u zelf aan den lijve ondervinden wat laaggeletterdheid betekent voor de patiënt en voor u als zorgverlener.
Erik Nout geeft een interactieve presentatie over het slaapapneu-syndroom. Het slaapapneu-syndroom (OSAS) is een aandoening waarbij mensen tijdens de slaap verminderd ademen of zelfs geheel stoppen met de ademhaling. Naar deze aandoening wordt veel onderzoek gedaan waaruit duidelijk is geworden dat OSAS behandeling behoeft aangezien het kan leiden tot een scala aan ziektebeelden waaronder zelfs hartaandoeningen. Deze presentatie wordt afgesloten met workshop van de Snurkdokter.
Verder gaat Erik de pathologie van de mondholte bespreken. De bedoeling van deze cursus is de mondhygiënist algemene mechanismen van ziekten bij te brengen. De nadruk ligt op de morfologie van ziekten en hun indicatie tot behandeling of doorverwijzing. In deze cursus wordt kort de gezonde anatomie van de mondholte besproken alsook niet-neoplastische laesies van de mondmucosa, premaligne laesies en dentogene ontstekingen. Bekende ziektebeelden zoals lichen planus, leukoplakie, aften, bacteriële en virale infecten zullen aan bod komen. Daarnaast is er aandacht voor minder bekende ziektebeelden die je in de praktijk kunt treffen. De focus ligt hierbij op de klinische presentatie.
Gerelateerd zal in een aparte les aandacht worden besteed aan de hoofd-hals oncologie. In dit college worden de vele verschillende presentatievormen van orale maligniteiten getoond. Eveneens worden de zogenaamde ‘danger signs’ besproken. Tenslotte wordt dieper ingegaan op de behandeling en de impact die hoofd-hals tumoren hebben op de kwaliteit van leven. Tenslotte zullen we de cursus afsluiten met onderwijs gericht op medische fouten en complicaties. Definities, consequenties, impact en casus zullen met elkaar worden besproken.