Traumachirurgie en fractuurbehandeling
In deze driedaagse cursus, die is opgezet in samenwerking met traumachirurgen en fysiotherapeuten uit diverse (academische) ziekenhuizen, wordt een duidelijk beeld gegeven van de actuele stand van zaken met betrekking tot traumachirurgie, fractuurbehandeling en traumarevalidatie.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Een fysiotherapeut (of oefentherapeut) die in een ziekenhuis, revalidatiecentrum of verpleeghuis werkt, behandelt met enige regelmaat patiënten met een fractuur. Ook fysiotherapeuten in de 1ste lijn zien regelmatig fractuurpatiënten. Normaal geneest een factuur, afhankelijk van de gekozen behandeling, in 6 tot 12 weken en kan de extremiteit veelal weer belast worden. Een fysiotherapeut die patiënten na een fractuur behandeld dient kennis te hebben van de fractuurgenezingsprincipes en de behandelmogelijkheden. Tijdens de genezingsfase is het van belang te begrijpen hoe de belasting opgebouwd moet worden, wat de signalen zijn van overbelasting en hoe de therapie daarop afgestemd moet worden. Daarnaast moet de therapeut een afwijkend beloop te kunnen signaleren en dient hij zijn/haar bevindingen adequaat te kunnen communiceren naar de (trauma)chirurg.
In deze driedaagse cursus, die is opgezet in samenwerking met traumachirurgen en fysiotherapeuten uit diverse (academische) ziekenhuizen, wordt een duidelijk beeld gegeven van de actuele stand van zaken met betrekking tot traumachirurgie, fractuurbehandeling en traumarevalidatie. In de cursus wordt informatie gegeven over normale fractuurgenezing, het medisch- en paramedisch handelen bij diverse typen fracturen en het herkennen van een afwijkende beloop. Daarnaast is er veel tijd ingeruimd voor casuïstiek, waarin veel aspecten van de fractuurgenezing aan bod komen. Hierbij is uitgebreid de mogelijkheid om van gedachten te wisselen met traumachirurgen en fysiotherapeuten uit de (academische) ziekenhuizen. De volgende onderwerpen komen in de cursus aan bod:
- fractuurgenezingsprincipes
- normale en afwijkende fractuurgenezing
- behandelmogelijkheden bij fracturen, operatief en conservatief
- complicaties
- fysiotherapie bij patiënten met fracturen
- opbouwen van de belasting en oefentherapie van extremiteiten
- biomechanica
- organisatie van traumazorg in Nederland, landelijk en regionaal
- Posttraumatische Stress-stoornis (PTSS)
- casuïstiek
- live patiënten