Bijblijven in de zorg voor verstandelijk gehandicapten

Als professional werkzaam met mensen met een verstandelijke beperking word je dagelijks met zeer uiteenlopende (hulp)vragen geconfronteerd. Om als professional een goed geïnformeerde, volwaardige gesprekspartner te zijn voor de cliënt zelf, ouders/familie en in de dialoog met collega’s, is het zaak goed op de hoogte te blijven van wat er op diverse gebieden gaande is. In de praktijk blijkt nogal eens dat somatische verklaringen voor...
199
5 Punten
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 199
Opmerking : Bij inschrijven binnen 3 weken vóór de bijeenkomst: € 229

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
31 Oct 2019
30 Oct 2020
5 Punten
ABC1
Huisarts
31 Oct 2019
30 Oct 2020
5 Punten
ABC1
Physician Assistant
31 Oct 2019
30 Oct 2020
5 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
31 Oct 2019
30 Oct 2020
5 Punten
ABC1

Competenties

Medisch handelen60 %
Professionaliteit en kwaliteit40 %
Omschrijving

Omschrijving

Als professional werkzaam met mensen met een verstandelijke beperking word je dagelijks met zeer uiteenlopende (hulp)vragen geconfronteerd. Om als professional een goed geïnformeerde, volwaardige gesprekspartner te zijn voor de cliënt zelf, ouders/familie en in de dialoog met collega’s, is het zaak goed op de hoogte te blijven van wat er op diverse gebieden gaande is. In de praktijk blijkt nogal eens dat somatische verklaringen voor probleemgedrag onderbelicht blijven. Ongemak, pijn of verminderd lichamelijk functioneren kunnen een grote invloed hebben op het gedrag van de cliënt en kwaliteit van leven. 


Daarom start deze dag met aandacht voor de tool ‘Zoeken naar somatische verklaringen voor probleemgedrag’. Vervolgens behandelen we diverse bijbehorende aandoeningen, zodat u naar huis gaat met een rugzak vol praktische, medische kennis.Het eerste onderwerp is slaap, hoe speelt (on)voldoende slaap een rol bij mensen met een verstandelijke beperking? Vervolgens staan we stil bij gehoor en visueel functioneren, vaak beperkt bij deze groep met nadelig effect op de communicatie. De tandarts vertelt over mondproblemen, die vaak verder gaan dan alleen pijn, bijv. kauw- en eetproblemen of het ontbreken van tanden waardoor cliënten of hun ouders zich schamen. Ook is er aandacht voor voedingsproblemen en voor de invloed van reflux, obstipatie en diarree op het gedrag. Bij alle onderwerpen krijgt u zicht op de rode vlaggen en tips en adviezen voor de dagelijkse praktijk.


Naast deze inhoudelijke kennis krijgt uw dagelijkse praktijk extra aandacht in de interactieve voorstelling van Kracht van Beleving. De acteurs vertalen uw eigen ervaringen en dilemma’s naar korte scenes waarin duidelijk wordt hoe de samenwerking tussen zorgprofessional en verwanten verloopt rondom medische kwesties. Kortom, een dag vol informatie en inzicht!

Leerdoelen

• Bewustzijn van zorgprofessionals vergroten dat signaleren van somatische klachten en aandoeningen specifieke aandacht vraagt.

• Bewustzijn van professionals vergroten om bij probleemgedrag breed te kijken en dus ook naar mogelijke somatische aandoeningen. 

• Onderscheid maken tussen verschillende mondproblemen

• Vergroten van de kennis over gezonde slaap. 

• Handvatten ten aanzien van diagnostiek en behandeling van insomnie. 

• Informatie over OSA en behandelmogelijkheden

• De deelnemer weet en onderkent dat maagdarmproblematiek( reflux, obstipatie, diarree, onder- en overgewicht) voor gedragsverandering en gedragsproblemen kan zorgen en krijgt handvatten hoe hiermee om te gaan.

• Onderkennen van voedingsstoornissen en zicht krijgen op de mogelijkheden om hier op een professionele manier mee om te gaan

• Weten en kunnen duiden van de invloed van gehoorbeperkingen en visuele beperkingen op het gedrag van cliënt

SCEM

Wij willen professionals helpen de zorg te verbeteren. En daarom ontwikkelen en organiseren we (na)scholingsprogramma’s. Programma’s die je terugvoeren naar de gemeenschappelijk kern waarin we elkaar vinden; namelijk de patiënt. Geïnteresseerd in onze nascholingen, vul het formulier Houd mij op de hoogte in op www.scem.nl
scem@scem.nl
0345576642
6, Brenkmanweg, Culemborg, 4105DH