BKO Basismodule Didactiek

De BKO is een bewijs van didactische bekwaamheid voor docenten, waarmee u aantoont bekwaam te zijn in het ontwerpen en uitvoeren van universitair onderwijs. Speciaal voor vaste docenten en opleiders binnen VUmc School of Medical Sciences, bieden we twee trajecten aan om de BKO te behalen. Welk traject voor u geschikt is, hangt af van uw onderwijservaring. Basismodule Didactiek voorjaar 2019 Deadline voor aanmelding: 1 november 2018 ...
Gratis
24 Punten
Physical course - series

Prijzen

Gratis

Beroepen

Anesthesioloog
11 Sep 2018
10 Sep 2019
24 Punten
ABAN
Arts
11 Sep 2018
10 Sep 2019
24 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
11 Sep 2018
10 Sep 2019
24 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
11 Sep 2018
10 Sep 2019
24 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
11 Sep 2018
10 Sep 2019
24 Punten
ABAN

Competenties

Kennis en wetenschap100 %
Omschrijving

Omschrijving

Inhoud – algemeen
De basismodule Didactiek vormt het scholingsdeel van een één jaar durend professionaliseringstraject, dat leidt tot de basiskwalificatie onderwijs (BKO) voor docenten in het medisch opleidingscontinuüm.
Het traject dat leidt tot de BKO bestaat uit drie onderdelen:
I. Modulaire scholing (10 dagdelen): de basismodule Didactiek (8 dagdelen) en een aantal keuzemodulen (minimaal 4 dagdelen).
II. Leren op de werkplek a.h.v. de eigen onderwijs- en/of opleidingspraktijk; hierbij wordt de docent/opleider individueel begeleid door een BKO-mentor;
III. Kwalificatiedossier: tijdens het gehele traject werkt de docent/opleider aan de samenstelling van een kwalificatiedossier. Dit dossier is de basis voor de beoordeling en het behalen van de basiskwalificatie onderwijs.

Docenten en opleiders in het medisch opleidingscontinuüm voeren hun taken uit binnen zes competentiegebieden: Ontwikkeling, Organisatie, Uitvoering, Begeleiding, Toetsing en Evaluatie.
De basismodule Didactiek wordt aan de start van het professionaliseringstraject aangeboden en bestaat uit acht bijeenkomsten, waarin deze zes competentiegebieden centraal staan..
Voor iedere bijeenkomst maakt de docent/opleider een aantal voorbereidings- en verwerkingsopdrachten. Deze opdrachten vormen een integraal onderdeel van de module basisdidactiek. Per bijeenkomst wordt hier 2 uur voor gerekend.

Na afloop van de basismodule Didactiek werkt de docent/opleider zes opdrachten ‘werkplekleren’ uit, afgestemd op de zes competentiegebieden. Deze opdrachten stellen de docent/opleider in staat om de geleerde didactische principes en inzichten toe te passen in de eigen onderwijspraktijk.
In bijlage 1 staat een uitgebreide beschrijving van de acht bijeenkomsten (inhoud, leerdoelen, opdrachten en literatuur). Doel:
Het BKO-traject is gericht op het verwerven en verder uitbouwen van competenties op het gebied van onderwijs en opleiding. Door het behalen van een BKO ontwikkelt en verdiept de docent/opleider de didactische competenties. De basismodule Didactiek biedt de onderwijskundige theoretische basis.

 

Inleiding

De BKO is een bewijs van didactische bekwaamheid voor docenten, waarmee u aantoont bekwaam te zijn in het ontwerpen en uitvoeren van universitair onderwijs.


Speciaal voor vaste docenten en opleiders binnen VUmc School of Medical Sciences, bieden we twee trajecten aan om de BKO te behalen. Welk traject voor u geschikt is, hangt af van uw onderwijservaring.


Basismodule Didactiek voorjaar 2019

Deadline voor aanmelding: 1 november 2018 

Data bijeenkomsten Basismodule Didactiek voorjaar 2019

Donderdagmiddagen van 13:30 - 17:00 uur.

  • Bijeenkomst 1: 14 februari
  • Bijeenkomst 2: 28 februari
  • Bijeenkomst 3: 14 maart
  • Bijeenkomst 4: 28 maart
  • Bijeenkomst 5: 18 april
  • Bijeenkomst 6: 9 mei
  • Bijeenkomst 7: 23 mei
  • Bijeenkomst 8: 6 juni
  • Reservebijeenkomst: 20 juni
  • NB. Voor deze bijeenkomsten geldt een aanwezigheidsplicht

Programma

Om richting te geven aan het leren in de praktijk, voert u portfolio-opdrachten uit, passend bij de verschillende competentiegebieden. Binnen de geboden kaders heeft u veel ruimte voor een eigen betekenisvolle invulling van deze opdrachten.

Ondersteunend aan dit praktijkleren volgt u didactische scholing. Voor de BKO is het volgen van (minimaal) 10 dagdelen didactische scholing vereist. Twee van deze dagdelen kunt u invullen naar keuze.

Daarnaast volgt u de Basismodule Didactiek, verzorgd door drs. Jan Willem Grijpma (Learn! Academy Universitair Centrum voor Gedrag en Bewegen, VU). Deze module bestaat uit 8 bijeenkomsten. Hierinstaan de volgende onderwerpen centraal:

  • Stimuleren van diepteleren bij studenten
  • Essentiële onderdelen in de opzet van een onderwijsbijeenkomst
  • Interpersoonlijk docentgedrag
  • Onderwijs opname, analyse en feedback
  • Samenhang leerdoelen, leeractiviteiten en toetsing (model ‘Constructive alignment’)
  • Leerdoelen op verschillende niveaus formuleren
  • Kiezen van passende (activerende) werkvormen
  • Toetsen om te leren en het geven van feedback
  • Toetsen om te beoordelen, inclusief toetsconstructie

VU Medisch Centrum

zorgsupport@vumc.nl
0204444444
1117, De Boelelaan, Amsterdam, 1081 HV