Pijn, uitgangspunten voor pijnanalyse en pijnbehandeling
Doel van de cursus Verwerven van kennis, inzicht en vaardigheden die nodig zijn om een constructieve bijdrage te kunnen leveren aan de analyse en daarmee de aanpak van problemen die patiënten met (chronische) pijn ondervinden.Prijzen
Beroepen
Competenties
Omschrijving
Pijn, uitgangspunten voor pijnanalyse en pijnbehandeling (PIJN), vijf dagen
De inzichten over chronische pijn zijn de laatste decennia ingrijpend gewijzigd. Het is belangrijk deze denkrevolutie niet te missen! We weten nu dat ons neurale pijnsysteem niet statisch maar plastisch is. Talrijke factoren hebben een invloed op de gevoeligheid van het pijnsysteem: stress, emoties, cognities, context, leerprocessen en nog veel meer. Deze inzichten geven een andere kijk op chronische pijn. Patiënten die vroeger als “psychisch labiel” werden gestigmatiseerd kunnen nu serieuzer benaderd worden. Deze cursus biedt mogelijkheden voor een goede pijnanalyse waardoor ook de aanpak up to date en adequaat kan zijn. Naast presentaties door de docenten, vertellen ook enkele pijnpatiënten hun verhaal. Iedere cursist brengt ook een eigen casus in waarover kritisch gediscussieerd wordt. Na deze cursus bent U zeker in staat in de praktijk een constructieve bijdrage te leveren aan de analyse en aanpak van chronische pijn.
De cursus pijn bestaat uit vijf dagen en richt zich op de herkenning, diagnostiek en analyse van de problemen van de patiënt met pijn.
Inleiding
Doel van de cursus
Verwerven van kennis, inzicht en vaardigheden die nodig zijn om een constructieve bijdrage te kunnen leveren aan de analyse en daarmee de aanpak van problemen die patiënten met (chronische) pijn ondervinden.
Programma
Cursustijden:
9.30 – 16.15 uur
Leerdoelen
Na deze cursus heeft u kennis over:
– Geschiedenis, leren van pijn, zin en onzin, pijnzin en pijnbestrijding
– Uitingen van psychosomatiek, emotie, cognitie en leren
– Fysiologische en psychologische verklaringsmodellen voor acute en chronische pijn
– Rol van neuroplasticiteit en modulatie bij pijn
– Consequenties voor de praktijk: in kaart brengen van pijn en evaluatie
– Bespreking van de huidige opvattingen over enkele pijnsyndromen: lage rugpijn, pijn na een trauma, complex regionaal pijnsyndroom (“CRPS”), post-CVA-pijn, fantoompijn
– Interventies bij pijn