Financieel management eerste lijn
FINANCIEEL MANAGEMENT EERSTE LIJN Omschrijving De meeste zelfstandig werkende zorgprofessionals doen financieel management voor zichzelf of de maatschap er ‘gewoon’ bij. Meestal verloopt dat prima. Totdat er zich vraagstukken aandienen die u als ondernemende (para)medicus voor problemen stellen; - Mijn personeel werkt hard en is gemotiveerd, maar wat kost het eigenlijk en levert het voldoende op? - Een vast dienstverband voor...Prijzen
Beroepen
Competenties
Omschrijving
FINANCIEEL MANAGEMENT EERSTE LIJN
Omschrijving
De meeste zelfstandig werkende zorgprofessionals doen financieel management voor zichzelf of de maatschap er ‘gewoon’ bij. Meestal verloopt dat prima. Totdat er zich vraagstukken aandienen die u als ondernemende (para)medicus voor problemen stellen;
- Mijn personeel werkt hard en is gemotiveerd, maar wat kost het eigenlijk en levert het voldoende op?
- Een vast dienstverband voor nieuw personeel is niet altijd gewenst. Welke alternatieve mogelijkheden zijn er? En kan en kan en mag ik die toepassen?
- Elk jaar heb ik een gesprek met de accountant over de jaarrekening maar hoe stel ik de juiste vragen om sturing aan de praktijk te geven?
- De inkomens in de zorg staan onder druk. Hoe zorg ik ervoor dat we mijn/onze kosten beheersen?
- Den Haag neemt maatregelen op macro-economisch niveau. Hoe werkt dat eigenlijk en waar bevindt mijn praktijk zich in die geldstroom? We voelen vaak de bedreigingen, maar zijn er ook kansen?
- Aanpassingen aan de nieuwste eisen en ontwikkelingen vragen vaak om investeringen. Een besluit om groter te huisvesten of aanschaf van nieuwe apparatuur is snel genomen, maar hoe onderbouw je een besluit? Vragen als: Wat levert het concreet op? Hoe bereken je dat? Wat is de kostprijs?, passeren de revue.
Doel / resultaat
U financieel wijzer maken en zorgen dat u een serieuze gesprekspartner wordt voor uw accountant en eventuele investeerders. Aan de hand van concrete, herkenbare praktijksituaties wordt de theorie direct toegepast op de dagelijkse praktijk. Het geleerde is direct toepasbaar in de praktijk omdat het leren met en van elkaar centraal staat. Er wordt geoefend met concrete situaties, waarbij er gelegenheid is voor het inbrengen van eigen vragen.
Voor wie?
De leergang is bedoeld voor elke (para)medicus die werkzaam is in de eerste lijn en zich bezig houdt en/of geïnteresseerd is in het omgaan met het financiële management van de praktijk. De training is interessant voor de maat die verantwoordelijk is voor de portefeuille financiën, maar ook voor zelfstandig werkende solisten en maatschapsleden die beter voorbereid besluiten willen nemen over onder meer investeringen. Maar ook voor de kleinere praktijk met ambities om te groeien of te samenwerken/fuseren met collega’s. Voor praktijkmanagers van middelgrote en grote praktijken is het een interessante training om financiële kennis op te doen en aan te scherpen om deze in de praktijk te kunnen toepassen.
Inhoud
De leergang bestaat uit totaal zes modules, verdeeld over drie dagen. Voor een aantal modules wordt een specifieke deskundige ingezet op het gebied van macro-economische structuren.
Module 1: introductie en de jaarrekening lezen
Module 2: Financiële stromen in de gezondheidszorg
Module 3: De kosten
Module 4: Personeelskosten
Module 5: De gevolgen van investeringen
Module 6: integrale casus