
Een tuchtklacht, en dan? Online
Na een welverdiend weekend in de duinen vindt Marloes bij thuiskomst een dikke enveloppe op de mat. Het blijkt een vuistdik dossier van het Regionaal Medisch Tuchtcollege, met haar naam op het frontblad. Marloes is totaal verrast: het betreft een tuchtklacht van een zeer mondige patiënt, van enkele maanden geleden. Dit was toch al afgehandeld door de klachtenfunctionaris? De enveloppe op de deurmat vormt het begin van een achtbaan aan emoties - schuldgevoelens, schaamte, boosheid, maar ook onbegrip en onzekerheid. Wat gaat er nu gebeuren?
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Competenties
Sprekers
Carolien van Weering
Advocaat
Carolien van Weering is partner bij Legaltree Advocaten. Zij is gespecialiseerd in gezondheidsrecht en adviseert en procedeert onder meer op het terrein van: integriteitsonderzoek tuchtrecht aansprakelijkheidsrecht samenwerkingsgeschillen (dis)functioneringsproblematiek privacy, beroepsgeheim en verschoningsrecht Carolien treedt op voor zorginstellingen, medisch specialisten, MSB’s, huisartsen en overige individuele zorgverleners. Ook staat zij aansprakelijkheidsverzekeraars van zorgverleners bij. Met haar jarenlange ervaring weet Carolien precies wat er speelt in de zorg. Waar nodig werkt zij nauw samen met de collega’s van Legaltree. Haar nevenfuncties zijn: voorzitter van de Klachtenadviescommissie Raad voor de Kinderbescherming cluster Zuid, lid van de Raad van Toezicht Schooladviesdienst en docent bij Medilex en Nibesvv.
Liesbeth Kager
MDL arts
Sinds 2015 ben is Liesbeth Kager werkzaam bij Noordwest Ziekenhuis. Liesbeth heeft zich onder andere gespecialiseerd in het verrichten van endoscopische echografie (EUS), waarbij het gaat om van binnen uit, door middel van geluidsgolven, organen als de maag, slokdarm, galwegen en alvleesklier te bekijken. Verder heeft zij veel interesse in de ziekte pancreatitis en is zij betrokken bij wetenschappelijk onderzoek hieromtrent. Onlangs heeft Liesbeth een overzichtsartikel geschreven over pancreatitis voor een internationaal tijdschrift.
Oswald Nunes
Advocaat
Oswald Nunes is sinds 1986 advocaat. Vrijwel zijn gehele carrière is hij actief op het terrein van het gezondheidsrecht, met medische aansprakelijkheid als specialisme. Als advocaat loodst hij beroepsbeoefenaars en instellingen in de zorg door tuchtzaken, civiele kwesties en strafzaken. Ter gelegenheid van zijn 35-jarig jubileum als advocaat is het boek 'Tot persistit!' uitgekomen waarin een selectie van de door hem wekelijks gepubliceerde blogs gebundeld zijn. De blogs bestrijken diverse onderwerpen van het gezondheidsrecht, zoals informatie en toestemming, communicatie en bejegening, keuringen en rapportages, beroepsgeheim, alsook samenwerking en dossiervoering.
Simona Tiems
Advocaat
Simona Tiems is advocaat gezondheidsrecht bij Legaltree. Haar cliënten zijn zorgaanbieders, ze treed niet op voor patiënten of zorgverzekeraars. Zorgaanbieders kunnen met alle vragen op gezondheidsrechtelijk gebied bij haar terecht. Zo staat ze individuele zorgaanbieders bij in tuchtzaken, stelt ze samenwerkingsovereenkomsten en adviseert ze haar cliënten over nieuwe wetgeving of plotseling opkomende juridische vragen. Mocht de vraag op een ander rechtsgebied liggen, dan kunnen haar collega’s deze beantwoorden. Legaltree heeft alle specialismen in huis die voor zorgaanbieders relevant zijn. Daarnaast maakt Simona deel uit van de Raad van Toezicht van ’s Heeren Loo zorggroep en treedt ze regelmatig op als docent gezondheidsrecht.
Wendy Sijnstra
Secretaris
Wendy is ruim tien jaar werkzaam als secretaris bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Zwolle. Daarnaast is zij secretaris voor het Veterinair Beroepscollege (tuchtrecht tegen dierenartsen in hoger beroep). Naast het begeleiden van de tuchtprocedure en het leiden van de mondelinge vooronderzoeken in de tuchtrechtprocedure is zij kenniscoördinator bij de tuchtcolleges. Als nevenfunctie neemt zij deel aan diverse bezwaar- en klachtencommissies en is zij gastdocent bij Radboud University.
Doelen
Kom naar ons congres en leer meer over:
Programma
15-05-2025
Ontvangst met koffie/thee en uitreiking congresmap
Opening
Inleiding in het tuchtrecht
De tuchtprocedure in beeld
Koffie- en theepauze
De tuchtprocedure in beeld - vervolg
Die ene tuchtklacht. Een beroepsgenoot aan het woord
Afsluiting
Lunchpauze
Actualiteiten in het tuchtrecht
Afsluiting
Na een welverdiend weekend in de duinen vindt Marloes bij thuiskomst een dikke enveloppe op de mat. Het blijkt een vuistdik dossier van het Regionaal Medisch Tuchtcollege, met haar naam op het frontblad.
Marloes is totaal verrast: het betreft een tuchtklacht van een zeer mondige patiënt, van enkele maanden geleden. Dit was toch al afgehandeld door de klachtenfunctionaris? De enveloppe op de deurmat vormt het begin van een achtbaan aan emoties - schuldgevoelens, schaamte, boosheid, maar ook onbegrip en onzekerheid. Wat gaat er nu gebeuren?
Zorg dat jij als zorgverlener weet wat je wel en niet moet doen als je met een tuchtklacht geconfronteerd wordt.
Na het plenaire ochtendprogramma waarin de (juridische) kaders worden geschetst, wordt er tijdens het interactieve middagprogramma middels casuïstiek dieper op de materie ingegaan.
Het belooft een inspirerende en leerzame dag te worden met zeer ervaren juristen, maar ook een vakgenoot komt aan het woord.
Volg deze nascholing online door je hier in te schijven