Straatzorg en publieke gezondheid

publieke gezondheidpublieke gezondheidszorgdakloosstraatzorg

Wil je weten hoe we in de publieke gezondheid de juiste zorg kunnen bieden voor mensen in de marge van de maatschappij? En wil jij leren hoe je kwetsbaarheid voor dakloosheid herkent als hulpverlener? In deze module leer je ook hoe het er écht in de praktijk aan toegaat middels een halve dag praktijkexcursie. Naast de theorie kijk je mee hoe de zorg werkt op straat. Wil je van ervaren hulpverleners de belangrijkste lessen van de straatzorg leren? Volg dan deze module Straatzorg en publieke gezondheid!

08 jan. 2025
09:30 - 16:30
1010
12 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 1010

Datum en locatie

08 jan. 2025
09:30
05 feb. 2025
16:30
Chruchilllaan 11, 3527GV, Utrecht

Beroepen

Arts beleid en advies KNMG
12 Punten
ABSG
Arts indicatie en advies KNMG
12 Punten
ABSG
Arts infectiebestrijding KNMG
12 Punten
ABSG
Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde KNMG
12 Punten
ABSG
Arts maatschappij en gezondheid
12 Punten
ABSG

Competenties

Kennis en wetenschap 40 %
Communicatie 20 %
Maatschappelijk handelen en preventie 40 %

Sprekers

dr. Igor van Laere

arts M+G en straatarts

Ronald Smit

arts M+G

dr. Marcel Slockers

huisarts en straatarts

Marcel Buster

onderzoeker

Matty de Wit

onderzoeker

Walter Kamp

beleidsadviseur zorg

Ico Kloppenburg

beleidsadviseur

Doelen

Na afloop van deze module:

heb je inzicht in de kenmerken en sociaal-medische problemen van kwetsbare burgers, voor en tijdens dakloosheid.
heb je inzicht in individuele en systemische oorzaken van dakloosheid op populatieniveau en in populatiekenmerken en sociaal-medische gegevens.
kun je deze kennis benutten in je eigen werk.
kun je benoemen met welke bouwstenen goede en toegankelijke sociaal-medische zorg kan worden geboden en welke wetgeving daarbij van belang is.
kun je op beleidsniveau adviseren over preventie en aanpak van problemen met potentieelrisico op sociaal-medisch verval.
Omschrijving

Oriëntatie op sociaal-medische problematiek bij mensen in de marge van de maatschappij, voor en tijdens dakloosheid

Gerrit is 43 jaar en woont bij zijn moeder. Nadat moeder overlijdt, gaat het mis. Hij verwaarloost zichzelf, wordt dronken, schreeuwt, maakt geen post open en belandt op straat. In het geval van Gerrit zijn er signalen die wijzen op diens kwetsbaarheid en de weg naar dakloosheid, maar wie pakt die op? Niet alleen Gerrit is kwetsbaar, ook ons zorgsysteem vertoont zijn mankementen.

Met dit onderwijs verwerf je kennis en inzicht in de problematiek van mensen in de marge van de samenleving op drie niveaus: cliënt, populatie en beleid. Het betreft de doelgroep en de bouwstenen voor de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ). Welke lessen leren we, van betreffende mensen en de direct betrokken hulpverleners, voor preventie van sociaal-medisch verval?


Voor wie

Arts M+G, jeugdarts, Master of Public Health, forensisch arts, verpleegkundige, huisarts, praktijkondersteuner huisarts (POH), vertrouwensarts, spoedeisendehulp-artsen, specialist ouderengeneeskunde, verslavingsarts en andere professionals werkzaam of in opleiding in de publieke gezondheidszorg. De module is ook toegankelijk voor ervaringsdeskundigen en professionals uit het sociale domein.


Ben je verpleegkundig specialist?

Voor deze scholing vragen wij niet standaard accreditatie aan bij het verpleegkundig specialisten register (VSR). Neem je als verpleegkundig specialist wel deel aan deze module, neem dan vooraf (minimaal 6 weken) even contact met ons op.


Toelatingseis

Hbo+ werk en denkniveau.

NSPOH

De NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health) levert als non-profit organisatie een waardevolle bijdrage aan de verbetering van de volksgezondheid, de arbeidsomstandigheden en arbeidsparticipatie in Nederland.
info@nspoh.nl
0308100500
11, Churchilllaan, Utrecht, 3527GV