Diabetes en handen

diabeteshanden

Op maandagavond 24 april jl werd in het programma Live Actueel aandacht besteed aan handafwijkingen als gevolg van Diabetes. Er wordt in de huidige zorg voor diabetespatiënten geen aparte aandacht aan besteed terwijl deze afwijkingen een behoorlijke impact kunnen hebben op kwaliteit van leven.

07 nov. 2024
19:00 - 22:00
102.5
0-3 Punten
Online
Webinar
Webinar

Prijzen

Regulier € 102.5
Opmerking :Pilot op 29 juni kent een entreeprijs van 92,50

Datum en locatie

07 nov. 2024
19:00
22:00
Online

Beroepen

Ambulancechauffeur
Accreditation in aanvraag
Register Z
Dermatologie-assistent
Accreditation in aanvraag
Register Z
Endoscopie-assistent
Accreditation in aanvraag
Register Z
Fysiotherapeut
29 May 2023
28 May 2025
3 Punten
KNGF
Accreditation in aanvraag
KRF

Sprekers

Frank van Wijk

Spreker
Ik ben zelf enorm gefascineerd door hand- en pols problematiek in zijn algemeenheid waarbij ik er eigenlijk bij toeval mee in aanrekening kwam. Toen ik destijds bij mijn toenmalige baas mee ging lopen, kwam ik er pas achter hoe weinig je van deze problematiek je op de basis opleiding krijgt en wat voor ondergeschoven onderwerp het vaak is. Daarom ben ik enorm enthousiast om meer mensen kennis te kunnen geven over deze klachten en vind ik het onderwijzen zelf ook enorm leuk. Daarnaast heeft het ook een persoonlijk tintje voor mij aangezien bij mijn tante diabetes type I patiënt is (LADA) en vaak met handklachten kampt waarmee ze in eerste instantie eigenlijk niet direct bij iemand terecht kon en waarvan veel vragen niet goed beantwoord konden worden. Daarmee bedoel ik vooral of het inderdaad door de diabetes komt, of dat het een op zichzelf staand probleem is. Vandaar dat ik graag deze scholing geef om juist deze patiënten populatie meer duidelijkheid te kunnen geven.

Doelen

Bewustwording handafwijkingen als gevolg van diabetes
Kennisoverdracht over de meest voorkomende handafwijkingen en de impact op kwaliteit van leven
Specifieke leeropdrachten voor deelnemende disciplines
Per beroepsgroepen zoeken naar multidisciplinaire zorgvorm en herkenning van elkaars specifieke competenties
Omschrijving

Klachten aan handen als gevolg van diabetes moeten niet onderschat worden. Ze kunnen een behoorlijke impact hebben op kwaliteit van leven. 

Doelstelling van deze cursus/live presentatie is een bewust zijn creëren over handproblemen als gevolg van diabetes waar geen duidelijke strategie voor is. Medische Disciplines zoals medisch handzorgverlener bestaan niet terwijl er wel meerdere zorgdisciplines zijn voor voetzorg voor de diabetespatiënt. 

We hebben besloten om drie disciplines uit de zorg samen te brengen en voor deze groepen een nascholing te geven.

Fysiotherapeuten: Deze groep zorgverleners kan veel betekenen voor diabetespatiënten met handafwijkingen in de 1e lijns zorg. Frank van Wijk zal in zijn presentatie uitgebreid in gaan op klachten die voorkomen en waarbij fysiotherapeutische begeleiding effectief is en evt invasief ingrijpen voorkomen kan worden

Diabetesverpleegkundigen willen we op de hoogte brengen van de handafwijkingen als gevolg van diabetes zodat zij deze klachten. Bij hun patiënten herkennen, kunnen informeren, en op een juiste manier kunnen verwijzen.

Medisch Pedicures: Hoe vroeger afwijkingen worden ontdekt des te effectiever kunnen klachten in een vroeg stadium worden behandeld. Daarbij past de rol van de medisch pedicure. Zij zijn doorgewinterde “screeners” en naast een voetscreening die zij frequent uitvoeren bij diabetespatiënten lijkt het niet meer dan logisch dat zij ook gelijk de handen kunnen screenen en afwijkingen kunnen melden. 

Het kennen van elkaars competenties is in deze materie van uitzonderlijk belang om een goede samenwerking te borgen. 

Accreditatie is aangevraagd voor alle drie de zorgdisciplines.

Leerdoelen deze presentatie:

1. Bewustwording handafwijkingen als gevolg van diabetes

2. Kennisoverdracht over de meest voorkomende handafwijkingen en de impact op kwaliteit van leven

3. Specifieke leeropdrachten voor deelnemende disciplines: Fysiotherapeuten (interventies), Diabetesverpleegkundigen (Management zorg, klachtenherkenning) en Medisch Pedicures (Voetscreening gecombineerd met handscreening)

Voor alledrie de beroepsgroepen het zoeken naar multidisciplinaire zorgvorm en het herkennen van elkaars specifieke competenties

4. Discussie over de noodzaak voor richtlijnen voor handzorg bij handafwijkingen als gevolg van diabetes. 

5. Discussie zou een handscreening zinvol zijn en welk zorgberoep voert deze screening uit

6. Als er geen richtlijnen en protocollen zijn hoe informeer je patiënten. 

Dat afwijkingen aan de handen als gevolg van diabetes weinig bekendheid genieten blijkt o.a. ook uit een in Nederland uitgevoerde enquete onder artsen en verpleegkundigen waarbij naar een van deze afwijkingen werd gevraagd.

Een onderzoeksgroep in Nederland heeft een enquête uitgezet onder huisartsen en verpleegkundig specialisten over LMJ als gevolg van diabetes.

De meeste huisartsen en verpleegkundig specialisten zijn zich niet bewust van LJM als een gevolg  van diabetes.De meeste huisartsen zijn zich er niet van bewust dat LJM een DM-complicatie is, met een onwetendheid voor specifieke aandoeningen van de bovenste ledematen van 59 tot 73%. Van de Verpleegkundig specialisten is 76% ook niet op de hoogte. 

390 huisartsen en 245 verpleegkundig specialisten vulden de vragenlijst in

Bron:

Awareness of limited joint mobility in type 2 diabetes in general practice in the Netherlands: an online questionnaire survey. 

Alabdali, L.A.S., Jaeken, J., Dinant, GJ. et al. 

BMC Fam Pract 20, 98 (2019). 

https://doi.org/10.1186/s12875-019-0987-7

MischaNagel.nl BV