Begeleiden van aios (nog net niet) in moeilijkheden
Het komt voor dat je een aios ziet zwemmen, maar niet precies kan duiden waar het hem in zit. Tijdens deze training leer je problemen te herkennen en deze te identificeren. Er wordt aandacht besteedt aan het maken van een analyse en diagnose van de problemen om vervolgens mogelijke interventies op te stellen. Daarnaast wordt aandacht besteedt aan de verschillende rollen en verantwoordelijkheden van ieder.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Competenties
Doelen
Tijdens deze module:
Vrijwel iedere opleider krijgt vroeg of laat te maken met een AIOS wiens ontwikkeling achterblijft en die niet presteert zoals verwacht mag worden. In de Angelsaksische literatuur wordt gesproken van “problem residents”, naar schatting tenminste 7% van de AIOS.
Slechts hoogst zelden gaat het om evident wangedrag, of ligt een depressie of verslaving aan de problemen ten grondslag. Meestal is het een opeenstapeling van subtielere problemen de opleider zorgen baren. Gedragingen die zich soms lastig laten “vangen” in een precieze omschrijving: te weinig kennis? onvoldoende timemanagement? te laag tempo? Of herhaalde irritaties bij collega’s, staf en verpleegkundigen zijn een aanwijzing dat er iets aan de hand is.
Tijdens de workshop gaan we, mede aan de hand van eigen casuïstiek van de deelnemers, nader in op het herkennen van een AIOS in moeilijkheden. Onderliggende oorzaken en het herkennen daarvan passeren de revue. Deelnemers oefenen met het bespreekbaar maken van de problematiek, een gesprek waar opleiders niet zelden tegen op zien en soms zelfs een beetje voor zich uitschuiven.
En wat dan? Wat moet je als opleider zelf doen, wat kun je nog zelf doen en waar voor kun je hulp inroepen?
Ook de wijze van documenteren en de regelgeving komen aan de orde.