Culturele diversiteit in de gezondheidszorg

gezondheidszorgculturele diversiteitcultuursensitiefintercultureel

Culturele diversiteit in de gezondheidszorg staat volop in de belangstelling. Het is prettig als je weet welke culturele factoren een rol spelen in de beleving van ziekte en gezondheid. Werk jij als professional in de zorg en heb je te maken met verschillende culturen? Wil je leren hoe je daar tijdens jouw consult optimaal rekening mee kunt houden? Doe dan deze tweedaagse module.

24 sep. 2024
09:30 - 16:30
953
12 Punten
(Meerdaagse) Nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 953

Datum en locatie

24 sep. 2024
09:30
01 okt. 2024
16:30
Stationshal 12, 3511CE, Utrecht

Beroepen

Arts beleid en advies KNMG
12 Punten
ABSG
Arts indicatie en advies KNMG
12 Punten
ABSG
Arts infectiebestrijding KNMG
12 Punten
ABSG
Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde KNMG
12 Punten
ABSG
Arts maatschappij en gezondheid
12 Punten
ABSG

Competenties

Medische handelen 20 %
Communicatie 60 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %

Sprekers

Marieke Verhoeven

Docent
Marieke Verhoeven. Zij heeft Social Work gedaan en is een ervaren trainer. Binnen haar eigen bedrijf Verhoeven Coaching ligt haar focus op plezier in je werk hebben en een positieve kijk op je werkende leven. Zij heeft veel ervaring in het coachen en begeleiden van mensen met verschillende culturele achtergronden. En het werken met het cultuurmodel van Hofstede.

dr. Alana Helberg-Proctor

Docent
dr. Alana Helberg-Proctor. Zij is werkzaam als universitair docent aan de VU in Amsterdam. Daar werkt zij bij de faculteit Maatschappij en Gedragswetenschappen, programma groep: Antropology of Health, Care and Body. Alana kijkt in haar onderwijs naar cultuurverschillen en overeenkomsten in gezondheid en gezondheidsbeleving.

Doelen

Na afloop van deze tweedaagse module:

kun je tijdens de medische procesgang beter rekening houden met de culturele en etnische achtergrond van je cliënten;
heb je inzicht in het cultuurmodel van Hofstede en de 4 dimensies die aan het model ten grondslag liggen;
kun je verschillende culturen beoordelen aan de hand van het cultuurmodel;
kun je in je gespreksvoering beter rekening houden met de culturele en etnische achtergrond van je cliënt.
Omschrijving

Wat je leert:


Hoe ga je om met verschillende culturen in de zorg?


Je kunt de module ‘Culturele diversiteit in de gezondheidszorg’ volgen als bij- of nascholing, of als keuzeonderwijs binnen je opleiding bij de NSPOH. Tevens is deze module incompany uit te voeren.

Etnische herkomst bepaalt niet alleen de manier waarop klachten zich bij cliënten manifesteren, maar ook de incidentie van bepaalde ziekten. Voor professionals is het essentieel om deze diversiteit in de zorg te (her-)kennen. Dit thema staat centraal tijdens de eerste dag van deze module. Er is aandacht voor verschillende culturen in de zorg waar je mee te maken kunt krijgen. We bespreken verschillen bij de beleving van ziekte en gezondheid. Ook kijken we naar verschillen in perceptie en verwachtingen rond medische zaken. Het zogeheten cultuurmodel van Hofstede geeft hier meer inzicht in: we bespreken verschillende dimensies uit dit model, waaronder machtsafstand en groepsoriëntatie.


De tweede dag van de module is gericht op communicatieve vaardigheden, zoals interculturele gespreksvoering, taalbeheersing en de mate waarin iemands sociale omgeving de interactie tussen arts en cliënt beïnvloedt. Je oefent met een acteur gesprekstechnieken. Verder bespreek je aan de hand van casuïstiek verschillende cultureel en etnisch bepaalde factoren. Je leert hoe je de communicatie met specifieke doelgroepen kunt verbeteren. Tijdens het onderwijs wordt gebruik gemaakt van diverse interactieve werkvormen, zoals korte inleidingen met aansluitend een discussie. Daarnaast ga je aan de slag met praktische oefeningen. Daarbij werk je met casussen uit de praktijk, zodat je aan het eind van de module uitgebreid hebt geoefend met culturele diversiteit in de gezondheidszorg.


Ter voorbereiding ontvang je een studiehandleiding en literatuur voor zelfstudie.


Voor wie:

Voor professionals die te maken hebben met culturele diversiteit in de gezondheidszorg, zoals sociaal geneeskundigen, huisartsen, arbeidsdeskundigen, bedrijfspsychologen, verpleegkundigen en bedrijfsmaatschappelijk werkers.


Toelatingseis:

Academisch werk- en denkniveau.

NSPOH

De NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health) levert als non-profit organisatie een waardevolle bijdrage aan de verbetering van de volksgezondheid, de arbeidsomstandigheden en arbeidsparticipatie in Nederland.
info@nspoh.nl
0308100500
11, Churchilllaan, Utrecht, 3527GV