AI in de GGz
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft in een korte tijd aanzienlijke invloed gekregen op de dagelijkse praktijk. Innovaties worden getest, pilots zijn gestart en toepassingen geïmplementeerd. Zo kan AI bijvoorbeeld intakegesprekken opnemen en direct verwerken tot een samenvatting in het EPD en kan een algoritme voorspellen welke behandeling de meeste kans op een positieve uitkomst heeft. En wie wil er nou niet meer tijd aan de patiënt besteden en minder tijd aan repeterende, administratieve taken? Met AI-toepassingen kan het, maar welke zijn er? Hoe werken ze, en wat zijn de risico’s met betrekking tot veiligheid en betrouwbaarheid?
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Competenties
Sprekers
Floriane Jaspers
Spreker
werkt als arts in de kinder- en jeugdpsychiatrie en heeft zich actief verdiept in de toepassingen van AI in de psychiatrie. Niet alleen vanuit haar eigen wens de klinische zorg te verbeteren, maar ook vanuit de organisatorische kant die met de huidige manier van werken veel tijd vraagt.
Ruud Koolen
Moderator
is Director Dutch Health Hub met als missie partijen in de zorg samen te brengen en in beweging te zetten om zo betere, betaalbare en duurzame zorg te realiseren. Hij is de initiator van Skipr, het crossmediale communicatieplatform voor beslissers in de zorg en hij stond aan de wieg van Qruxx, het kennisplatform voor value based healthcare. Tevens was hij hoofdredacteur en later uitgever van Zorgvisie. Met een achtergrond in de journalistiek en kennis van innovatie in de gezondheidszorg zal hij het programma in goede banen leiden.
Pieter van Kuilenburg
Spreker
is coördinator van de werkgroep Gezondheid & Zorg van de Nederlandse AI Coalitie. Een publiek-privaat samenwerkingsverband waarbij overheid, bedrijfsleven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties zich inzetten om AI-ontwikkelingen in Nederland te versnellen en AI-initiatieven in Nederland met elkaar te verbinden en zo snel een échte positieve impact op het zorgsysteem te maken.
Sietske Rozie
Spreker
is gespecialiseerd in radiologie en heeft een passie voor zorginnovatie, zo is zij o.a. podcastmaker over zorgthema’s. Met een ruime ervaring in de zorg, begrijpt ze het belang van persoonlijke ontwikkeling gericht op de toekomstige rol van zorgprofessionals.
Prof. dr. Floortje Scheepers
Spreker
is (kinder- en jeugd)psychiater en medisch afdelingshoofd van de afdeling psychiatrie in het UMC Utrecht. Zij heeft een leerstoel innovatie in de GGZ en is daarnaast wetenschappelijk directeur bij kenniscentrum Phrenos, voorzitter van de kwaliteitsraad van het zorginstituut en lid van de raad voor volksgezondheid en samenleving.
Prof. dr. Maartje Schermer
Spreker
is hoogleraar filosofie en ethiek van de geneeskunde en hoofd van de afdeling Medische ethiek, filosofie en geschiedenis van de geneeskunde aan het ErasmusMC te Rotterdam.
Merijn van der Zalm
Spreker
is directeur ICT bij GGz Oost Brabant met specifieke aandacht voor cliënt-gerichte innovatie in de GGz.
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft in een korte tijd aanzienlijke invloed gekregen op de dagelijkse praktijk. Innovaties worden getest, pilots zijn gestart en toepassingen geïmplementeerd. Zo kan AI bijvoorbeeld intakegesprekken opnemen en direct verwerken tot een samenvatting in het EPD en kan een algoritme voorspellen welke behandeling de meeste kans op een positieve uitkomst heeft. En wie wil er nou niet meer tijd aan de patiënt besteden en minder tijd aan repeterende, administratieve taken?
Met AI-toepassingen kan het, maar welke zijn er? Hoe werken ze, en wat zijn de risico’s met betrekking tot veiligheid en betrouwbaarheid?
Deze ontwikkelingen gaan zo razendsnel dat het ondoenlijk is voor GGz-professionals om bij te houden. Het doel van het 3e symposium over AI in de GGz is dan ook om wetenschappers en clinici op de hoogte te brengen van de meest relevante ontwikkelingen via een bondig programma met de laatste inzichten en een praktische vertaalslag. Wat is er mogelijk met AI in de GGz? Welke kansen en uitdagingen brengt het met zich mee? Hoe kan de combinatie van zorgexpertise en AI leiden tot verbeterde zorg voor patiënten? Wat betekent dit voor de dagelijkse praktijk?
Experts presenteren op laagdrempelige wijze op vrijdag 22 november de nieuwste inzichten op centrale terreinen van AI, toegespitst op de complexiteit en het unieke karakter van de GGz. Het is dé gelegenheid voor GGz-professionals om zich op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen en innovaties.