Goed Handschriftonderwijs
In de cursus ‘Goed Handschriftonderwijs’ leert u het belang herkennen van goede schrijfmaterialen en hoe u leerlingen de juiste schrijfinstructies geeft. U gaat zelf aan de slag met (schrijf)opdrachten, waardoor u de kracht ervaart van leesbaar schrijven. U zult inzien dat leesbaar schrijven ook leidt tot verbetering van: structureren, ordenen en het zelfstandig uitvoeren van schooltaken en het leren zelf. Het maakt daarom niet uit met welke schrijfmethode u werkt: de kennis kan op alle methoden en bij alle leerlingen toegepast worden.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Sprekers
Gerda Broekstra
Cursusleider
Met meer dan 30 jaar werkervaring als kinderergotherapeut begeleidt en adviseert Gerda dagelijks leerlingen en scholen in de aanpak van het goed leren schrijven. Haar werkvelden zijn er vele, zoals de kinderrevalidatie, mytyl-tyltylonderwijs, kinderdagcentra, expertisecentra (REC 3) en (speciaal) basis- en voortgezetonderwijs.
Doelen
De cursist:
Onderzoek wijst uit: 1 op de 3 kinderen heeft schrijfproblemen
Vanuit elke invalshoek zet iedereen zich hard in om een kind leesbaar te leren schrijven. Voor een leerkracht gaat het vaak om het leesbaar kunnen schrijven van schooltaken, terwijl de fysio- en ergo-/oefentherapeut veelal vanuit een motorisch oogpunt naar het schrijfproces kijken. De logopedist brengt het schrijven in relatie tot de begeleiding van een zwakke fonologie, waardoor taal- en spellingsproblemen ontstaan en ouders vinden het belangrijk dat hun kind kan schrijven en dat het mooi en leesbaar is. Al deze inzet is zeer belangrijk, omdat schrijfproblemen ook van invloed zijn op de emotionele ontwikkeling.
Programma
- Welkom en ervaringsopdracht
- Ontwikkeling van de handschriftvaardigheid
- Kleutervaardigheden in relatie tot voorbereidend handschriftonderwijs
- Handhaven en toepassen van handschriftcriteria
- Stand van zaken t.a.v. de huidige handschrift- en schrijfproblematiek
- Handschriftonderwijs in het basisonderwijs
- Handschriftonderwijs in het voortgezet onderwijs
- Casusanalyse
- Afsluiting / evaluatie / certificaatuitreiking