Wel of niet reanimeren? Twee kanten van de penning.

reanimatiereanimeren en AEDpalliatieve zorgpalliatieve levensfase

Reanimatie is het geheel van handelingen voor het herstel van spontane circulatie en ademhaling. Om de circulatie op gang te brengen woorden doorgaans borstcompressies, mond-op-mondbeademing en een AED gebruikt. Wie niet gereanimeerd wordt, loopt onomkeerbare schade op en overlijdt. Maar wat als iemand niet gereanimeerd wil worden? Of als daar discussie over is? Is goede reanimatiezorg, soms ook niet terughoudend zijn in het handelen wat je doet? Hoe maak je een goede afweging tussen het belang van goed hulpverlenerschap en het respecteren van de wil van de patiënt?

14 jan. 2025
20:00 - 22:00
49
2 Punten
Online
Webinar
Webinar

Prijzen

Regulier € 49
Exclusief : Voor niet-zorgprofessionals: 15,-. Voor studenten: 7,50.

Datum en locatie

14 jan. 2025
20:00
22:00
Online

Beroepen

Anesthesioloog
14 Jan 2025
14 Jan 2025
2 Punten
ABAN
Apothekersassistent
14 Jan 2025
14 Jan 2025
2 Punten
KABIZ
Arts
14 Jan 2025
14 Jan 2025
2 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
14 Jan 2025
14 Jan 2025
2 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
14 Jan 2025
14 Jan 2025
2 Punten
ABAN

Sprekers

Ruben Verlangen

Ambulanceverpleegkundige bij RAVU, docent METS Center Bilthoven en bestuurslid van NRR

Yvette Schuijt

Jurist Gezondheidsrecht bij NVVE.

Carla Bekkering

Coördinator adviescentrum, NVVE

Programma

Omschrijving

Reanimatie is het geheel van handelingen voor het herstel van spontane circulatie en ademhaling. Om de circulatie op gang te brengen woorden doorgaans borstcompressies, mond-op-mondbeademing en een AED gebruikt. Wie niet gereanimeerd wordt, loopt onomkeerbare schade op en overlijdt. Voor een geslaagde reanimatie telt dus elke seconde. Daarom starten zorgprofessionals zo snel mogelijk met reanimeren. Dat vergroot de kans op overleven en vermindert het risico op blijvende schade na de reanimatie.


Maar wat als iemand niet gereanimeerd wil worden? Of als daar discussie over is? Is goede reanimatiezorg, soms ook niet terughoudend zijn in het handelen wat je doet? Hoe maak je een goede afweging tussen het belang van goed hulpverlenerschap en het respecteren van de wil van de patiënt? Zonder heldere richtlijn – zoals een wilsverklaring in een medisch dossier of een niet-reanimerenpenning - kan er een stressvolle, emotionele en verwarrende situatie ontstaan. Voor zorgverleners en voor omstanders.


In dit webinar nemen wordt je meegenomen in alle praktische en juridische aspecten rondom de niet-reanimerenpenning, waarbij dilemma’s uit de praktijk worden besproken. Na dit webinar weet je hoe mensen helder hun niet-reanimeer wens kunnen uiten én hoe je als zorgverlener duidelijk en zonder juridische gevolgen deze wens kunt respecteren.


Sprekers

  • Ruben Verlangen: Ambulanceverpleegkundige bij RAVU, docent METS Center Bilthoven en bestuurslid van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR).
  • Yvette Schuijt: jurist Gezondheidsrecht bij NVVE.
  • Carla Bekkering: Coördinator van het adviescentrum van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde).


Voor wie is dit webinar?

Dit webinar is een must voor zorgverleners zoals huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen en verzorgenden, verpleegkundig specialisten en praktijkondersteuners die werken met oudere en kwetsbare mensen. En het is relevant voor zorgprofessionals die regelmatig met reanimaties te maken hebben, zoals ambulance professionals, artsen, verpleegkundigen of medisch hulpverleners op de IC, CCU en SEH.


Accreditatie

  • Aangevraagd bij: KNMG-GAIA (ABAN), NVVPO, NAPA, V&VN, SKGV, KABIZ.
  • Dit webinar is ook toegankelijk voor belangstellenden die meer willen weten over dit onderwerp!


Carend

Carend is een jonge organisatie die volledig bestaat uit zorgverleners en wil dat de palliatieve zorg in de spotlights staat. Ons slogan is 'Ook als je niet meer beter wordt, verdien je de beste zorg'. Carend wil de palliatieve zorg bekender maken.