Systemisch-dialogisch werken in de hulpverlening

hulpverleninglogopedistendiëtistenergotherapeutencommunicatiesamenwerkingSystemisch-dialogisch werken

Een driedaagse basiscursus waarin je leert werken met tafelopstellingen en reflecteert op je eigen handelen als professional. Direct toepasbaar in de begeleiding in de individuele begeleiding van cliënten. Verdiepend voor je persoonlijke ontwikkeling.

09 sep. 2024
10:00 - 17:00
925 - 995
18-24 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - single

Prijzen

Variabel € 925 - 995
Inclusief : koffie, thee, fris en een heerlijke lunch

Datum en locatie

09 sep. 2024
10:00
14 okt. 2024
17:00
Boulevard Zeezijde 9, 2225BB, Katwijk aan Zee

Beroepen

Diëtist
18 Punten
NVD
Ergotherapeut
18 Punten
EN
Jeugdzorgwerker
24 Punten
SKJ
Leefstijlcoach
18 Punten
BLCN
Logopedist
18 Punten
NVLF

Competenties

Medische handelen 20 %
Samenwerken 40 %
Communicatie 40 %

Sprekers

Brenda Zwinkels

Docent
Omschrijving

Wat is dialogisch opstellingenwerk? 

Opstellingenwerk is een manier om een innerlijke beeld zichtbaar te maken in de ruimte. In de basiscursus gebruiken we daar blokjes en poppetjes bij die je op tafel kunt opstellen, een plek kunt geven. De blokjes vertegenwoordigen een element uit jouw systeem. Zo kun je onderzoeken hoe de elementen zich tot elkaar verhouden. Je kunt ervaren hoe de klacht/hulpvraag verbonden is met de systemen waarin je leeft (familie, gezin, omgeving, innerlijke waarden).

Wanneer je bijvoorbeeld een blokje voor jezelf en een blokje voor je klacht opstelt, dan maak je zichtbaar dat je je klacht niet bent. Je brengt een onderscheiding aan en je kunt ermee in contact. Tafelopstellingen kunnen behulpzaam zijn wanneer gedragsverandering uitblijft of wanneer het stagneert in de behandeling of in het contact met de ander. 

 

Cursusinhoud

 Brenda werkt in de basiscursus met de vragen van de deelnemers over hun werk met cliënten. We oefenen systemische vraagstellingen en systemische interventies. We doen supervisie-opstellingen met elkaar.

 

Je leert hoe je samen in de individuele setting met je cliënt kunt onderzoeken welke plek de klacht inneemt voor de cliënt of ouders van de cliënt. Deze manier van werken ondersteunt een nieuw zelfbeeld, wat nodig is voor positieve gedragsverandering.  

 

In de cursus is veel ruimte om stil te staan bij je eigen houding als professional. Niet alleen de dialoog met de ander aangaan, juist ook met jezelf. Hoe ben jij in het contact met de ander? Een dialogische houding is gericht op open luisteren, verlangzamen, oordelen uitstellen, spreken vanuit het hart, gelijkwaardigheid.

 

Een praktijkgerichte en diepgaande cursus. Wil je meer weten over hoe toepasbaar de cursus voor jou is? Bel of mail me gerust, leuk om met je mee te denken! brenda@davotes.nl of tel. 06-39119006. Onlangs heb ik ook een blog geschreven met een praktijkvoorbeeld, klik hier voor de blog 'Irritant' en lees hieronder nog een ander voorbeeld. De beroepsgroep maakt niet uit, de klacht ook niet. Het gaat om hoe de cliënt zich tot zijn/haar klacht verhoudt en om verdieping van jouw eigen houding als therapeut.

 

Nieuw is dat er een online oefenruimte is gekoppeld aan de driedaagse cursus. Zo kun je onder begeleiding vlieguren maken en je vragen stellen om de overgang naar het toepassen in de praktijk te ondersteunen.


 Data:          9-10-11 september 2024 en halve dag online oefenruimte op 14 oktober 2024

 Tijden:          10.00–17.00 uur op 9, 10 en 11september 2024.

               9.00 uur tot 12.00 uur op 14 oktober 2024, online oefenruimte.

Davotes

brenda@davotes.nl
31639119006
745, Laan van Wateringse Veld, Den Haag, 2548BP