Herziene NHG-Standaard CVRM

Lanceringswebinar voor de huisarts
CVRM standaardRichtlijn Cardiovasculair Risicomanagementnhg-standaardCardiovasculair risicohart- en vaatziektenhuisartscardiologie

De NHG-Standaard CVRM is in 2024 herzien om het risico op hart- en vaatziekten beter te kunnen beoordelen en behandelen. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in deze aangepaste richtlijn? En hoe vertaalt dit zich dit naar de huisartsenpraktijk? In dit verdiepende webinar wordt de nieuwe NHG-Standaard besproken en lichten experts de toepassing van deze wijzigingen voor de praktijk toe.

26 nov. 2024
20:00 - 21:30
Gratis
In aanvraag
Online
Webinar
Webinar

Prijzen

Gratis

Datum en locatie

26 nov. 2024
20:00
21:30
Online

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
Accreditation in aanvraag
2 Punten
ABC1
Huisarts
Accreditation in aanvraag
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
Accreditation in aanvraag
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
Accreditation in aanvraag
2 Punten
ABC1

Sprekers

Dr. Bart Timmers

Huisarts

Dr. Karlijn Ravenshorst

Kaderhuisarts hart- en vaatziekten

Dr. Maaike Lunstroot

Huisarts en moderator

Dr. Sanne van Wissen

Internist Vasculaire Geneeskunde

Doelen

Na deze scholing is de huisarts op de hoogte van de laatste wijzigingen in NHG-Standaard CVRM

De belangrijkste herzieningen in NHG-Standaard CVRM benoemen
De vertaalslag maken van herzieningen naar de huisartsenpraktijk
Veranderingen uitgelegd in casuïstiek over lipidenmanagement en bloeddruk kunnen toepassen
Omschrijving

De NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement is op onderdelen herzien. Een aantal zaken zijn gewijzigd, waaronder een nieuwe SCORE-tabel op basis van cardiovasculaire mortaliteit en morbiditeit. Hierbij is gekozen voor leeftijdsafhankelijke risicodrempels en het gebruik van non-HDL-cholesterol bij het schatten van het risico. Andere zaken die gewijzigd zijn is de positie van de coronaire kalkscore (CAC-score) en behandeling van patiënten met een bloeddruk >160 mmHg. Ook de omschrijving van de patiëntencategorie 'zeerhoogrisico vanwege vastgestelde hart- en vaatziekten' is gewijzigd.


Belangrijkste aandachtspunten volgens NHG

  • Om hart- en vaatziekten te voorkomen is allereerst een gezonde leefstijl van belang. Daarnaast wordt bij mensen met een verhoogd risico in sommige gevallen medicatie voorgeschreven om het risico te verlagen. De richtlijn CVRM bevat handvatten om deze groep optimaal te begeleiden en behandelen. 
  • De richtlijn is herzien op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten, een Europese richtlijn, en een nieuw model om het risico op hart- en vaatziekten te schatten.  
  • De richtlijn beschrijft hoe het cardiovasculair risico kan worden ingeschat; bij wie dit moet gebeuren en welke stappen daarna moeten worden ondernomen. Daartoe bevat de herziene versie van de richtlijn een vernieuwde risicoscoretabel (SCORE2 tabel). Hierdoor kan het risico op fatale en niet-fatale hart- en vaatziekten beter worden ingeschat. Daarnaast is de indeling in een bepaalde risicoklasse nu ook leeftijdsafhankelijk opgesteld, om te komen tot een optimaal passende behandeling.  

Voor wie?

  • De richtlijn is primair bedoeld voor huisartsen, internisten en cardiologen. Daarnaast zijn modules relevant voor onder andere neurologen, vaatchirurgen, geriaters, radiologen, gynaecologen, reumatologen en klinisch chemici. 
  • Dit webinar is voornamelijk bedoeld om huisartsen te informeren over de belangrijkste wijzigingen gericht op de spreekkamer.


Bronnen:

https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/cardiovasculair-risicomanagement#volledige-tekst

https://www.nhg.org/actueel/richtlijn-cardiovasculair-risicomanagement-herzien/


Amgen B.V.

cardiovasculairNL@amgen.com
7061, Minervum, Breda, 1000AA