Deze cursus is verlopen
Succesvol samenwerken rondom ALK-patiënten (basis & verdieping)
Deze scholing is zowel bedoeld voor professionals die nieuw zijn in de aanpak rondom ALK-patiënten, als voor professionals die al toe zijn aan meer verdieping. Het programma is zo vormgegeven dat aan beide leerbehoeften kan worden voldaan.
Gratis
0-3 Punten
Nascholing
Physical course - single
Prijzen
Gratis
Beroepen
Arts voor verstandelijk gehandicapten
3 Punten
ABC1
Diëtist
Accreditation in aanvraag
ADAP
Ergotherapeut
Accreditation in aanvraag
ADAP
Fysiotherapeut
3 Punten
KNGF
Huidtherapeut
Accreditation in aanvraag
ADAP
Competenties
Samenwerken 60 %
Communicatie 20 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %
Sprekers
Nikki Makkes
kaderhuisarts GGZ
Juliette van Gijsel
huisarts
Liselot Schiphorst
fysiotherapeut
Maartje Verspui
fysiotherapeut
Doelen
Ken je het belang van, in een eerder stadium, een bredere blik op de patiënt hebben.
basisgroep: Ken je de geschiedenis en laatste ontwikkelingen van de netwerkaanpak rondom patiënten met Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) in Utrecht stad.
verdiepingsgroep: Heb je geoefend in mini-kernteams met ALK-casuïstiek.
basisgroep: Ben je bekend met het 4D-model en het Spinnenweb: hoe werkt het? Voor welke patiëntengroepen? En waar zitten de verschillen en overeenkomsten in?
basisgroep: Heb je zelf de voordelen van het 4D-model en het Spinnenweb ervaren en geoefend.
verdiepingsgroep: Heb je het toepassen van het 4D-model en het Spinnenweb geoefend op verdiepende casuïstiek.
Kan je aan de hand van een praktijkopdracht aan de slag met het oefenen van het 4D-model en het Spinnenweb gaan oefenen in de praktijk.
Omschrijving
Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) vormen al jaren structureel een hardnekkige uitdaging in de zorg. Uit landelijk onderzoek blijkt dat het gaat over 50% van de patiënten die bij de huisarts komt. Niet alleen is dit een vervelende situatie voor de patiënt, ook de zorgprofessional zit regelmatig met de handen in het haar. De patiënt komt steeds terug en blijft bezorgd om zijn gezondheid. Dit levert extra werk op en laat de zorgprofessional soms gefrustreerd achter omdat er geen eenduidige oplossing lijkt te zijn. Deze scholing is nadrukkelijk gericht op de netwerkaanpak bij de 40-60% lichte en matige ALK in de eerste lijn.
In de praktijk is gebleken dat een gestructureerde, multidisciplinaire aanpak veel oplevert. In Overvecht en in de Binnenstad wordt al jaren gewerkt met zogenaamde kernteams rondom ALK-patiënten. Die kernteams bestaan meestal uit een huisarts, POH-GGZ en fysiotherapeut. Dit kernteam maakt afspraken over benadering, taalgebruik en wijze van communiceren onderling. Vijf ervaringsdeskundigen bieden jou in deze scholing de mogelijkheid om de voordelen van deze aanpak te ervaren, hen voor te leggen waar je tegen aan loopt en te onderzoeken waar jouw praktijk mee verder kan. Ook ervaar en oefen je met gespreksmodellen (4D-model en iPH Spinnenweb) om de (klacht)situatie van de patiënt in een eerder stadium breder inzichtelijk te krijgen, te bekrachtigen wat wel goed gaat en zo stapsgewijs toe te werken naar meer kwaliteit van leven. Tot slot gaan we specifiek in op de netwerkaanpak rondom patiënten die te maken hebben met ALK in combinatie met bijvoorbeeld autisme of met een licht verstandelijke beperking (LVB).
HUS Academie, scholingsafdeling Cooperatie Huisartsen Utrecht
info@huisartsenutrechtstad.nl
0302271636
600, Arthur van Schendelstraat, 4e verdieping, Utrecht, 3511MJ