Online scholing Triage: verslaving en psychiatrie

Hoe trieër je verslavings- en psychiatrische klachten?
psychische problementriagegesprekkentriagistenacute situatiespsychotische mensentips en tricks

In deze scholing gaan we in op de meest voorkomende genotsmiddelen, (acute) psychische klachten, 'moeilijk mensengedrag' én meer.

27 mrt. 2025
19:00 - 22:00
145
3 Punten
Online
Webinar
Webinar

Prijzen

Regulier € 145

Datum en locatie

27 mrt. 2025
19:00
22:00
Online

Beroepen

Doktersassistent
3 Punten
CADD
Triagist
3 Punten
CADD

Sprekers

Marcel Hoogerheide

Docent
Docent Marcel Hoogerheide is gespecialiseerd in de omgang met mensen met psychiatrische- en persoonlijkheidsstoornissen die ervoor zorgen dat zij niet alleen moeilijk voor zichzelf zijn, maar ook voor anderen. Hij leert je in korte tijd enkele zeer bruikbare kneepjes van de omgang met deze mensen. Hoe kan je het beste uitvragen en wat moet je daarbij vooral niet doen? De docent helpt je om achter de ‘vervelende patiënt’ weer de kwetsbare, radeloze geesten te zien die ze ook zijn. En hoe je zelfs met een patiënt die al met één voet over de richel staat, toch nog afspraken kunt maken. Een steelse blik onder het tipje van de sluier: neem iets meer tijd en zoek aansluiting bij de patiënt, om vandaaruit kostbare tijd te winnen.

Doelen

Tijdens de nascholing Triage en psychiatrie leer je:

De eigen grenzen van het werk beter afbakenen en heeft meer vertrouwen in de eigen competenties.
Gebruiken maken van de cirkel van invloed en betrokkenheid van Stephen Covey.
De effecten en complicaties van de meest voorkomende genotsmiddelen, partydrugs en automedicatie signaleren en effectiever bespreekbaar maken bij mensen met psychische- en psychiatrische klachten.
De meest voorkomende (acute)psychische klachten signaleren en de daaruit voortkomende gedragingen (verslavingsgedrag, borderline- en suïcidaal gedrag) effectiever bespreekbaar maken.
De effecten van het eigen gedrag in relatie tot ‘moeilijk mensengedrag’ en handvatten om dit gedrag effectiever te bespreken en adequate vervolgacties in te zetten.
Omschrijving

Psychiatrische klachten en verslaving gaan vaak samen. Hoevaak? De helft van de patiënten met verslavingsproblemen heeft ook psychische klachten. En veel patiënten met psychische klachten gebruiken te veel alcohol of drugs. 


Verslavings- en psychiatrische klachten zijn niet de hoofdmoot van je werk. Je focus ligt er vaak niet op. Maar wat doe je ermee als het opeens op je bordje ligt? Veel doktersassistenten en triagisten hebben moeite met het triëren van deze klachten. Dat is niet vreemd.


Is er een ABCDE voor? Nee. Gesprekken zijn ongemakkelijk en lang. De patiënt is vaak warrig en/of manipulatief. En dat kan behoorlijk frustrerend zijn! Toch gaat het om een groep kwetsebare patiënten. Waarvoor goede triage ontzettend belangrijk is. 


In deze scholing gaan we in op de meest voorkomende genotsmiddelen, (acute) psychische klachten, 'moeilijk mensengedrag' én meer. 


Programma

  • Kennismaking, inventarisatie wensen, programma en leerdoelen
  • Cirkel van invloed & betrokkenheid:vertrouwen, eigen grenzen, deskundigheid en handvatten
  • Update: meest gebruikte genotsmiddelen en partydrugs; effecten, complicaties en handvatten
  • Update: paniek, angst, somberheid, depressie en acute suicidaliteit; wat is het en hoe pak je het aan?
  • Pauze
  • Voorbereiden live casuïsitiek met telefonische acteur 
  • Omgaan met moeilijk mensen gedrag en doorlopende live casuïstiek met een telefonische acteur
  • Evaluatie en afsluiting


Leerpunt KOEL

secretariaat@leerpuntkoel.nl
0786193068
34, IJsselmeer, Zwijndrecht, 3332EX