Sensorische Informatieverwerking paramedici

SIsensorische informatieverwerkingparamediciICFverstandelijke beperkingpatiënt met licht verstandelijke beperkingautisme

Sensorische Informatieverwerking (SI) is het proces van waarnemen van zintuiglijke informatie vanuit onszelf en onze omgeving, om deze informatie vervolgens te moduleren en te integreren. Het is het proces waarbij iemand start vanuit ‘trial and error’ en vervolgens met gebruik van feedback vanuit de zintuigen, leert om te kunnen komen tot functioneel bewegen, handelen en gedrag in de ruimste zin van het woord. Inzicht krijgen in de manier van waarnemen en verwerken in de verschillende sensorische systemen kan de professional ondersteunen in het begeleiden van de client en alle betrokken milieus, binnen het eigen therapeutisch handelen. Hierbij zal de hulpvraag van de client en zijn/haar omgeving leidend zijn.

06 feb. 2025
09:30 - 16:00
2330
110 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 2330
Inclusief : Cursusmateriaal (reader en hand outs), e-learning, certificering SI, koffie, thee en lunch

Datum en locatie

Gegroepeerde dagen - voor mensen werkzaam met volwassenen met een verstandelijke beperking, NAH en / of GGZ

06 feb. 2025
09:30
13 jun. 2025
16:00
Retiefstraat 39, 3851AA, Ermelo

Gegroepeerde dagen - voor mensen werkzaam met kinderen met/ zonder autisme en/ of (L)VB

13 feb. 2025
09:30
20 jun. 2025
16:00
Retiefstraat 39, 3851AA, Ermelo
18 sep. 2025
09:30
23 jan. 2026
16:00
Retiefstraat 39, 3851AA, Ermelo

Gegroepeerde dagen - voor mensen werkzaam met volwassenen met een verstandelijke beperking, NAH en / of GGZ

18 sep. 2025
09:30
30 jan. 2026
16:00
Retiefstraat 39, 3851AA, Ermelo

Beroepen

Ergotherapeut
110 Punten
EN
Fysiotherapeut
110 Punten
KNGF, KRF
Logopedist
110 Punten
NVLF
Oefentherapeut
110 Punten
VvOCM

Sprekers

Cor Reusen

Trainer

Esther Fleurbaay

Trainer
Omschrijving

Doel van de cursus

De cursist leert hoe de sensorische informatieverwerking (registratie, verwerking en feedback) geïntegreerd kan worden binnen het klinisch redeneringsproces. Cursisten krijgen inzicht in de verschillende manieren van reageren op sensorische informatie en de mogelijke invloed daarvan op het bewegend functioneren en de participatie van de cliënt. Er wordt vanuit een brede (niet alleen zintuiglijke) kijk op het kind/ de cliënt gekeken waar sensorische aspecten geïntegreerd kunnen worden in het methodisch handelingsplan aansluitend bij het ICF (CY) model, passend binnen het totale therapeutische proces van intake en onderzoek tot behandelen en evaluatie.

Aan het einde van de cursus zijn cursisten in staat om de binnen deze cursus opgedane kennis over de Sensorische Informatieverwerking (SI) mee te nemen binnen het totale proces van klinisch redeneren. Hierbij staat het “family centered care” centraal binnen deze cursus. De kennis over de SI kan worden meegenomen binnen het onderzoek, de behandelingen en de adviezen omtrent de problemen in het bewegen, de communicatie, de activiteiten en de participatie in alle betrokken milieus van het kind/ cliënt. Ook de kennis over de rol die de Sensorische Informatieverwerking en de sensorische feedback kunnen spelen op bewegen en het motorische leren, kan de cursist na afloop van de cursus adequaat gebruiken binnen de therapeutische werkwijze “shared decision making”.


Voor wie

Cursus voor paramedici: (kinder)fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, oefentherapeuten. Andere professionals (minimaal HBO niveau) worden uitsluitend in overleg toegelaten.

Er worden twee verschillende cursussen aangeboden:

1) een cursus voor paramedici werkzaam met kinderen met/ zonder autisme en/ of (L)VB.

2) een cursus voor paramedici werkzaam met volwassenen met een verstandelijke beperking, NAH en/ of GGZ.

Het onderscheid tussen de cursussen komt vooral tot uiting bij de vertaalslag naar de verschillende doelgroepen binnen de casuïstiek.

EstaSI Trainingen

EstaSI biedt diverse post HBO opleidingen aan op het gebied van Sensorische Informatieverwerking, aan paramedici ((kinder)fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten en oefentherapeuten) werkzaam met kinderen, kinderen of volwassenen in de VG sector en ouderen of dementerenden. Daarnaast bieden wij opleidingen aan voor mensen, anders opgeleid dan paramedisch, maar tevens werkzaam met dezelfde doelgroepen (o.a. onderwijs, orthopedagogen, groeps(bege)leiders in instellingen/ verpleeghuizen, (kinder) artsen, etc).
info@estasi.nl
0630130565
44, Julianalaan, Ermelo, 3851RD