Trauma bij baby's en peuters

Als woorden tekort schieten
traumababy'speuterszorgverwerkenpsychische problemen

Een trauma kan de ontwikkeling van een jong kind ernstig verstoren. Herken de signalen vroegtijdig en bied de juiste ondersteuning!

21 nov. 2024
09:00 - 16:00
445
5-5.5 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 445
Inclusief : heerlijke lunch, digitaal naslagwerk, hand-outs en koffie/thee
Exclusief : BTW

Datum en locatie

21 nov. 2024
09:00
16:00
Slotlaan 2, 3701GK, Zeist
27 mei 2025
09:00
16:00
Slotlaan 2, 3701GK, Zeist

Beroepen

Anesthesioloog
Accreditation in aanvraag
5 Punten
ABAN
Arts
Accreditation in aanvraag
5 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
Accreditation in aanvraag
5 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
Accreditation in aanvraag
5 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
Accreditation in aanvraag
5 Punten
ABAN

Sprekers

Anja Dumoulin

Spreker
Anja Dumoulin is psychotherapeut en EMDR-practitioner. Ze werkt al meer dan 25 jaar in de kinder- en jeugdpsychiatrie , onder meer met vroegkinderlijk en/of chronisch getraumatiseerde kinderen, vaak met hechtingsproblemen. Sinds 2005 heeft ze een eigen vrijgevestigde praktijk waarin ze werkt met een team van collega’s. Ze is tevens opgeleid in de Slapende Hondenmethodiek om de gezinnen goed voor te bereiden op de traumabehandeling. In haar praktijk loopt ook het project Beter Starten: hulpverlening voor jonge (aanstaande) ouders en hun kleintjes.

Gerinda van Haaften

Spreker
Gerinda van Haaften is werkzaam als gezondheidszorgpsycholoog/Infant Mental Health-specialist/EMDR practitioner. Ze is gespecialiseerd in de mentale gezondheid van jonge kinderen en hun ouders. Ze heeft zeven jaar op een zuigelingenafdeling van een ziekenhuis gewerkt en is vanaf 2012 werkzaam in vrijgevestigde praktijken. In haar werk heeft ze zich altijd gericht op de thema’s hechting en trauma.

Dr. Riet Fiddelaers-Jaspers

Spreker
Dr. Riet Fiddelaers-Jaspers is een landelijk erkend deskundige op het gebied van hechting, verlies, rouw en trauma. Als geen ander weet ze wetenschappelijke kennis te verbinden met het leven van alledag. Ze staat bekend om de gewone manier waarop ze over bijzondere en ingrijpende gebeurtenissen kan spreken. Riet is verbonden aan het Expertisecentrum Omgaan met Verlies, een opleidings- en kenniscentrum. Ze is zelfstandig gevestigd rouwtherapeut, adviseur bij traumatische gebeurtenissen bij bedrijven en instellingen en veelgevraagd spreker, gastdocent en dagvoorzitter. Riet heeft tientallen boeken op haar naam staan waaronder de bestsellers ‘Met mijn ziel onder de arm', 'Tussen welkom heten en afscheid nemen’, 'Jong verlies', 'Herbergen van verlies', 'Natriltijd' en 'Een pleister tegen tranen. Ondersteuning van kinderen en jongeren met een ernstig zieke ouder.'

Willemijn van Sonsbeek

Spreker
Willemijn van Sonsbeek is orthopedagoog, GZ-psycholoog en IMH-specialist. Ze heeft jarenlang ervaring met zowel diagnostiek als behandeling van kinderen, jongeren en jongvolwassenen binnen de basis GGZ en specialistische GGZ. Zij heeft veel ervaring opgedaan met het behandelen en begeleiden van kinderen en jongeren met onverklaarbare lichamelijke klachten, ontwikkelingsproblemen, spieraandoeningen, syndromen en niet aangeboren hersenletsel. Daarnaast heeft zij affiniteit met neuropsychologisch- en psychodiagnostisch onderzoek.

Doelen

Tijdens dit congres leert u onder andere:

Het herkennen van signalen en gedragingen die kunnen wijzen op een trauma
Hoe u een trauma bespreekbaar maakt en hoe u het gezin als systeem begeleidt
Het belang van vroeg onderkennen van een trauma voor de ontwikkeling van een kind
Op welke manier veilige hechting ontstaat en hoe u hechtingsproblemen herkent
Hoe traumabehandeling van kind met ouders verloopt: psycho-educatie en EMDR
Omschrijving

Overmatig huilen of slecht slapen en/of eten komt bij veel kinderen voor. Maar wist je dat deze symptomen zouden kunnen duiden op een trauma? Trauma bij zeer jonge kinderen kan ontstaan door een schokkende gebeurtenis zoals afwijzing van de ouder. Ook psychische problemen van een van de ouders (bijvoorbeeld als gevolg van een trauma) hebben impact op het kind.


Hoe openbaart een trauma zich als een kind het nog niet onder woorden kan brengen? Hoe beïnvloedt een trauma op jonge leeftijd de hechting? Wat is de impact op het gezin als systeem? En wat zijn de behandelmogelijkheden om de gevolgen van ernstig psychisch letsel op de ontwikkeling van een kind zoveel mogelijk te beperken?


Een trauma kan de ontwikkeling van een jong kind ernstig verstoren. Herken de signalen vroegtijdig en bied de juiste ondersteuning!

Medilex BV

info@medilex.nl
6933887
5, Bascule, Bunnik, 3981PH