ECMO Basiscursus 2025-I

ecmoExtra Corporele Membraan Oxygenatieoxygenatie

Extra Corporele Membraan Oxygenatie (ECMO) wordt de laatste jaren in toenemende mate toegepast bij zowel kinderen als volwassenen. Het is een complexe behandeling waar specifieke kennis en een multi-disciplinaire benadering noodzakelijk is. In deze blended ECMO-cursus worden alle aspecten rondom ECMO behandeld, bestaande uit een mix van een online voorbereiding en een interactief on campus gedeelte. Na het volgen van deze cursus heeft u de theoretische kennis en praktische vaardigheden om ECMO patiënten te kunnen behandelen.

19 mrt. 2025
900 - 1200
18-22 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - single

Prijzen

Variabel € 900 - 1200

Datum en locatie

19 mrt. 2025
08:30
12:00
Albinusdreef 2, 2333ZA, Leiden

Beroepen

Anesthesioloog
18 Punten
ABAN
Arts
18 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
18 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
18 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
18 Punten
ABAN

Sprekers

C. Battig

IC verpleegkundige, LUMC

Prof. dr. H.C.J. Eikenboom

Interne Geneeskunde, LUMC

Drs. C.V. Elzo Kraemer

Internist-intensivist, co-directeur ECMO programma, LUMC

Ing. E. van Es

Senior klinisch perfusionist, ECMO-coördinator, LUMC

Drs. M.J. van Gijlswijk

IC verpleegkundige, ECMO-coördinator, LUMC

Drs. J.A. Janson

Internist-intensivist, LUMC

Dr. R.H. Klein

Kinderarts, LUMC

Drs. J.J. Maas

Neuroloog-intensivist, LUMC

Drs. J.M. Montero Cabezas

Interventie-cardioloog, LUMC

Dr. P.P. Roeleveld

Kinderarts, LUMC

Drs. H.A. Mensink

Kinderarts-intensivist, LUMC

S.C. Sandker

Klinisch perfusionist, LUMC

Ing. A. van der Baan

Senior klinisch perfusionist, LUMC
Omschrijving

Deze cursus bestaat uit een mix van online voorbereiding (zes e-learningmodules), gevolgd door drie fysieke en interactieve cursusdagen. De e-learning neemt de deelnemer mee in de basisprincipes van ECMO, veno-arteriële (cardiale) ECMO, veno-veneuze (respiratoire) ECMO, reanimatie met ECMO (ECPR) en verpleegkundige aspecten en monitoring van ECMO. Binnen de modules zijn er verschillende routes voor deelnemers die werken met: a) volwassenen, b) kinderen, c) zowel volwassenen en kinderen. De totale doorlooptijd van de modules wordt geschat op vier klokuren (beoordeling ABFE). De praktijk leert echter dat cursisten vaak meer tijd nodig hebben (gemiddeld 8 uur). Houdt u hier rekening mee. Wij adviseren u ook om de e-learning niet in één keer te maken. De e-learning wordt afgesloten met een eindtoets en kan drie keer herkanst worden. Enkel deelnemers die de eindtoets succesvol afronden, krijgen toegang tot het on campus gedeelte. 


Verdere verdieping in de onderwerpen uit de e-learning vindt plaats tijdens de cursusdagen d.m.v. interactieve presentaties, multi-disciplinaire besprekingen en high-fidelity simulaties (met behulp van Califia 3.0 en Harvi simulator). De basiscursus wordt afgesloten met een digitaal examen.

Boerhaave Nascholing

Boerhaave Nascholing is er voor medisch- en zorgprofessionals die altijd doorgaan met leren. Als onderdeel van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bieden wij kwalitatieve en geaccrediteerde nascholing aan. De leerstof uit onze cursussen kunt u als huisarts of medisch specialist direct in de praktijk toepassen.
boerhaavenascholing@lumc.nl
0715268500
10, Rijnsburgerweg, Leiden, 2333AA