Strategische AI implementatie in de GGz
De toenemende druk op de GGz is u als geen ander bekend. De vragen hoe de werkdruk voor medewerkers kan worden verlaagd, de zorg toegankelijk en betaalbaar kan blijven, zijn dagelijkse kost. AI wordt vaak genoemd als een mogelijke oplossing met veelbelovende effecten: het verlagen van administratieve lasten, verminderen van wachtlijsten en ondersteunen bij effectieve behandelkeuzes.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Competenties
Sprekers
Mr. dr. Roland Bertens
Spreker
is advocaat gezondheidszorg bij Van Benthem en Keulen te Utrecht. Daarnaast is hij één dag per week verbonden als universitair docent gezondheidsrecht aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij is penningmeester van de Nederlandse Vereniging voor AI- en Robotrecht.
Karin Hagoort
Spreker
is Teamleider Innovatie/Data Science en PhD student “Innoveren in de GGZ”. Voor zij bij de afdeling Psychiatrie van het UMC Utrecht kwam werken, was zij statistisch onderzoeker en teammanager bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zij houdt zich dan ook al geruime tijd bezig met data in de GGz: van het innoveren van samenwerking tot de inzet van data science in de klinische praktijk. Hierin “tolkt” zij tussen de datateams, het bestuur en de collega’s in de klinische praktijk met als doel de zorg te verbeteren middels het effectief benutten van de kennis die verborgen zit in data.
Ruud Koolen
Moderator
is Director Dutch Health Hub met als missie partijen in de zorg samen te brengen en in beweging te zetten om zo betere, betaalbare en duurzame zorg te realiseren. Hij is de initiator van Skipr, het crossmediale communicatieplatform voor beslissers in de zorg en hij stond aan de wieg van Qruxx, het kennisplatform voor value based healthcare. Tevens was hij hoofdredacteur en later uitgever van Zorgvisie. Met een achtergrond in de journalistiek en kennis van innovatie in de gezondheidszorg zal hij het programma in goede banen leiden.
Pieter van Kuilenburg
Spreker
is coördinator van de werkgroep Gezondheid & Zorg van de Nederlandse AI Coalitie. Een publiek-privaat samenwerkingsverband waarbij overheid, bedrijfsleven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties zich inzetten om AI-ontwikkelingen in Nederland te versnellen en AI-initiatieven in Nederland met elkaar te verbinden en zo snel een échte positieve impact op het zorgsysteem te maken.
De toenemende druk op de GGz is u als geen ander bekend. De vragen hoe de werkdruk voor medewerkers kan worden verlaagd, de zorg toegankelijk en betaalbaar kan blijven, zijn dagelijkse kost. AI wordt vaak genoemd als een mogelijke oplossing met veelbelovende effecten: het verlagen van administratieve lasten, verminderen van wachtlijsten en ondersteunen bij effectieve behandelkeuzes. Er zijn ook al mooie voorbeelden van de impact die AI kan maken in de gezondheidszorg en de waarde die daarmee voor de samenleving en individuen wordt gecreëerd. Deze successen zijn echter vaak nog versnipperd en op kleine schaal. Hierdoor wordt de potentie van AI nog niet ten volle benut en is er nog veel ruimte om de waarde van AI verder te vergroten.
Enkele organisaties hebben al de eerste stappen gezet in de implementatie van AI. En hoewel AI snel groeit in de gezondheidszorg, blijft de toepassing van veel initiatieven beperkt. Voor bestuurders en managers in de zorg draait het nu dan ook om strategische implementatie. Hoe zorgen we dat AI daadwerkelijk wordt gebruikt? Hoe betrekken we medewerkers bij deze ontwikkeling? Hoe integreren we AI in onze strategie?
Daarnaast moet de vraag hoe AI verantwoord kan worden ingezet strategisch worden beantwoord. Kennis van ethische kwesties en juridische kaders is hierbij cruciaal.
Tijdens interactieve sessies krijgt u diepgaand inzicht AI succesvol en verantwoord in uw organisatie te integreren, met aandacht voor de strategische en praktische aspecten. Ook wanneer het juist beter is bepaalde AI-oplossingen niet te implementeren