Mind You, 3-daagse mini-retraite voor artsen

zelfcompassieretraite

Je bent een drukbezette arts... ...en je haalt heel veel voldoening uit het contact met je patiënten. Je bent heel betrokken en wilt het beste voor hen. Je zet vaak een stapje extra. Je bent heel bevlogen aan dit vak begonnen, maar je merkt steeds vaker dat het je zwaar valt: Het werk stapelt zich maar op, er lijkt geen einde aan te komen. Je besteedt steeds meer tijd aan administratie, vergaderingen en 'regeldingen'. Je legt de lat hoog...

5th Jun 2024
09:00 - 17:00
1995
18 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 1995
Opmerking :Als je een collega/vriend/vriendin meeneemt (en een kamer deelt) is dat slechts 1895 euro per persoon, je bespaart dus allebei 100 euro.

Datum en locatie

05 Jun 2024
09:00
07 Jun 2024
17:00
Garderen Garderen Oud Milligenseweg, 62
13 Nov 2024
09:00
15 Nov 2024
17:00
Garderen Garderen Oud Milligenseweg, 62

Beroepen

Anesthesioloog
18 Punten
ABAN
Arts
18 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
18 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
18 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
18 Punten
ABAN

Sprekers

Marga Gooren

Coach
Marga (1968) is zelf ruim 10 jaar huisarts geweest en werkt sinds 2010 als coach. Sinds 2013 richt zij zich helemaal op het coachen en trainen van m.n. vrouwelijke artsen.

Mila de Koning

Mindfulnesscoach
Mila (1966) is jaren werkzaam geweest in de gezondheidszorg, vooral in de GGZ in verschillende functies, waaronder als verpleegkundige / sociotherapeut, docent en preventiewerker en projectleider. Sinds 2011 richt zij zich helemaal op mindfulness.

Doelen

Je leert:

waarom je nu doet wat je doet
hoe je je stressniveau omlaag brengt
hoe je meer tijd voor jezelf maakt
hoe je beter voor jezelf zorgt
en optimaal en zelfs beter functioneert
Omschrijving

Zelfzorg heb je niet geleerd in je medische opleiding

Toch kun je alleen goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. En dat schiet er in jouw drukke leven zo vaak bij in.


Hoe zorg je dan goed voor jezelf?

Door op een milde en vriendelijke manier met jezelf om te gaan. Oftewel met zelfcompassie.


In deze 3-daagse training leer je de wetenschappelijk onderbouwde basisprincipes en praktische tools uit de zelfcompassie die ervoor zorgen dat je ontspannen en met gemak je werk kunt doen. Je stuurt jezelf aan vanuit zorgzaamheid en bereikt daardoor meer.


Thema's die aan de orde komen...

  • het dagelijks leven van een dokter: wat is de realiteit? wat maakt het lastig? hoe maken we het onszelf moeilijk? Hoe kunnen we dat slimmer aanpakken? Hoe kunnen we bevlogen blijven werken?
  • de link tussen zelfcompassie en welzijn vanuit (neuro-)wetenschappelijk perspectief: hoe zorgt zelfcompassie voor betere zelfzorg, minder angst, depressie en burnout en een gelukkiger leven
  • de 5 elementen van goede zelfzorg: lichaam, geest (hoe gaan we om met zelf-kritische gedachtes), emotie (hoe gaan we om met moeilijke gevoelens), relatie (hoe zorgen we voor evenwicht tussen geven en nemen) en betekenisgeving (waarom doen we wat we doen en hoe kunnen we dat ten volle inzetten)
  • universele en individuele behoeftes: wat hebben wij als mens en jij als drukke dokter nodig om te overleven, goed te functioneren en gelukkig te zijn? Hoe kunnen we daar invulling aan geven?
  • compassiemoeheid: hoe zorg je als drukke dokter dat je niet leeggezogen wordt door de problemen en het lijden van anderen? Hoe zorg je voor de juiste balans tussen zorg voor jezelf en zorg voor de ander?


Inleiding

Je bent een drukbezette arts...

...en je haalt heel veel voldoening uit het contact met je patiënten. Je bent heel betrokken en wilt het beste voor hen. Je zet vaak een stapje extra.

Je bent heel bevlogen aan dit vak begonnen, maar je merkt steeds vaker dat het je zwaar valt: Het werk stapelt zich maar op, er lijkt geen einde aan te komen. Je besteedt steeds meer tijd aan administratie, vergaderingen en 'regeldingen'.

Je legt de lat hoog voor jezelf

Je voelt je verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van je patiënt. Je wilt te allen tijde voorkomen dat je een fout maakt. Je wilt al je taken af hebben voordat je naar huis gaat. Als het nodig is werk je 's avonds, in het weekend of op je vrije dag nog door.

Je staat altijd klaar voor anderen. Je wilt een goede partner, ouder, dochter/zoon, vriend/vriendin en natuurlijk goede dokter zijn. Je zorgt beter voor een ander dan voor jezelf.

Je bent kritisch op jezelf. Je ziet vooral wat je niet goed doet en waar je tekort schiet. Je functioneert op discipline en wilskracht. Je gunt jezelf eigenlijk geen rust en ontspanning.

Dat kost heel veel energie!

Je voelt je dan ook steeds vaker opgejaagd en moe. Je hebt een korter lontje, vooral tegen je partner en kinderen. Je bent ontevreden en vind je werk eigenlijk steeds minder leuk.


In deze mini-retraite ga je leren het heel anders aan te pakken



Aqua & Lime Health Coaching

marga.gooren@gmail.com
16, Tempeliersstraat, Haarlem, 2012ED