Voeding en nierziekten

nierziektenchronische nierziektendialysedialysepatiëntenvoeding
Ben je diëtist op een dialyseafdeling of predialyse polikliniek? Of werk je in de thuiszorg en wil je patiënten met een verminderde nierfunctie beter begeleiden? Volg dan nu de post-hbo cursus Voeding en nierziekten bij de HAN.
1145
34 Punten
Classroom

Prijzen

Regulier € 1145
Kortingen
€ 995
Alleen voor leden

Beroepen

Diëtist
34 Punten
NVD
Omschrijving

Volg de cursus Voeding en nierziekten

Nierziekten komen steeds vaker voor, onder meer als complicatie van diabetes, hypertensie en hart- en vaatziekten. Je krijgt daarom vaker met deze patiëntengroep te maken, ook als je niet in nierziekten gespecialiseerd bent. In deze cursus leer je deze patiënten goed en gestructureerd te begeleiden bij de verschillende ziektestadia. Je leert de nieuwste inzichten over het dieet, de relatie met medicatie en de nierfunctievervangende therapieën en wat dit alles betekent in het leven van de patiënt.

TOELATING

  • Je hebt een bacheloropleiding Voeding en Diëtetiek afgerond.
  • Je bent werkzaam op een dialyseafdeling of predialyse polikliniek, in de thuiszorg of je hebt belangstelling voor de begeleiding van de patiënt met een verminderde nierfunctie.
  • Je bent in het bezit van het hoofdstuk chronische nierinsufficiëntie en het hoofdstuk terminale nierinsufficiëntie: hemodialyse en peritoneaal dialyse uit Elsevier Richtlijnen of van deze informatie uit Informatorium Voeding en Diëtetiek.

PROGRAMMA

Een diëtist nierziekten en een internist nefroloog verzorgen de inleidingen van de cursus Voeding en nierziekten. Een diëtist nierziekten begeleidt de cursus.

Onderwerpen

  • Nierfunctie: beknopte anatomie en fysiologie van onze nieren
  • Nierinsufficiëntie en de behandeling van de ziekte
  • Chronische nierziekten: welke verstoringen treden er op
  • Principes van nierfunctievervangende therapie
  • Calcium en fosfaat, renale osteodystrofie
  • Het dieetadvies bij de verschillende stadia van de ziekte
  • Invloed van medicatie en dialysebehandeling op het dieetadvies
  • Interpretatie van de relevante lab-waarden
  • Samenwerking met andere disciplines: verpleging, artsen, maatschappelijk werk
  • Het belang van beroeps- en patiëntenorganisaties: DNN, NVN en Nierstichting
  • Optimale voeding bij nierinsufficiëntie: richtlijnen, behandeldoelen, verantwoorden van een dieetadvies en vaststellen van een diëtistische diagnose
  • Evalueren van de behandeling

COMPETENTIES

  • Benoemen van oorzaken en gevolgen van nierinsufficiëntie, zoals verstoringen in het metabolisme en complicaties
  • Stellen van een diëtistische diagnose met voedingsgegevens, laboratoriumwaarden, medische gegevens, sociale gegevens
  • In overleg met cliënt en eventueel andere disciplines een behandelplan maken en dit evalueren
  • Benoemen van de meest voorkomende nierfunctievervangende therapieën en de gevolgen voor de voeding
  • Bekend zijn met disciplines waarmee je te maken krijgt bij de begeleiding van patiënten met nierziekten
  • Kennis toepassen via casestudies


HAN VDO

coordinatie.zddeeltijd@han.nl
1, Groenewoudseweg, Nijmegen, 6524TM

Gerelateerde cursussen

01 Oct
Oct
12:30
€ 245

PAOFarmacie

Classroom
BCN Utrecht
3.5
In Nederland dialyseren ongeveer 6.500 mensen. Er zijn grofweg twee typen dialyse: hemodialyse en peritoneale dialyse. Beide typen kunnen zowel in een dialysecentrum als thuis plaats vinden. Dialysepatiënten zijn grootverbruikers van medicatie. Behalve medicatie specifiek bij dialyse, gebruiken deze patiënten ook veel medicatie in verband met co-morbiditeit die samenhangt met het eindstadium nierfalen. Daarnaast komen medicatiefouten vaak voor bij dialysepatiënten. Verder kan dialyse de farmacokinetiek van geneesmiddelen beïnvloeden en zo effect hebben op de werking en de veiligheid van geneesmiddelen.
€ 245

Accare Opleidingen

E-learning
0-12
Deze blended training bestaat uit een uitgebreide e-learning waarin de theoretische achtergronden, visie en attitude in behandeling aan de orde komen.
€ 650
06
Mar
2024
03
Mar
2026
Gratis

Voedingscentrum

E-learning
1
Dit webinar geeft medewerkers van de huisartsenpraktijken actuele informatie en concrete adviezen om zelf mee aan de slag te gaan in de dagelijkse praktijk. Dit webinar is onderdeel van een tweetal on-demand webinars 'Voeding voor ouderen' en 'Overgewicht'. Voor het webinar 'Overgewicht' zie omschrijving.
Gratis

Stichting Bedrijfsfonds Apotheken

Incompany
5
In deze cursus gaan we in op de rol die jij bij cliënten met darmproblemen, chronische darmontstekingen en darmkanker in de apotheek kunt spelen.
€ 195

PIT Actief BV

E-learning
De cursus is opgebouwd uit online zelfstudie met verschillende modules, specifiek gericht op de diëtist, op de logopedist en op beiden.
€ 180

PIT Actief BV

E-learning
5.5
Een verminderde insulinegevoeligheid lijkt oxidatieve stress en inflammatoire processen te induceren. Hart en vaten, lever en spierweefsel zijn het gevoeligst voor deze effecten. Verbetert een voeding met weinig koolhydraten de insulinegevoeligheid en daarmee de gezondheid?
€ 138.75 - 185
03
Mar
2022
04
Mar
2026

VoedingOnline

E-learning
8
Aandacht voor voeding en de voedingsstatus kan een belangrijke rol spelen in de preventie van diabetes type 2 maar ook in de behandeling van dit ziektebeeld en het voorkomen van complicaties en comorbiditeit.
€ 120
25
Feb
2022
26
Feb
2026

VoedingOnline

E-learning
12
Voeding kan de werking van medicijnen beïnvloeden, maar medicijnen kunnen ook effect hebben op de absorptie en het metabolisme van voedingsstoffen en de voedingsstatus beïnvloeden. Het is belangrijk dat zowel artsen, diëtisten als apothekers aandacht besteden aan deze interacties.
€ 150
23 Sep
Sep
09:30
€ 3695

Academie Coaching en Leefstijl

Physical course - series
SPOT038
40-72
De Academie coaching en leefstijl biedt voor artsen de 'Nascholing coaching en leefstijl voor artsen' met 3 modules die na toetsing per module en minimaal 80 procent aanwezigheid het certificaat leefstijlcoach geeft. Wanneer je de nascholing coaching en leefstijl voor artsen hebt afgerond, dan heb je naast kennis van alle aspecten van de hele leefstijl ook de vaardigheden om in een gesprek je patiënt te motiveren tot gezonder gedrag. Dat betekent dat je je kennis om kunt zetten in praktische vaardigheden die je in kunt zetten als dat nodig is.
€ 3695
€ 27.5

SDB groep B.V.

E-learning
1
Evenwichtige voeding is belangrijk voor iedereen, ook voor ouderen in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg. Juist bij deze groep kan verkeerde, te weinig of te veel voeding grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Deze gevolgen kunnen met eenvoudige maatregelen worden voorkomen.
€ 27.5