Voeding en nierziekten
Ben je diëtist op een dialyseafdeling of predialyse polikliniek? Of werk je in de thuiszorg en wil je patiënten met een verminderde nierfunctie beter begeleiden? Volg dan nu de post-hbo cursus Voeding en nierziekten bij de HAN.1145
34 Punten
Classroom
Prijzen
Regulier € 1145
Kortingen
€ 995
Alleen voor leden
Beroepen
Diëtist
34 Punten
NVD
Omschrijving
Volg de cursus Voeding en nierziekten
Nierziekten komen steeds vaker voor, onder meer als complicatie van diabetes, hypertensie en hart- en vaatziekten. Je krijgt daarom vaker met deze patiëntengroep te maken, ook als je niet in nierziekten gespecialiseerd bent. In deze cursus leer je deze patiënten goed en gestructureerd te begeleiden bij de verschillende ziektestadia. Je leert de nieuwste inzichten over het dieet, de relatie met medicatie en de nierfunctievervangende therapieën en wat dit alles betekent in het leven van de patiënt.
TOELATING
- Je hebt een bacheloropleiding Voeding en Diëtetiek afgerond.
- Je bent werkzaam op een dialyseafdeling of predialyse polikliniek, in de thuiszorg of je hebt belangstelling voor de begeleiding van de patiënt met een verminderde nierfunctie.
- Je bent in het bezit van het hoofdstuk chronische nierinsufficiëntie en het hoofdstuk terminale nierinsufficiëntie: hemodialyse en peritoneaal dialyse uit Elsevier Richtlijnen of van deze informatie uit Informatorium Voeding en Diëtetiek.
PROGRAMMA
Een diëtist nierziekten en een internist nefroloog verzorgen de inleidingen van de cursus Voeding en nierziekten. Een diëtist nierziekten begeleidt de cursus.
Onderwerpen
- Nierfunctie: beknopte anatomie en fysiologie van onze nieren
- Nierinsufficiëntie en de behandeling van de ziekte
- Chronische nierziekten: welke verstoringen treden er op
- Principes van nierfunctievervangende therapie
- Calcium en fosfaat, renale osteodystrofie
- Het dieetadvies bij de verschillende stadia van de ziekte
- Invloed van medicatie en dialysebehandeling op het dieetadvies
- Interpretatie van de relevante lab-waarden
- Samenwerking met andere disciplines: verpleging, artsen, maatschappelijk werk
- Het belang van beroeps- en patiëntenorganisaties: DNN, NVN en Nierstichting
- Optimale voeding bij nierinsufficiëntie: richtlijnen, behandeldoelen, verantwoorden van een dieetadvies en vaststellen van een diëtistische diagnose
- Evalueren van de behandeling
COMPETENTIES
- Benoemen van oorzaken en gevolgen van nierinsufficiëntie, zoals verstoringen in het metabolisme en complicaties
- Stellen van een diëtistische diagnose met voedingsgegevens, laboratoriumwaarden, medische gegevens, sociale gegevens
- In overleg met cliënt en eventueel andere disciplines een behandelplan maken en dit evalueren
- Benoemen van de meest voorkomende nierfunctievervangende therapieën en de gevolgen voor de voeding
- Bekend zijn met disciplines waarmee je te maken krijgt bij de begeleiding van patiënten met nierziekten
- Kennis toepassen via casestudies
HAN VDO
Gerelateerde cursussen
01 Oct
Oct
12:30
€ 245
23 Sep
Sep
09:30
€ 3695