Workshop Balans: preventief aandacht schenken aan eigen balans

balans werk privéwerk-privebalansbalanscontroleburn-outburn-outklachten

Als zorgverlener zie je een veelheid aan cliënten met allerlei problemen, er worden veel verhalen en emoties met je gedeeld. Je bewaart je rust, hanteert je eigen gedachten en gevoelens en helpt je cliënten. Naast je werk heb je ook nog een privéleven waarin van alles kan spelen. Dit geeft een grote uitdaging om je eigen mentale balans in evenwicht te houden. Problemen met de balans leiden tot een lek aan energie met alle gevolgen van dien. Om dit te voorkomen is het waardevol om preventief aandacht te schenken aan je eigen balans, juist als hulpverlener.

17 jun. 2025
16:00 - 18:00
145
2 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 145
Kortingen
€ 30
Alleen voor leden

Datum en locatie

17 jun. 2025
16:00
18:00
Online

Beroepen

Ergotherapeut
2 Punten
EN

Sprekers

Barbara Mulder

Docent
Barbara is arbeids- en organisatiepsycholoog, trainer en balans & slaapexpert. Om medewerkers in de zorg preventief te versterken, richtte Barbara Balansmakend op, een trainingsbureau dat zich richt op het preventief versterken van werkenden in de zorg. Door o.a. haar expertise op slaap (Barbara is oprichtster van Slaapmakend) voegt ze extra waarde toe aan vitaliteitsbeleid. Slaap is nog een vaak gemist onderdeel. Zonde, want slaap is de belangrijkste basisvoorwaarde voor een mentale en fysieke gezondheid.

Doelen

Je doet actuele kennis op over balans en de factoren die hierop van invloed zijn
Je doet actuele kennis op over de samenhang tussen stress, slaap en balans
Je krijgt inzicht in hoe het momenteel met je eigen mentale balans is gesteld en word je bewust hoe je deze positief kunt gaan beïnvloeden
Je krijgt inzicht in je signalen van een disbalans. Zo kun je deze beter herkennen, signaleren en serieus nemen. En indien nog ook eerder aan de bel trekken
Je krijgt inzicht in je eigen kernwaarden en kunt op basis hiervan scherpere keuzes maken in het dagelijkse leven
Omschrijving

Waarom deze workshop

De term burn-out werd oorspronkelijk alleen toegekend aan mensen die in de zorg werkten. Waarom? Deze zorgverleners waren het meest vatbaar voor het ontwikkelen van een burn-out, juist omdat het wegcijferen van eigen emoties om dienstbaar te zijn aan een ander erg veel energie kost. Om te voorkomen een burn-out te ontwikkelen, is het heel belangrijk om stressklachten in een vroeg stadium te signaleren en serieus te nemen. Dat is dan ook een belangrijk onderdeel van deze cursus. Met behulp van deze cursus kunnen ergotherapeuten reflecteren op hun eigen balans. Zij worden zich bewust van het belang van een goede balans, of anders gezegd het belang van een evenwicht tussen ‘draagkracht’ en ‘draaglast’. Ze denken na over hoe zij hun eigen balans kunnen optimaliseren en krijgen hier tools in aangereikt. Het maken van de juiste keuzes aan de hand van waarden, vormt hierbij een belangrijk onderdeel. Ook leren ze over wat de invloed van kort- en langdurende stress is op balans en welke rol slaap speelt in dit geheel.


Programma

  • Opening en wie zijn wij?
  • Plenair behandelen van stellingen: deelnemers geven per stelling aan of ze het eens of oneens zijn, door een plek in de ruimte in te nemen. Deelnemers worden door de stellingen aan het denken gezet. Stellingen gaan over balans en misvattingen die hierover kunnen bestaan en over praktisch bruikbare balansadviezen.
  • Speeddaten met buurman/buurvrouw: elkaar interviewen over elkaars balans en geheimen ontdekken voor een goede balans.
  • Kennisdeel: stellingen worden door ons toegelicht aan de hand van bruikbare theorie, gekoppeld aan praktische adviezen. De volgende vragen komen in ieder geval aan bod: Wat is balans eigenlijk? Hoe werkt balans? Welke factoren zijn van invloed op balans en waarom is je balans eigenlijk belangrijk? Hoe hangt stress samen met je balans en wat is de relatie tussen slapen en balans? En is stress wel echt zo ongezond? Hoe hangt balans samen met gezondheid en met persoonlijke effectiviteit? De theorie wordt gekoppeld aan praktische bruikbare tips, over hoe zij hun balans kunnen verbeteren.
  • Deelnemers reflecteren op bovenstaande en brengen in kaart hoe zij hun eigen balans kunnen versterken.
  • Waardenoefening; deelnemers brengen drie voor hen belangrijke waarden in kaart. Vervolgens bekijken zij in subgroepjes of deze waarden voldoende aandacht krijgen en of er bepaalde waarden zijn die minder aandacht nodig hebben.
  • Voor thuis krijgen ze ook een oefening mee om kritisch te kijken naar tijds- en energiebesteding aan hun verschillende levensgebieden.
  • Tot slot staan we stil bij bewustwording van disbalans signalen.
  • Vragen beantwoorden en afsluiting


Vereniging Ergotherapie Nederland

en@ergotherapie.nl
0302628356
750, Orteliuslaan, Utrecht, 3528BB