POCT in de diëtistenpraktijk
Deze E-learning module biedt u alle achtergrondinformatie over point of care testen (POCT). Na het volgen van deze e-learning module kunt u beslissen of u wilt starten met POCT in uw diëtistenpraktijk.120
6 Punten
E-learning
Prijzen
Regulier € 120
Beroepen
Diëtist
17 Feb 2021
18 Feb 2026
6 Punten
NVD
Omschrijving
Point of Care testen (POCT) zijn apparaten of teststrips die in de diëtistenpraktijk kunnen worden gebruikt om snel een diëtistische diagnose te stellen of om de dieetbehandeling te evalueren.
Deze E-learning module biedt u alle achtergrondinformatie over point of care testen (POCT). Na het volgen van deze e-learning module kunt u beslissen of u wilt starten met POCT in uw diëtistenpraktijk.
Voor een praktische opleiding in het uitvoeren van de vingerprik en het toepassen van specifieke POCT-apparatuur verwijzen wij u naar een RVA-geaccrediteerd laboratorium.
Leerdoelen nascholing
Na het volgen van deze module bent u in staat:
- aan te geven wat point of care testing (POCT) is;
- aan te geven welke plaats POCT inneemt ten opzichte van andere bepalingen en testen;
- aan te geven welke voordelen point of care testen kunnen hebben voor de diëtist en de patiënt;
- aan te geven welke voordelen de combinatie directe toegankelijkheid diëtist (DTD) en POCT kan bieden;
- de wetgeving die van toepassing is op het doen van POCT;
- aan te geven welke voorwaarden belangrijk zijn bij de uitvoer van POCT;
- aan te geven hoe de bekostiging van POCT is geregeld;
- aan te geven wat de rol van zorgverzekeraars is;
- aan te geven bij welke patiëntengroepen point of care testen zinvol zijn;
- te benoemen welke epidemiologische cijfers voor deze patiëntengroepen gelden;
- aan te geven wat van belang is als de patiënt zelf betaalt voor POCT;
- aan te geven welke criteria gelden voor de invoering van POCT in de diëtistenpraktijk;
- aan te geven welke kwaliteitseisen gelden voor de verschillende point of care testen;
- aan te geven welke maatregelen belangrijk zijn in het voorkomen van prikaccidenten;
- te benoemen welke POCT-aanbieders er zijn en welke kosten zijn verbonden aan POCT;
- aan te geven op welke wijze het laboratorium een diëtist kan ondersteunen bij het verrichten van POCT;
- aan te geven welke afspraken in uw regio zijn gemaakt over POCT (o.a. door huisartsen, laboratoria, IGZ, etc.);
- aan te geven hoe een vingerprik wordt verricht en welke aandachtspunten hierbij belangrijk zijn;
- aan te geven hoe een POC-glucosemeting wordt verricht en welke aandachtspunten hierbij belangrijk zijn;
- aan te geven hoe een POC-HbA1c-meting wordt verricht en welke aandachtspunten hierbij belangrijk zijn;
- aan te geven hoe een POC-cholesterol-en-lipidenspectrum-meting wordt verricht en welke aandachtspunten hierbij belangrijk zijn;
- aan te geven hoe een POC-Hb-meting wordt verricht en welke aandachtspunten hierbij belangrijk zijn;
- aan te geven welke POC-metingen voor de vitaminestatus betrouwbaar zijn;
- aan te geven voor welke bepalingen doorbelgrenswaarden gelden en welke actie dan vereist is;
- aan te geven hoe u zelf gaat starten met het verrichten van POCT in uw diëtistenpraktijk;
- aan te geven welke rol POCT kan spelen binnen gepersonaliseerde voedingsadviezen en binnen de diëtistenpraktijk in het algemeen en uw diëtistenpraktijk in het bijzonder.
VoedingOnline
VoedingOnline biedt onafhankelijke voedingsinformatie aan voor diëtisten, artsen, apothekers en andere aan voeding gerelateerde professionals.