BIG-6: Psychofarmacologie

big-6psychofarmacologiepsychofarmacapsychofarmaciedepressie

Psychofarmacologie is onderdeel van de BIG-6: Klinische farmacotherapie, die u leert uw farmaceutische expertise in te zetten om de kwaliteit van de farmacotherapie te verhogen. In deze cursus krijgt u grip op de toepassing van psychofarmaca, die behoren tot de meest onbegrepen en onbekende geneesmiddelen. De docenten gaan onder andere in op het bijwerkingenprofiel van antidepressiva en de bewijslast voor het langdurig toepassen van benzodiazepines. Ook de zinvolle en onzinnige combinaties van antidepressiva komen aan de orde. Aan het einde van de nascholing is uw kennis van de psychofarmacologie op een wetenschappelijke, maar praktisch toepasbare wijze up-to-date gebracht.

3rd Jul 2024
09:00 - 17:00
504
9.5 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 504
Opmerking :Dit is een blended nascholing. De verschillende onderdelen zijn ook apart te volgen.

Datum en locatie

03 Jul 2024
09:00
17:00
BCN Utrecht Utrecht Daltonlaan, 100

Beroepen

Apotheker
9.5 Punten
OA
Apotheker - Openbare Farmacie
9.5 Punten
OA

Competenties

Medische handelen 40 %
Kennis en wetenschap 40 %
Communicatie 20 %

Doelen

Na het doorlopen van deze e-learning zult u in staat zijn:

De klinische presentatie en pathofysiologie van depressie beschrijven.
De epidemiologie en risicofactoren van depressie beschrijven.
Een medicamenteus behandelvoorstel evalueren.
De therapietrouw en prognose van een patiënt met een depressie toetsen aan de klinische praktijk.
Omschrijving

In de rol van behandelaar moet de apotheker zich op kunnen stellen als geneesmiddeldeskundige. Grondige farmacotherapeutische kennis, klinisch redeneren en het uitvoeren van medicatiebeoordelingen zijn hierbij essentiële vaardigheden. Ook is een goede communicatie met de relevante partijen in het veld, zoals huisartsen en specialisten, een vereiste. De nascholingen van BIG-6: Klinische farmacotherapie brengen op een wetenschappelijke, maar praktisch toepasbare wijze de kennis en competenties van de apotheker als behandelaar up-to-date. In zes nascholingen worden de belangrijkste indicatiegebieden in de eerste lijn behandeld door gespecialiseerde apothekers en artsen. Zo kan de apotheker optimaal invulling geven aan zijn rol als geneesmiddeldeskundige in de eerste lijn.


Psychofarmaca behoren tot de meest onbegrepen en onbekende geneesmiddelen. Ook in de eerste lijn bestaan over de toepassing ervan veel verschillende, vaak onjuiste, opvattingen. De apotheker is als geneesmiddeldeskundige bij uitstek de aangewezen persoon om te adviseren over de toepassing van psychofarmaca. In deze cursus wordt aandacht besteed aan het gebruik van psychofarmaca in de eerste lijn. 


Deze blended nascholing is ontwikkeld in onze elektronische leeromgeving. U kunt uit verschillende leervormen kiezen die u online of fysiek kunt volgen. De online nascholing kunt u maken op uw mobiel, tablet, computer of laptop en kan gevolgd worden waar en wanneer u dat wilt. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden:


  • de blended nascholing, bestaande uit een e-module en een fysieke bijeenkomst;
  • de e-module;
  • de fysieke bijeenkomst.
  • Het grote voordeel van blended nascholing is dat de e-module een aanvulling is op de fysieke bijeenkomst. Zo begint u goed voorbereid aan de bijeenkomst.  


In de e-module BIG-6: Depressie wordt aandacht besteed aan de groep patiënten met depressieve klachten en de geneesmiddelen die nodig zijn om optimale zorg te verlenen.

Er wordt ingegaan op de etiologie, pathogenese en pathofysiologie van depressie, de diagnostiek en de huidige medicamenteuze behandelmogelijkheden. Daarnaast wordt aandacht besteedt aan nieuwe ontwikkelingen in het veld van de medicamenteuze behandeling.


Tijdens de fysieke bijeenkomst wordt aandacht besteed aan het gebruik van psychofarmaca in de eerste lijn. Onder andere de volgende aspecten omtrent antidepressiva, benzodiazepines en antipsychotica komen aan bod: 


Werken antidepressiva überhaupt wel? 

Hoe kan een antidepressivum worden gekozen op basis van het bijwerkingenprofiel voor een individuele patiënt?

Is het zinvol en mogelijk om benzodiazepines langdurig toe te passen?

Deze bijeenkomst bestaat uit de volgende onderdelen:


  • wetenschappelijk gedeelte;
  • praktische aanbevelingen;
  • casuïstiek in werkgroepjes;
  • nabespreken casuïstiek;
  • oefenen in klinisch redeneren en communiceren.
  • Na afloop van de nascholing kunt u het geleerde meteen toepassen in uw eigen praktijk.

PAOFarmacie

info@paofarmacie.nl
0303040100
31, Rembrandtlaan, Bilthoven, 3723BG