Deze cursus is verlopen

Opfriscursus TMS tandheelkunde (basis)

TMSTMS tandheelkundeOpfriscursustoezichthoudend medewerker stralingsbeschermingtandarts

Deze cursus is bedoeld voor tandartsen die meer dan 5 jaar geleden hun tandartsdiploma of diploma stralingshygiëne 5 A/M hebben gehaald.

195 - 295
3 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Variabel € 195 - 295

Beroepen

Tandarts
3 Punten
KRT

Sprekers

Michel Koster

Cursusleider
Eerst als röntgenlaborant, vervolgens als junior stralingsdeskundige en uiteindelijk als fulltime stralingsdeskundige van het UMC Utrecht weet Michel Koster als geen ander hoe het is om op een veilige en verantwoorde manier met straling te werken en welke verplichtingen daar aan verbonden zijn. Na eerder al stralings­deskundigheids­niveau 4A te hebben behaald, behaalde Michel in 2002 zijn stralingsdeskundigheidsniveau 3 en in 2017 de opleiding tot algemeen coördinerend deskundige in de stralingsbescherming (voorheen niveau 2). Als stralingsdeskundige van het UMC Utrecht hield hij toezicht op het naleven van de kernenergiewet en het veilig omgaan met straling, interne vergunningen, was verantwoordelijk voor het beheer en de afvoer van het radioactief afval, maakte risicoanalyses en gaf voorlichting en instructie over stralingshygiëne in de praktijk aan beroepsgroepen van bedrijfsbrandweer tot cardioloog. In 2013 heeft hij de overstap gemaakt naar NRG, waar hij als trainer/consultant aan de slag is gegaan en hij les geeft op de verschillende stralingsdeskundigheidsopleidingen die NRG aanbiedt. Daarnaast houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van e-learning ter ondersteuning van deze opleidingen.

Freek Bakker

Cursusleider
Freek heeft in 2008 zijn diploma stralingsdeskundigheid niveau 3 gehaald als onderdeel van de Masteropleiding Biomedische Technologie. Als fysisch-technisch medewerker was Freek verbonden aan het Radboud in Nijmegen. In deze functie was hij verantwoordelijk voor de kwaliteit van de apparatuur in de borstkankerscreening. Ook gaf hij bijscholingscursussen stralingshygiëne aan alle MBB’ers van de borstkankerscreening. Daarna was hij als Fysicus werkzaam in het Radiotherapeutisch Centrum van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo, Suriname. Het waarborgen van de veiligheid en kwaliteit in de behandeling van kanker waren belangrijke thema’s. Ook hier heeft Freek les gegeven aan studenten en laboranten. Momenteel werkt Freek als docent/consultant voor NRG. Hij brengt een uitgebreide ervaring mee als het gaat om (kwaliteits-) metingen aan röntgenapparatuur en het overbrengen van kennis. Freek kan vanuit technisch en praktisch oogpunt toelichting geven op de te behandelen stof van deze opfriscursus.
Omschrijving

Iedere tandarts dient door scholing aantoonbaar te voldoen aan de Eindtermen Toezichthoudend medewerker stralingsbescherming (TMS) tandheelkunde (basis) om bevoegd te zijn om röntgenfoto’s (intra-oraal, röntgen schedelprofielfoto en panorama-opnamen) te indiceren of te maken. Op grond van wetgeving is een tandarts alleen bevoegd om straling toe te passen, als hij/zij een diploma van bovengenoemde opleiding (of gelijkwaardig) heeft behaald. Dit diploma is een apart diploma naast het tandartsdiploma, dat pas sinds de negentiger jaren deel uitmaakt van de studie.

De afgelopen jaren hebben velen de radiologiecursus 5 A/M (nu TMS tandheelkunde basisniveau geheten) gevolgd of hebben het vereiste diploma stralingshygiëne via de studie tandheelkunde behaald. Daarnaast ben je nu volgens de richtlijn Tandheelkundige radiologie verplicht om jouw kennis over de tandheelkundige radiologie door middel van scholing op peil te houden: minimaal 4 nascholingsuren per 5 jaar (ingaande vanaf 2018) voor TMS-tandheelkunde, basisniveau en minimaal 8 nascholingsuren per 5 jaar voor TMS-tandheelkunde, ConebeamCT. Met het volgen van de cursus ontvang je 3 scholingsuren, waarmee je 75% van je nascholingsuren al hebt behaald. Met een aanvullende kennistoets behaal je ook gelijk je laatste nascholingsuur. 

KNMT

De KNMT is de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen in Nederland. We werken aan optimale omstandigheden waaronder onze ruim 10.000 leden hun werk kunnen doen. En we willen de beste mondzorg voor hun patiënten.
info@knmt.nl
0306076276
750, Orteliuslaan, 2e etage, Utrecht, 3528BB