De rol van voeding en overgewicht bij lage rugpijn

rugpijnovergewichtvoedingchronische lage rugpijn
Chronische lage rugpijn blijft wereldwijd een enorm gezondheidsprobleem, met erg hoge persoonlijke en socio-economische impact. Het is de meest voorname oorzaak voor werk-gerelateerde dysfuncties en heeft een enorme impact op de functionaliteit van het individu.
25
1 Punten
E-learning

Prijzen

Regulier € 25

Beroepen

Fysiotherapeut
1 Punten
KNGF, KRF

Sprekers

Prof. Dr. Anneleen Malfliet

Docent
Anneleen haalde in 2013 haar masterdiploma in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie (fysiotherapie) aan de Universiteit Gent. Sinds oktober 2018 is zij gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent binnen een onderzoek met specifieke focus op chronische spinale pijn.

Prof. Dr. Lennard Voogt

Docent
Lennard Voogt is momenteel werkzaam als lector complexe pijn bij de Hogeschool Rotterdam. Lennard is ook lid van de onderzoeksgroep Pain in Motion.

Doelen

Na het volgen van dit Webinar heb je inzicht in:

de invloed van overgewicht en obesitas op (chronische) pijn
de principes van energy-balanced behavior
de methodes om het eetgedrag en de eetgewoontes van patiënten in kaart te brengen
de belangrijkste elementen van een gedragsmatige aanpak van overgewicht en obesitas
Omschrijving

Reeds jaren weten we dat chronische lage rugpijn een problematiek is die veel verder gaat dan wat er zich specifiek in de lage rug afspeelt. We weten onder andere dat er een grote rol weggelegd is voor het centrale zenuwstelsel, dat onder invloed van allerhande biologische mechanismen, het bestaan van chronische lage rugpijn in stand houdt. Eén van die onderliggende mechanismen is low-grade systemic inflammation (laaggradige systemische ontsteking), die de prikkelbaarheid van het zenuwstelsel en dus de pijnklachten voedt en onderhoudt. In dit webinar gaan we in op wat die low-grade systemic inflammation juist omvat, en hoe we daar in de praktijk mee aan de slag kunnen. Hierbij zullen we vooral inzoomen op de rol van lichaamssamenstelling en leefstijl, waaronder voornamelijk voedingsgewoontes onder de loep worden genomen.

Fysiolearning

Scholing Randstad West organiseert (na)scholing op het gebied van de fysiotherapie en de daaraan gerelateerde (para)medische zorg voor verschillende doelgroepen.
info@fysiolearning.nl
0031103060159
20, Uiverlaan, Maassluis, 3145XN

Gerelateerde cursussen

04
Apr
2024
04
Apr
2025
Gratis

Voedingscentrum

Podcast
0.5
het Voedingscentrum

Welkom bij de geaccrediteerde podcastserie ‘In de spreekkamer’ van het Voedingscentrum.

Deze aflevering gaat over Hoe ga je om met weerstand? In deze aflevering gaan huisarts Stefan van Rooijen en praktijkondersteuner Corine van Kroonenburg in gesprek met Kristel Zaal, expert Gedrag bij het Voedingscentrum. Aan de hand van praktijkvoorbeelden bespreken ze concrete tips en adviezen over hoe je kunt omgaan met patiënten die in de weerstand zitten. Ze geven inzicht in de drie vormen van weerstand, hoe je deze kunt herkennen, en de verschillende technieken die je kunt toepassen om weerstand te verminderen. Deze serie bestaat uit 6 afleveringen van 30 minuten. Voor elke aflevering kun je 0.5 accreditatiepunt verdienen. Luister aandachtig naar de instructies over hoe deze punten kunt verkrijgen. Wil je meer afleveringen luisteren? Abonneer je dan op ons kanaal. Show notes: Handvatten voor gedragsverandering | Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/professionals/huisartsen/handvatten-voor-gedragsverandering-

huisarts.aspx

Gratis
04
Apr
2024
04
Apr
2025
Gratis

Voedingscentrum

Podcast
0.5
het Voedingscentrum

Welkom bij de geaccrediteerde podcastserie ‘In de spreekkamer’ van het Voedingscentrum. Deze aflevering gaat over voeding bij cardiometabole aandoeningen, te weten: hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en chronische nierschade. In deze aflevering gaan huisarts Stefan van Rooijen en praktijkondersteuner Corine van Kroonenburg in gesprek met Pascalle Stijger, woordvoerder en redacteur bij het Voedingscentrum. Aan de hand van veelvoorkomende misvattingen over voeding bespreken ze de belangrijkste voedingsadviezen en concrete tips die je als praktijkondersteuner aan patiënten met een cardiometabole aandoening kunt geven. Voor patiënten met een of meer cardiometabole aandoeningen in zorgprofiel 3 en 4 is doorverwijzing naar een diëtist voor voedingsbegeleiding geïndiceerd. Tool Mijn Betere Keuze van het Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/professionals/huisartsen/mijn-betere-keuze

·      Eetwissels van het Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/eetwissel

·      ‘Kies-Ik-Gezond?’-app van het Voedingscentrum:

https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/apps-en-tools-voedingscentrum/kies-ik-gezond

·      Kruidenwijzer van de Nierstichting: https://nierstichting.nl/kruidenwijzer

Gratis
04
Apr
2024
04
Apr
2025
Gratis

Voedingscentrum

Podcast
0.5
het Voedingscentrum

Welkom bij de geaccrediteerde podcastserie ‘In de spreekkamer’ van het Voedingscentrum. In deze aflevering maken we een reis door de keuken. We zoomen in op de sociale aspecten die van invloed kunnen zijn rondom het eten. Huisarts Stefan van Rooijen en praktijkondersteuner Corine van Kroonenburg gaan in gesprek met Maryam Shekoh (specialist voeding & recepten) en Claudia Vork (projectmedewerker recepten) van het Voedingscentrum. Zij leren je alle do’s en don’ts bij het omgaan met de eetgewoontes en tradities rondom voeding. Deze serie bestaat uit 6 afleveringen van 30 minuten. Voor elke aflevering kun je 0.5 accreditatiepunt te verdienen. Luister aandachtig naar de instructies over hoe je deze punten kunt verkrijgen. Wil je meer afleveringen luisteren? Abonneer je dan op ons kanaal. https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezonde-recepten.aspx, https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezonde-recepten/receptenapp-slim-koken.aspx, https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/kopen-koken-bewaren/eten-bewaren.aspx, https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf.aspx, https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/c/kookboeken/

Gratis
04
Apr
2024
04
Apr
2025
Gratis

Voedingscentrum

Podcast
0.5
het Voedingscentrum

Welkom bij de geaccrediteerde podcastserie ‘In de spreekkamer’ van het Voedingscentrum. Deze aflevering gaat over Ondersteuning bij overgewicht. In deze aflevering gaan huisarts Stefan van Rooijen en praktijkondersteuner Corine van Kroonenburg in gesprek met Tessa van Elten, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum. Aan de hand van praktijkvoorbeelden bespreken ze concrete tips en adviezen voor patiënten met overgewicht. Zo komen het gebruik van de Eetmeter, beweegtips en gespreksvoering aan bod. Deze serie bestaat uit 6 afleveringen van 30 minuten. Voor elke aflevering kun je 0.5 accreditatiepunt te verdienen. Luister aandachtig naar de instructies over hoe deze punten kunt verkrijgen. Wil je meer afleveringen luisteren? Abonneer je dan op ons kanaal. (Show notes: Hoe gebruik je 'Mijn nieuwe balans' bij afvallen? Voedingcentrum: https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/apps-en-tools-voedingscentrum/mijn-eetmeter-app/mijn-nieuwe-balans-afvallen.aspx)

Gratis
25
Sep
2023
24
Sep
2025
Gratis

CIR, clinics in revalidatie

E-learning
1.5
In Nederland worden elk jaar maar liefst 1,6 miljoen mensen behandeld voor rug- of nekklachten. Lage-rugklachten kunnen veel invloed hebben op het dagelijks leven, zoals het niet kunnen werken. In 95 procent van alle lage rugklachten gaat het om aspecifieke lage-rugklachten, wat inhoudt dat er geen duidelijke oorzaak kan worden aangewezen. Hoe help je de patiënten met deze klachten nu het best?
Gratis
04
Apr
2024
04
Apr
2025
Gratis

Voedingscentrum

Podcast
0.5
het Voedingscentrum

Welkom bij de geaccrediteerde podcastserie ‘In de spreekkamer’ van het Voedingscentrum. Deze aflevering gaat over gezonde voeding voor ouderen. In deze aflevering gaan huisarts Stefan van Rooijen en praktijkondersteuner Corine van Kroonenburg in gesprek met Annette Stafleu, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum. Aan de hand van praktijkvoorbeelden bespreken ze concrete tips en adviezen voor de oudere patiënt. https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/eten-na-je-70ste.aspx, https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/gezond-eten/kookboek-70-plussers/

Gratis
04
Apr
2024
04
Apr
2025
Gratis

Voedingscentrum

Podcast
0.5
het Voedingscentrum

Welkom bij de geaccrediteerde podcastserie ‘In de spreekkamer’ van het Voedingscentrum. De eerste aflevering gaat over De Schijf van Vijf voor ieder budget. In deze aflevering gaan huisarts Stefan van Rooijen en praktijkondersteuner Corine van Kroonenburg in gesprek met Annette Stafleu, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum. Aan de hand van praktijkvoorbeelden bespreken ze concrete tips en adviezen voor patiënten die gezonder willen eten volgens de Schijf van Vijf én boodschappen moeten doen met een beperkt budget. Deze serie bestaat uit 6 afleveringen van 30 minuten. Voor elke aflevering kun je 0.5 accreditatiepunt te verdienen. Luister aandachtig naar de instructies over hoe je deze punten kunt verkrijgen. Wil je meer afleveringen luisteren? Abonneer je dan op ons kanaal.[www.voedingscentrum.nl/budget, https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/kookboeken/lekker-voor-weinig/, http://www.voedingscentrum.nl/nl/gezonde-recepten.aspx]

Gratis
08 May
May
19:00

Novo Nordisk BV

Classroom
2
Wilt u meer weten over obesitas vanuit de expert bekeken? Lisette Kuik heeft jarenlange expertise op het gebied van begeleiding van mensen met overgewicht en obesitas en neemt u mee naar de dagelijkse diëtistenpraktijk. De nieuwe richtlijn overgewicht en obesitas bij volwassenen komt hierbij uitgebreid aan bod.
Gratis
06
Mar
2024
03
Mar
2026
Gratis

Voedingscentrum

E-learning
1
Dit webinar geeft medewerkers van de huisartsenpraktijken actuele informatie en concrete adviezen om zelf mee aan de slag te gaan in de dagelijkse praktijk. Dit webinar is onderdeel van een tweetal on-demand webinars 'Voeding voor ouderen' en 'Overgewicht'. Voor het webinar 'Overgewicht' zie omschrijving.
Gratis

PIT Actief BV

E-learning
5.5
Een verminderde insulinegevoeligheid lijkt oxidatieve stress en inflammatoire processen te induceren. Hart en vaten, lever en spierweefsel zijn het gevoeligst voor deze effecten. Verbetert een voeding met weinig koolhydraten de insulinegevoeligheid en daarmee de gezondheid?
€ 138.75 - 185