Rouwbegeleiding

rouwbegeleidingrouwrouwproces

Hoe help je iemand die rouw of verlies slecht verwerkt? In deze cursus leer je technieken waarmee je het rouwproces kunt verdiepen, intensiveren of bijsturen. Je gaat daarvoor uit van het natuurlijke, zelfgenezende proces van rouw, dat je leert herkennen en ondersteunen. Zo kun je je cliënten helpen hun gevoelens op een gezonde manier te verwerken en uiteindelijk de draad van het leven weer op te pakken.

5th Feb 2024
09:30 - 16:30
550
0-20 Points
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prices

Regular € 550
Includes : digitale literatuur en lunch
Excludes : boek (ongeveer € 25)

Date and Location

05 Feb 2024
09:30
12 Feb 2024
16:30
Utrecht Utrecht Oudenoord, 6
03 Jun 2024
09:30
10 Jun 2024
16:30
Utrecht Utrecht Oudenoord, 6

Professions

Cliëntenvertrouwenspersonen WZD
20 Points
Registerpl
Cliëntondersteuner
20 Points
Registerpl
Geestelijk verzorger
3.5 Points
SKGV
Gezinshuisouder
20 Points
Registerpl
GGZ-agogen
20 Points
Registerpl

Speakers

Joany Spierings

Gz-psycho­loog/psycho­thera­peut
Joany Spierings is Gz-psycho­loog/psycho­thera­peut. Zij is werk­zaam als teamleider Trauma binnen de afdeling Persoonlijkheidsstoor­nissen en Traumagerelateerde Stoornissen bij GGZ Oost Brabant. Zij is tevens is behan­delcoördinator ambu­lante & deel­tijd behan­del­ing trauma. Joany is al meer dan 40 jaar werk­zaam in de ggz en geeft daar­naast work­shops en cursussen op het gebied van complex trauma en gecompliceerde rouw in vele landen binnen en buiten Europa.

Goals

Je leert het natuurlijke, zelfgenezende proces van rouw te herkennen en te zien waar dit proces extra ondersteuning kan gebruiken.
Je maakt je een aantal technieken eigen waarmee je het proces kunt verdiepen, intensiveren of bijsturen.
Description

In ieder mensenleven is pijn onvermijdelijk en zonder verlies bestaat er geen groei. Maar bij sommige mensen komt de klap extra hard aan of ze worden wel heel erg op de proef gesteld: wanneer je het toch al niet zo breed hebt, weegt verlies des te zwaarder. Niet of slecht verwerkt verlies betekent wanhoop, verslagenheid, moedeloosheid en depressie. Vaak is het toch mogelijk de cliënt te helpen om (enigszins) vrede te sluiten met het verlies of om het rouwproces te ondersteunen. In de cursus worden een aantal interventies en behandeltechnieken besproken en geoefend om de cliënt in het rouwproces verder te helpen, zoals rituelen, schrijfopdrachten, twee-stoelen-techniek en tekenen. 


De eerste lesdag staat in het teken van de 'normale' rouw: welke fasen kent een rouwproces, welke rouwtaken zijn daaraan verbonden voor de cliënt en wat kan de hulpverlener daarbij aanreiken?

Tijdens de tweede dag komen de verschillende behandeltechnieken aan de orde en is er daarnaast ruimte voor eigen casuïstiek.RINO Groep Utrecht

infodesk@rinogroep.nl
6, Oudenoord, UTRECHT, 3511BS