Deze cursus is verlopen

Afzien van eten en drinken (in de palliatieve fase)

palliatieve zorgpalliatieflevenseindezorgafzien van eten en drinkenstoppen met eten en drinkenalexander de graeff

Dit is het eerste deel van de vierdelige serie 'Zorg in de stervensfase'. Bent u benieuwd naar de andere webinars, kijk dan bij het kopje inhoud. Artsen, verpleegkundigen en verzorgenden zullen naar verwachting steeds vaker te maken krijgen met de situatie dat een patiënt bewust wil afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen. Zij hebben behoefte aan kennis om deze patiënten goed voor te bereiden, te begeleiden en adequate palliatieve zorg te geven. Dit onderwerp wordt gepresenteerd door Alexander de Graeff (internist en zeer bekend binnen de palliatieve zorg) en Gert van Dijk (ethicus bij KNMG )

49
0.5-2 Punten
Online
Webinar
Webinar

Prijzen

Regulier € 49
Opmerking :Voor studenten en assistenten in opleiding geldt een korting.

Beroepen

Anesthesioloog
03 May 2022
03 May 2022
2 Punten
ABAN
Arts
03 May 2022
03 May 2022
2 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
03 May 2022
03 May 2022
2 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
03 May 2022
03 May 2022
2 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
03 May 2022
03 May 2022
2 Punten
ABAN

Competenties

Kennis en wetenschap 40 %
Communicatie 20 %
Maatschappelijk handelen en preventie 40 %

Sprekers

Alexander de Graeff

Internist
Geen
Alexander de Graeff was internist in het UMC en is palliatief arts in een hospice. Hij is betrokken bij vrijwel alle richtlijnen binnen de palliatieve zorg en heeft een indrukwekkende staat van dienst binnen deze zorg.

Antina de Jong

Jurist en ethicus KNMG

Doelen

Leerdoelen: Opdoen van kennis over ‘afzien van eten en drinken’ Kennis over de steun en hulp die een arts kan en moet bieden tijdens een dergelijke periode Leren welke symptomen een patient die stopt

Programma

Omschrijving

Benieuwd naar de andere webinars?

Webinar 'zorg in de stervensfase'

Webinar 'palliatieve sedatie'

Webinar 'euthanasie'

Artsen, verpleegkundigen en verzorgenden zullen naar verwachting steeds vaker te maken krijgen met de situatie dat een patiënt bewust wil afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen. Zij hebben behoefte aan kennis om deze patiënten goed voor te bereiden, te begeleiden en adequate palliatieve zorg te geven. In 2020 bracht de KNMG en V&VN voor hulpverleners een praktische handreiking ‘Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen.’ Deze handreiking wordt in 2022 herzien.

De handreiking geeft antwoord op vragen als: hoe lang kan het duren? Wat staat de patiënt, naasten en de hulpverlener te wachten? Wat voor zorg verleen je? Wat te doen bij onrust, verwardheid en een delier? De handreiking is primair bedoeld voor hulpverleners, maar kan ook gelezen en gebruikt worden door patiënten en naasten.

In dit webinar zullen Alexander de Graeff (internist en palliatief expert) en Antina de Jong (jurist en ethicus bij KNMG) uitgebreid ingaan op hoe we als zorgverleners het beste kunnen omgaan met de medische, ethische en juridische kanten van deze hulpvraag aan de hand van casuïstiek en kennis.

Carend

Carend is een jonge organisatie die volledig bestaat uit zorgverleners en wil dat de palliatieve zorg in de spotlights staat. Ons slogan is 'Ook als je niet meer beter wordt, verdien je de beste zorg'. Carend wil de palliatieve zorg bekender maken.